Graves
- 9 Eki 2024
- 10,469 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
macOS Sistem Bakımı: Performans Artırma, Güncellemeler ve Temizlik İpuçları
Merhabalar Ben @Phobos Lojistik grup adına paylaşılan macOS Sistem Bakımı: Performans Artırma, Güncellemeler ve Temizlik İpuçları makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Mac bilgisayarınız zamanla yavaşlamaya başlayabilir. Ancak düzenli bakım yaparak hem hızını artırabilir hem de ömrünü uzatabilirsiniz. Bu yazıda, macOS sisteminizi nasıl temizleyip hızlandırabileceğinizi adım adım ve basit bir şekilde anlatıyoruz.
Nasıl yapılır?
Nasıl yapılır?
Yapılabilecekler
Önerilen araçlar
Nasıl yapılır?
Nasıl yapılır?
Tarayıcı geçmişini, çerezleri ve kullanılmayan eklentileri düzenli olarak temizleyin.
Nasıl yapılır?
Güncellemeleri kontrol edin
Açılışta çalışan uygulamaları azaltın
Depolama alanınızı temizleyin
Gereksiz dosya ve önbellekleri silin
Sistem yükünü izleyin
Tarayıcı ve masaüstünü sade tutun
Yedeklemeyi unutmayın
Merhabalar Ben @Phobos Lojistik grup adına paylaşılan macOS Sistem Bakımı: Performans Artırma, Güncellemeler ve Temizlik İpuçları makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Mac bilgisayarınız zamanla yavaşlamaya başlayabilir. Ancak düzenli bakım yaparak hem hızını artırabilir hem de ömrünü uzatabilirsiniz. Bu yazıda, macOS sisteminizi nasıl temizleyip hızlandırabileceğinizi adım adım ve basit bir şekilde anlatıyoruz.
1. Sistem Güncellemelerini İhmal Etmeyin
Apple, macOS için sık sık güvenlik ve performans güncellemeleri yayınlar. Bu güncellemeleri düzenli olarak yapmak, bilgisayarınızın sorunsuz ve hızlı çalışmasını sağlar.Nasıl yapılır?
- Sistem Ayarları > Genel > Yazılım Güncelleme
2. Açılışta Çalışan Uygulamaları Kapatın
Bilgisayar açılırken otomatik başlayan programlar sistemi yavaşlatabilir. Sadece gerekli uygulamaların açılmasını sağlayarak açılış süresini kısaltabilirsiniz.Nasıl yapılır?
- Sistem Ayarları > Genel > Giriş Öğeleri
3. Depolama Alanınızı Temizleyin
Zamanla Mac’inizde gereksiz dosyalar birikir. Bu dosyaları temizlemek, hem alan açar hem de sistemin hızlanmasına yardımcı olur.Yapılabilecekler
- Kullanmadığınız uygulamaları silin.
- Çöp kutusunu boşaltın.
- Büyük dosyaları iCloud’a taşıyın.
- > Sistem Ayarları > Genel > Saklama Alanı
4. Gereksiz Dosyaları ve Önbellekleri Temizleyin
Uygulamalar çalışırken geçici dosyalar (önbellek) oluşturur. Bunlar zamanla sistemi yavaşlatabilir. Temizlik için özel uygulamalar kullanabilirsiniz.Önerilen araçlar
- CleanMyMac X
- OnyX
- AppCleaner (uygulama kalıntılarını siler)
5. Disk ve Sistem Durumunu Kontrol Edin
Diskte oluşabilecek sorunlar, bazı uygulamaların çalışmasını engelleyebilir. “Disk İzlencesi” ile diskinizi kontrol edebilirsiniz.Nasıl yapılır?
- Uygulamalar > Yardımcı Programlar > Disk İzlencesi
- Diski seçip “İlkyardım” sekmesinden kontrol edin.
6. Etkinlik Monitörü ile Sistem Yükünü Kontrol Edin
Bazı uygulamalar fazla işlemci (CPU) veya bellek (RAM) kullanabilir. Hangilerinin sisteminizi yavaşlattığını görmek için “Etkinlik Monitörü”nü kullanın.Nasıl yapılır?
- Uygulamalar > Yardımcı Programlar > Etkinlik Monitörü
7. Masaüstünü Sade Tutun
Mac’in masaüstü çok dosya içerdiğinde performans düşebilir. Masaüstünüzü düzenli tutarak sisteminizi rahatlatabilirsiniz.8. Tarayıcı ve Eklentileri Temizleyin
Tarayıcılarda biriken geçmiş ve eklentiler zamanla yavaşlamaya sebep olur.Tarayıcı geçmişini, çerezleri ve kullanılmayan eklentileri düzenli olarak temizleyin.
9. Gelişmiş Adım: NVRAM ve SMC Sıfırlama
Sistemle ilgili bazı sorunlar varsa (ses, ekran, güç gibi), bu iki işlemi uygulamak işe yarayabilir.- NVRAM sıfırlamak için: Mac açılırken Option + Command + P + R tuşlarına 20 saniye basılı tutun.
- SMC sıfırlamak için: Apple’ın resmi destek sayfasına giderek modelinize göre adımları izleyin.
10. Time Machine ile Yedek Alın
Beklenmedik bir sorunda veri kaybı yaşamamak için yedek almanız çok önemlidir. Apple’ın “Time Machine” özelliği ile düzenli otomatik yedekleme yapabilirsiniz.Nasıl yapılır?
- Harici bir disk bağlayın
- > Sistem Ayarları > Genel > Zaman Makinesi
Güncellemeleri kontrol edin
Açılışta çalışan uygulamaları azaltın
Depolama alanınızı temizleyin
Gereksiz dosya ve önbellekleri silin
Sistem yükünü izleyin
Tarayıcı ve masaüstünü sade tutun
Yedeklemeyi unutmayın
LOJİSTİK TİM SUNDU