Hoşgeldin Misafir

Mahmut Toptaş

SociopathBrain

15 Haz 2020
1,246 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
1947 Karaman-Göcer köyü doğumluyum. İlkokulu köyümde okudum. Öğretmenim bu çocuk zayi olmasın diye babamı ikna ederek Köy enstitüleri imtihanına sokmak için Karaman'a getirdiğinde bir camiye öğle namazı kılmak için girdik. Müezzin Ahmet efendi babamla hoşbeşten sonra geliş sebebimizi öğrenince, köy enstitülerinin İslâm'a aykırı işler yaptığını söyleyerek babamı vazgeçirdi.-
-
Babam elimden tuttuğu gibi imtihana sokmadan köye götürdü. O müezzin Ahmet efendiye hep dua ederim.--
Babam, eski yazı yasak olduğu için Kurân okumasını öğrenememiş. Yeni yazıyı da öğrenmeme konusunda inat etmiş, sözü senet, sır saklayan, güvenilen, hiçbir zaman veresiye alışveriş yaparak borca girmeyen bir adamdı. Babamdan etkilenmişim ki ben de taksitle alışveriş yapmam; borç para istemem; halimi kendimden başkasına söylemem. Sevinilecek hallerimi eşim, çocuklarım ve dostlarımla paylaşırım ama üzücü olayları benden başka kimseye söylemem.--

Biri kız, üçü oğlan, dört kardeşin en küçüğüyüm. Annem de iki yazıyı da bilmezdi. Allah onları mal yönüyle fakir kılmış ama ten ve gönül yönüyle zengin kılmış. Kadın erkek eşitliğini, ailemizi geçindirmek için birlikte çok çalışarak sağlarlardı. İşçilerin gündelikleri beş lira iken babama yedi buçuk lira verirler ve gündeliğe götürmek için iş sahipleri sıraya girerlerdi. Babam: "Oğlum, yarın yine işe çağırsınlar diye ben iki kişinin yapacağı işi yaparım, dinlenmem ve temiz yaparım" derdi.İş veren hastalanırdı, akşama kadar dinlenmeyen babam hastalanmazdı.--
Köyümüz, Karaman oğlu Mehmet bey'in en önemli komutanı Göcer bey tarafından kurulmuş eski bir köydür. Dilimiz arı, duru, saf Anadolu Türkçesidir. Almanya'ya işçi olarak gidilinceye kadar köyümüzün dışından köye gelin gelmemiştir, köyün dışına da gelin gitmemiştir. Dinimizi, dilimizi, örf ve adetlerimizi korumuş bir köy dür. İlkokulu bitirdiğim 1959 yılının yaz mevsiminde köyümüzde herkese, evinde Kur'an okumasını öğreten Mahmut Karaköse'den ben de Kur'an okumasını öğrendim. Bu hocam, bir hastalık sonucu iki bacağı dizlerinin üzerinden kesildikten sonra Kur'an okutmaya başladı. Ayaklarının kesilmesi ona zahmet oldu ama Kur'an okutmasına sebep oldu ve köyümüze de kendisine de rahmet oldu.--