Hoşgeldin Misafir

Mobil İşletim Sistemleri Nedir? Lojistik Tim

scholar

30 Eyl 2019
1,739 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Merhabalar Ben @scholar Lojistik grup adına paylaşılan Mobil İşletim Sistemleri Nedir? makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Mobil İşletim Sistemleri Nedir?

1. Android

Genel Bakış
: Google tarafından geliştirilen Android, 2008 yılında piyasaya sürüldü ve dünya çapında en yaygın kullanılan mobil işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu bir platform olan Android, çeşitli cihazlarda kullanılabilir.
Özellikler: Açık Kaynak Kod: Android Open Source Project (AOSP) aracılığıyla açık kaynaklıdır. Bu, üreticilerin ve geliştiricilerin sistemi özelleştirmesine olanak tanır.

Geniş Uygulama Desteği: Google Play Store üzerinden milyonlarca uygulama erişilebilir.
Kişiselleştirme: Kullanıcıların ana ekranları, widget'ları ve temaları özelleştirmesine olanak tanır.
Çeşitli Cihaz Uyumluluğu: Akıllı telefonlardan tabletlere, akıllı saatlerden TV'lere kadar geniş bir cihaz yelpazesiyle uyumlu.

2. iOS

Genel Bakış: Apple tarafından geliştirilen iOS, 2007 yılında piyasaya sürüldü ve yalnızca Apple’ın iPhone, iPad ve iPod touch cihazlarında kullanılır.

Özellikler:Kapalı Kaynak Kod: iOS, kapalı kaynak kodlu bir sistemdir, bu nedenle kullanıcılar ve üçüncü taraf geliştiriciler sistemi doğrudan değiştiremez.

Güvenlik: Güçlü güvenlik özellikleri ile bilinir ve kullanıcı verilerini korur.

Ecosystem Entegrasyonu: Apple’ın diğer ürünleriyle (Mac, Apple Watch, Apple TV) derin entegrasyon sağlar.

Kısıtlı Kişiselleştirme: Kullanıcı arayüzü ve uygulama seçenekleri genellikle daha sınırlıdır.

3. Windows Phone

Genel Bakış: Microsoft tarafından geliştirilen Windows Phone, 2010 yılında piyasaya sürüldü ve 2015’te Windows 10 Mobile ile sona erdi.

Özellikler:Metro Arayüzü: Canlı kutucuklar ve düzenli bir arayüz sunar.

Microsoft Entegrasyonu: Microsoft ürünleriyle (Office, OneDrive) entegrasyon sağlar.

Güvenlik: Microsoft güvenlik özellikleri ve düzenli güncellemeler sunar.

4. Windows 10 Mobile

Genel Bakış: Windows 10 Mobile, Windows Phone'un devamı olarak 2015 yılında piyasaya sürüldü. Windows Phone kullanıcılarının Windows 10 ekosistemine geçiş yapmasını sağladı.

Özellikler:Unified Windows Platform: PC’ler ve mobil cihazlar arasında uygulama ve veri senkronizasyonunu sağlar.

Gelişmiş Güvenlik: Windows 10 Mobile, Windows 10’un tüm güvenlik özelliklerini taşır.

Kısıtlı Destek: 2019 itibarıyla Microsoft desteği sona ermiştir.

5. Windows CE

Genel Bakış: Windows CE, Microsoft tarafından geliştirilen gömülü bir işletim sistemidir. Akıllı telefonlar, GPS cihazları ve endüstriyel sistemlerde kullanılmıştır.

Özellikler:Modüler Yapı: Özelleştirilebilir ve belirli cihazlara göre yapılandırılabilir.

Düşük Donanım Gereksinimleri: Hafif ve düşük maliyetli donanımlar için uygundur.

Yüksek Performans: Gömülü sistemler için optimize edilmiştir.

6. Windows Mobile

Genel Bakış: Windows Mobile, Windows CE tabanlı bir mobil işletim sistemidir ve 2000'lerin başında popülerdi.

Özellikler:Microsoft Entegrasyonu: Microsoft Office ve diğer Windows yazılımlarıyla entegrasyon sağlar.

Kısıtlı Uygulama Desteği: Uygulama ekosistemi sınırlıydı.

Gelişmiş İşlevsellik: İş odaklı kullanım için optimize edilmiştir.

7. Palm OS

Genel Bakış: Palm OS, 1996 yılında piyasaya sürüldü ve Palm tarafından geliştirilen bir mobil işletim sistemidir. Palm cihazlarında yaygın olarak kullanılmıştır.

Özellikler:Basit Kullanıcı Arayüzü: Kullanımı kolay bir arayüz sunar.

Verimli Kaynak Kullanımı: Düşük donanım gereksinimleri ile çalışır.

Sınırlı Gelişmiş Özellikler: Günümüzde destek ve geliştirme azalmıştır.

