Hoşgeldin Misafir

Mobil Web Programlama Eğitimi - Mobil Tarayıcılar

CyberHawk

CyberHawk

WebMaster
Adana
12 Ara 2018
16,070 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Mobil sahasına girmek için Platformlar, işletim sistemleri, markalar ve modeller ile ilgili genel görünümünü anlamak, oldukça önemlidir. Fakat bizim için dikkate alınacak bilgi, hangi mobil tarayıcısını kullanılmasıdır.

HAZIR KURULU TARAYICILAR
Kullanılabilirlilik açısından hemen hemen her telefonda hazır kurulmuş bir tarayıcı mevcuttur. Şu da unutulmamalıdır, telefon çeşidinden daha az sayıda tarayıcı mevcuttur.

NET FRONT
Japon şirketler tarafından hazırlanmış, giriş ve orta seviyeli cihazlarda kullanılan bir tarayıcıdır. Bu tarayıcı kullanıcı tarafından lisanslandığı için de hemen hemen her cihazda mevcuttur. Özellikle samsung, Sony ericsson ve lg markalarının tercihidir.

MYRİAD
Giriş seviyeli cihazlar için uzun bir süre tercih edilen open wave tarayıcısıdır. Netfront ile birlikte birçok cihazda orta ve giriş taramalarda kullanılmıştır. Başta Motorola ve lg gibi markaların ilk tercihidir.

INTERNET EXPLORER
Microsoft kendi adını taşıyan tarayıcısına sahiptir. Daha önceki ismiyle pocket Internet Explorer piyasada bulunan ilk mobil tarayıcıdır. Akıllı zum özelliğiyle kullanıcılara çok iyi bir tarama fırsatı sunuyor.

İOS ÜZERİNDEN SAFARİ
Önceki ismi iphone os ile kullanıma sunulan safari, akıllı zum seçenekleriyle web kit tabanlı bir tarayıcıdır. Safari tarayıcısı şimdiki sürümüyle herhangi bir flash kullanmadan html, javascript kullanarak 3d, sunumlar ve flash benzeri animasyonlar hazırlamamıza olanak sağlamaktadır. Bu tarayıcının şöyle olumsuz bir yanı var sadece dokunmatik ya da çoklu dokunmatik için tasarlanmıştır.

NOKIA SERİES 40 TARAYICISI
Nokia tarafından hazırlanmış olan web tarayıcısı cihazda yüklü olarak kullanıcıya sunulmaktadır. Eski sürümünde akıllı zum seçeneği olmayan tarayıcı giriş ve orta seviyeli cihazlar için tasarlanmıştı. Series 40 6th editiondan başlayarak web kit tabanlı tarayıcı giriş ve orta seviyeli mobil cihazlar için yeni bir tarama fırsatı sağlamış oldu. Fakat bununda olumsuz bir yönü var; o da tarayıcının yüksek ve kaliteli donanıma sahip olmamasıdır.

SONY ERİCSSON TARAYICILARI
Sony Ericsson symbian ya da Windows mobile gibi işletim sistemi kullanmayıp akıllı olmayan ürünlerde Sony Ericsson wap,web ve netfront gibi 3 farklı tarayıcıyı kullanıcılarının hizmetine sunmuştur. Sony Ericsson hatta open wave ve opera gibi tarayıcıları da kullanmıştır. Netfront yüklü cihazlarda imleçler sayesinde dolaşım imkanı sağlanıyordu.

OBİGO BROWSER
Bu tarayıcı, akıllı telefonlar devrinden önce sahasında %15 lik pazara sahipti. Sony Ericsson Motorola lg gibi cihazlarda da bu tarayıcı vardı. Obigo Q7 web standartlarına ek olarak akıllı zum birden fazla pencere açma ve RSS yi destekler.

MOTOROLA INTERNET TARAYICISI (MIB)
Windows mobile, android ve symbian cihazlarından farklı olarak Motorola işletim sistemine sahıp Motorola ürünlerinde odak dolaşım ve sayfa kaydırma olanağı tanıyan oldukça basit bir tarayıcıdır. Motorola’nın aynı ürünleri farklı zamanlarda farklı tarayıcı fırsatıyla kullanıcılara sunulmaktadır.

SYMBİAN BROWSER
Bu tarayıcı akıllı zum seçeneklerini destekleyen Nokia tarafından üretilen cihazlarda 2005 yılından itibaren kurulu olarak sunulmaktadır. B tarayıcı oldukça gelişmiş ki, odak, imleç dokunmatik olarak tarama yapmaktadır.

ANDROİD TARAYICISI
Bu işletim sistemi kendine özel ve web kit tabanlı bir tarayıcıyla kullanıma sunuluyor. Ayrıca bu tarayıcının dokunmatik özelliği oldukça gelişmiş ve hassastır. Kullanıcılar tarafından safariyle karşılaştırılıyor.

WEBOS BROWSER
Palm işletim sistemi güncelleştirilmiş teknolojiyi destekler. Webkit tabanlı tarayıcıya sahiptir. Dokunmatik olarak kullanıcıya aynı süre zarfında birden fazla web sitesinin açılmasını ve dokunmatik özelliğiyle geçişi sağlar.

BLACKBERY BROWSER
Bu tarayıcı dokunma dolaşımı sağlayan bir tarayıcıdır. Cihaz türü ve modeline göre birçok sürümle sunuluyor. Blackbery kullanıcılarını etkilemek istiyorsak Device Software sürümlerini kullanmamız gerekir. Blackbery farklı cihaz türüne göre farklı şekilde internete bağlanır.(blackbery, Internet tarayıcısı, wap tarayıcısı, wifi tarayıcısı…)

SAMSUNG WEBKİT TARAYICISI
Samsung markalı cihazlarda bada işletim sistemi kuruludur. Bada işletim sistemli telefonlarda oldukça yüksek kalitede zum yapma özelliği mevcuttur.

MİCROB (MAEMO TARAYICISI)
MEEGO adıyla bilinen cihazlarda kurulu olan bu tarayıcı gecko tarama motorunu kullanıyor. Bu tarama motoru mozilla firefox ta da kullanıldığı için benzerlikler görülür. Bazı xul özelliklerinin eksikliğinden dolayı yeniden yazılması düşünülüyor. Başlıca eksik eklentiler şunlardır; adobe flash player, Windows media player…