Hoşgeldin Misafir

Medrese

SociopathBrain

15 Haz 2020
1,246 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Genel olarak İslâm ülkelerindeki tüm öğrenim kurumları, özel olarak İslâm hukukunun ve dinî bilgilerin öğretildiği kurum. Sözcük anlamı "ders verilen yer" dir. İslâmiyet'in ilk dönemlerinde öğretim ve eğitim işleri camilerde ve mescitlerde yapılırdı. Zamanla, önce kitaplıklar camilerden ayrıldı. Bunların ilk örneklerinden biri Bağdat'ta El-Me'mun tarafından kurulan Beyt'ül-Hikme'dir. Yalnız ders verilen, ders okutulan kurumlar ilk önce Mısır'da Fatımî halifeliği zamanında dar'ül-ilm adıyla meydana getirildi (1005). Buna benzer kurumlar medreselerin çekirdeğini oluşturdu.-
-

Medreselerin yaygınlaşmasında ve kurumlaşmasında Büyük Selçuklu İmparatorluğu Veziri Nizamülmülk'ün Bağdat'ta 1067'de yaptırdığı Nizamiye Medresesi önemli bir adım oldu. Bundan sonra sultanlar, emirler, beyler, komutanlar ve valiler bulundukları yerlerde medreseler yaptırmaya başladılar. Anadolu'ya medrese, Anadolu Selçukluları aracılığıyla girdi. İlk Anadolu medreseleri Konya'da Sırçalı Medrese ve Karatay Medresesi'dir. Anadolu Selçukluları ve onlardan sonra Anadolu'nun çeşitli yerlerine egemen olan Anadolu beylikleri pek çok medrese yaptırdılar.--

İlk Osmanlı medresesi, Selçuklu medreseleri örnek alınarak 1331 yılında İznik'te kuruldu. Daha sonra Bursa ve Edirne'de medreseler açıldı. Osmanlı medreselerinin en gelişmiş olanları İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet ve Kanunî Sultan Süleyman tarafından yaptırılanlar oldu. 16. yüzyıldan sonraysa Doğu ülkelerinin çöküşüne paralel olarak medreseler de giderek önemini yitirdi. Türkiye'de medreseler 16 Mart 1924 tarihinde kabul edilen bir yasayla kapatıldılar.--