8. Tizen

Genel Bakış: Tizen, Samsung ve diğer teknoloji firmaları tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir.

Özellikler:Çoklu Cihaz Desteği: Akıllı telefonlardan akıllı saatlere, TV’lere ve diğer cihazlara kadar geniş bir cihaz yelpazesiyle uyumlu.

Açık Kaynak Kod: Geniş bir topluluk desteği sağlar.

Güvenlik ve Performans: Performans ve güvenlik açısından optimize edilmiştir.

9. Ubuntu Touch

Genel Bakış: Ubuntu Touch, Canonical tarafından geliştirilen bir Linux tabanlı mobil işletim sistemidir. Ubuntu’nun mobil cihazlar için uyarlanmış versiyonudur.

Özellikler:Açık Kaynak Kod: Geliştiricilere açık kaynak kodlu bir platform sunar.

Kişiselleştirme: Geniş özelleştirme seçenekleri ve kullanıcı arayüzü sağlar.

Linux Ekosistemi: Ubuntu’nun sunduğu uygulama ve araçları destekler.

10. BlackBerry OS

Genel Bakış: BlackBerry OS, BlackBerry cihazlarında kullanılan bir işletim sistemidir. Özellikle iş dünyasında popülerdi.

Özellikler:Güvenlik: Güçlü güvenlik özellikleri sunar, iş kullanıcıları için optimize edilmiştir.

Kapsama Alanı: BlackBerry’nin kurumsal çözümleriyle entegrasyon sağlar.

Kısıtlı Uygulama Desteği: Uygulama ekosistemi sınırlıdır.

11. BlackBerry 10

Genel Bakış: BlackBerry 10, BlackBerry’nin 2013 yılında piyasaya sürdüğü bir mobil işletim sistemidir. BlackBerry OS’un yerini almıştır.

Özellikler:Modern Kullanıcı Arayüzü: Yenilikçi bir kullanıcı arayüzü ve akıllı özellikler sunar.

Gelişmiş Güvenlik: BlackBerry’nin güvenlik odaklı yaklaşımını devam ettirir.

Kısıtlı Destek: Destek ve uygulama ekosistemi azalmıştır.

12. BlackBerry Tablet OS

Genel Bakış: BlackBerry Tablet OS, BlackBerry PlayBook tabletlerinde kullanılan bir işletim sistemidir.

Özellikler:Tablet Optimizasyonu: Özellikle tabletler için optimize edilmiştir.

BlackBerry Entegrasyonu: BlackBerry ekosisteminin parçasıdır.

Gelişmiş Performans: Tablet kullanımına yönelik özellikler sunar.

13. Firefox OS

Genel Bakış: Mozilla tarafından geliştirilen Firefox OS, web tabanlı bir işletim sistemidir ve 2013 yılında piyasaya sürülmüştür.

Özellikler:Web Tabanlı Arayüz: HTML5 ve web teknolojilerini kullanarak uygulama geliştirme sağlar.

Açık Kaynak Kod: Mozilla’nın açık kaynak kodlu projelerinden biridir.

Kısıtlı Uygulama Desteği: Web tabanlı uygulamalar genellikle sınırlıdır.

14. Maemo

Genel Bakış: Maemo, Nokia tarafından geliştirilen bir Linux tabanlı mobil işletim sistemidir ve 2005 yılında piyasaya sürülmüştür.

Özellikler:Açık Kaynak Kod: Linux tabanlıdır ve açık kaynak kodlu bir sistemdir.

Kişiselleştirme: Kullanıcı arayüzü ve uygulamalar üzerinde geniş özelleştirme seçenekleri sunar.

İnternet Özellikleri: Web tabanlı uygulamalara odaklanır.

15. Mobilinux

Genel Bakış: Mobilinux, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir ve mobil cihazlar için optimize edilmiştir.

Özellikler:Açık Kaynak Kod: Linux’un açık kaynak kodlu avantajlarını taşır.

Düşük Kaynak Tüketimi: Düşük donanım gereksinimlerine sahip cihazlar için uygundur.

Geliştirici Desteği: Açık kaynak toplulukları tarafından desteklenir.

16. Moblin

Genel Bakış: Moblin, Intel tarafından geliştirilen bir Linux tabanlı mobil işletim sistemidir ve 2009 yılında piyasaya sürülmüştür.

Özellikler:İnternet Uygulamaları: İnternet ve web uygulamalarına odaklanır.

Açık Kaynak Kod: Linux tabanlıdır ve açık kaynak kodlu bir sistemdir.

Düşük Donanım Gereksinimleri: Hafif ve verimli bir işletim sistemidir.

17. MeeGo

Genel Bakış: MeeGo, Intel ve Nokia tarafından geliştirilen bir Linux tabanlı mobil işletim sistemidir ve 2010 yılında piyasaya sürülmüştür. MeeGo, Moblin ve Maemo'nun birleşimidir.

