Hoşgeldin Misafir

Mesai İçinde Nafile Namaz Kılanın Kazancı Haram mı?

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,880 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Mesai İçinde Nafile Namaz Kılanın Kazancı Haram mı?​

Mesai saati içerisinde Nafile namaz kılanın Kazancı haram mıdır?

Bu konu da aslında icare akdiyle yani kiralama ile alakalı olan bir meseledir bunu isterseniz şöyle daha somut Bir örnek üzerinden verelim şimdi tabii bazı dinleyicilerimiz net olarak ya haramdır veya değildir de meseleyi bitirir şeklinde belki bizden bir cevap bekleyebilir ama konunun Bir de ilmi anlamda bir değerlendir Esi ve ne anlama geldiğini ifade etmekte fayda vardır şunu net olarak söyleyelim mesai saatleri içinde bir insanın Nafile namaz kılması patronunun onayı olmadan izni olmadan kılması caiz değildir Bunu net söyleyelim neden caiz değil?

Şöyle açıklayalım söz gelimi Ben sizi kiraladım dedim ki sabah işte 5'te geliyorsun veya 8'de geliyorsun akşam 5'e kadar benim yanımda çalışacaksın onun karşılığında İşte şu da senin bu durumda Siz benim Ecir Hasım oluyorsunuz yani benim için iş olarak tutulmuş olan hususi bir ücretli kişisiniz ve siz o mesaini bana bir nevi sattınız ve karşılığında paranızı da aldınız artık bu saatleri Benim irademin haricinde benim isteğimin dışında şahsınız için geçirmeye hakkınız yok Ancak zaruri durumlar müstesna Nedir o zaruri durumlar?

Farz olan beş vakit namazınız o konuda işverenin herhangi bir müdahale etme hakkı yok veya Oruç Gibi veyahut da oruç zaten oruç Hani o çalışmanıza engel değildir o ayrı bir konu Hani mesai zaman mefhumu ile alakalı kastettiğim bu eee veyahut da işte ne bileyim yemek yemeniz gerekiyor Bunu Ben engelleyemiyorum Çünkü bu ihtiyaçtır mesail belli bir saatinde yemek yiyeceksiniz e veyahut da işte ne bileyim e Affedersiniz tuvalet ihtiyacı bunu engelleyememe içinde de olsa ihtiyaç varsa bunu yapacaksın Bunlar isna edilmiş ama onun haricinde İşte benim Şahsıma ait olan bir iş işim var gerek bu dünyalık olsun gerek uhrevi ahiretlik olsun bu konuda işvereniniz sizin o zamanınızın karşılığında Bedeli verdiği için onun bir nevi sahibidir bunu Siz kendi şahsınızda kullanmak İstediğiniz zaman işvereniniz İzin almanız gerekir Eğer işveren bu konuda size izin vermiyorsa bu kişinin bunu yapması caiz olmayacaktır Efendim abi ben ibadet edeceğim işte tarikat dersimi Yapacağım işte rabıtaları yapacağım murakaba Yapacağım Yok onu git mesainin dışında yap

Yani karşılığında bedelini almadığın zamanı bizati sana ait olan o mesain de kendi alanında yap sen ama bir şeyi sattıktan sonra o sattığına bir daha sen kendin bir başka yerde kullanmış oluyorsun bir nevi mana budur O yüzden diyoruz ki bu gibi Mesai saatlerinde farz olan namazların haricinde farz derken öncesi ve sonrasındaki sünnetleri de dahil ediyorum kişinin Nafile namazlarla veya Nafile ibadetlerle bu bağlamda meşgul olması Elbette işvereninin onayına rızasına bağlı işvereni Bu konuda bir yasak getiriyorsa Tabii bu da doğru bir şey değildir ayrı bir konu ama istismarı açık olan bir sebeptir Çünkü mesela bakıyorsun adam hafta sonu Evvabin namazı kılmıyor kuşluk kılmıyor işte İşte diğer namazın sonrasındaki tesbihata kalmıyor ama Mesai saatlerinde bunların hepsini harfiyen yapıyor O zaman burada bir töhmet vardır ya Sen normalde farz biter bitmez camiden çıkıyorsun sünneti kılar kılm çıkarken e şimdik tesbihata kalıyorsun duaya kalıyorsun Bir de namazdan sonra işte bir sohbet ediliyorsa Bir de sohbete de kalıyorsun Bunlar e hakikaten istismardır Doğru olmayan şeylerdir

O yüzden bu konularda hassas olmamız gerekir Adil olmamız gerekir o ki ben bunun karşılığında bir bedeli alıyorsam o zaman işverenin izni olmadan on oyu olmadan bu zamanı kendi şahsım için geçirmem caiz olmayacaktır boş durmasına izin veriyorsa ona ayrı bir konudur o zaten kendi boş durmasını kendisi başka şeyde kullanılabiliyordu O yüzden açık Men varsa diyorum yasak varsa Sağ olun hocam