Özellikler:Çoklu Cihaz Desteği: Akıllı telefonlardan netbook'lara kadar geniş bir cihaz yelpazesini destekler.

Açık Kaynak Kod: Geliştiriciler için açık kaynak kodlu bir platform sunar.

Kişiselleştirme: Kullanıcı arayüzü üzerinde geniş özelleştirme seçenekleri sağlar.

18. Symbian

Genel Bakış: Symbian, Nokia tarafından geliştirilen bir mobil işletim sistemidir ve 1990'ların sonlarından 2010'ların başına kadar popülerdi.

Özellikler:Çoklu Görev: Çoklu görev yeteneklerine sahip bir işletim sistemidir.

Gelişmiş Uygulama Desteği: Cihazda birçok uygulamanın çalışmasını sağlar.

Kısıtlı Destek: 2010'ların başında destek ve geliştirme azalmıştır.

19. AOKP

Genel Bakış: Android Open Kang Project (AOKP), Android için bir özel ROM’dur ve Android sistemini özelleştirmeyi amaçlar.

Özellikler:Özelleştirme: Android işletim sisteminin derinlemesine özelleştirilmesini sağlar.

Açık Kaynak Kod: Açık kaynaklıdır ve topluluk katkılarına açıktır.

Performans: Performans iyileştirmeleri ve yeni özellikler sunar.

20. Openmoko Linux

Genel Bakış: Openmoko, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir ve 2007 yılında piyasaya sürülmüştür. Açık kaynaklı bir projedir.

Özellikler:Açık Kaynak Kod: Kullanıcıların ve geliştiricilerin sistemi özelleştirmesine olanak tanır.

Kişiselleştirme: Derinlemesine özelleştirme ve genişletme seçenekleri sunar.

Gömülü Sistemler: Gömülü cihazlar ve mobil telefonlar için optimize edilmiştir.

21. Open WebOS

Genel Bakış: Open WebOS, HP tarafından geliştirilen ve 2011’de piyasaya sürülen bir mobil işletim sistemidir. WebOS’un açık kaynaklı versiyonudur.

Özellikler:Web Tabanlı: Web teknolojilerini kullanarak uygulama geliştirme sağlar.

Açık Kaynak Kod: Geliştiricilere açık kaynaklı bir platform sunar.

Kişiselleştirme: Kullanıcı arayüzü ve özellikler üzerinde özelleştirme seçenekleri sunar.

22. CyanogenMod

Genel Bakış: CyanogenMod, Android için bir özel ROM’dur ve Android sistemini özelleştirmeyi amaçlar. 2016 yılında resmi desteği sona ermiştir.

Özellikler:Özelleştirme: Android işletim sistemini derinlemesine özelleştirme ve yeni özellikler ekleme imkanı sunar.

Açık Kaynak Kod: Açık kaynaklıdır ve topluluk katkılarına açıktır.

Performans: Performans iyileştirmeleri ve çeşitli yeni özellikler sunar.

23. Plasma Active

Genel Bakış: Plasma Active, KDE tarafından geliştirilen ve açık kaynaklı bir mobil işletim sistemidir. KDE'nin Plasma masaüstü ortamının mobil uyarlamasıdır.

Özellikler:Açık Kaynak Kod: Kullanıcıların ve geliştiricilerin sistemi özelleştirmesine olanak tanır.

Kişiselleştirme: Geniş özelleştirme ve kişiselleştirme seçenekleri sunar.

KDE Entegrasyonu: KDE masaüstü ortamının özelliklerini mobil cihazlara getirir.

24. Sailfish OS

Genel Bakış: Sailfish OS, Jolla tarafından geliştirilen bir Linux tabanlı mobil işletim sistemidir ve 2013 yılında piyasaya sürülmüştür.

Özellikler:Açık Kaynak Kod: Sailfish OS, açık kaynak kodlu bir sistemdir ve geliştiricilere özelleştirme imkanı sunar.

Jolla'nın Özelleştirmeleri: Kullanıcı arayüzü ve özellikler, Jolla'nın geliştirdiği özgün tasarımları içerir.

Çoklu Görev: Güçlü çoklu görev yetenekleri sunar ve akıcı bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.Açık kaynak kodlu işletim sistemleri, kullanıcıların yazılım üzerinde kontrol sahibi olmalarını ve topluluk tarafından desteklenmelerini sağlar. Her biri farklı ihtiyaçlara ve kullanım senaryolarına göre tasarlanmıştır, bu yüzden hangi işletim sisteminin kullanılacağı, kullanıcıların özel gereksinimlerine bağlı olarak değişir. Tek Tek Açıkladım. Bu makalede daha fazla bilgi edinmek veya bu konudaki deneyimlerinizi paylaşmak için yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın!

LOJİSTİK TİM SUNDU

btn1pyf.png