Hoşgeldin Misafir

Nakit Para Yasaklandı Peki Yasaklanmasının Zararları Nelerdir?

Hayrettin

4 Eyl 2024
138 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

1) Halkımız siber güvenlik konusunda bilgisizdir. Phishing yer, rat yer ve hesabındaki dijital parayı kaybeder. Sosyal mühendislik yoluyla da dolandırılırlar. Hatta ben bana güvenen kişilerin parasını phishing ile anında çalabilirim. Çünkü kendilerine link, fotoğraf veya döküman attığım zaman bana güvendikleri için hemen linke tıklarlar fotoğraf ve dokümanları indirirler. Halkımızı kandırmak 2-3 dakikalık bir şeydir kendisine masal anlatırsınız sorgulama ihtiyacı dahi hissetmeden geneli hemen çıkar için masala inanır. Onlar inanınca geri kalanıda inanır. Aynı Mehmet Tosun olayı gibi.
(Not: Phishing zordur zannetmeyin 10 yaşındaki çocuklar dahi yapabilir. Çünkü Zphisher var. Eğer ki ben dolandırıcı birisi olsaydım 85 milyonun kişisel bilgileri çalındı. Ben 85 milyonun ailesini tek seferde dolandırırdım. Çünkü halkımız sorgulama yetisinden yoksundur. Araştırmacı değil, masallara inanır.)

2) Dijital para sistemleri, siber saldırılara ve hackerlara karşı savunmasız olacaktır. Büyük çaplı bir siber saldırı, dijital parayı çalar veya sisteme zarar verir. Türkiye'deyse zaten donanımlı siber güvenlik uzmanı yoktur. Öncelikle siber güvenlikte ülke gelişmiş bir seviyeye gelmeliydi.

3) Dijital para işlemleri kayıt altına alındığından, bireylerin finansal işlemleri sürekli izlenecektir. Bu, kişisel mahremiyetin azalmasına neden olacak resmi olarak şuanda TCK 135 ve TCK 136. madde suçları hükümet tarafından alenen işleniyor.

4) Herkesin internet erişimi veya dijital ödeme araçlarına (akıllı telefon, bilgisayar) sahip olmaması, özellikle yaşlılar, düşük gelirli insanlar ve kırsal bölgelerde yaşayanlar için ciddi zorluklar oluşturacak.

5) Elektrik kesintileri veya dijital sistemlerin çökmesi gibi teknik sorunlar, dijital para işlemlerini imkansız hale getirecektir. Nakit para bu tür durumlarda bir güvenlik ağıdır.

6) Merkezi olarak kontrol edilen dijital para sistemleri, hükümet tarafından vatandaşların finansal özgürlüklerini kısıtlamak ve ekonomik davranışlarını yönlendirmek için kullanılacaktır.

7) Nakit işlemler ücretsizken, dijital para sistemlerinde bankalar veya ödeme sistemleri işlem ücreti talep eder. Bu, tüketiciye ek maliyet yükler.

8) Dijital para kullanımına geçiş, finansal okuryazarlığı düşük veya teknolojik araçlara erişimi olmayan kişileri dışlayacak ve daha da yoksullaştıracaktır.

9) Özellikle Bitcoin gibi enerji yoğun kripto para birimlerinin üretimi, çevre üzerinde önemli bir yük oluşturur.

10) Dijital para sistemlerindeki aşırı para basımı, enflasyona neden olur.

voyvoda

17 Ara 2022
1,482 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Takibini yapmaları mümkün değil. Ülkeyi batağa sürüklediler, şimdi ise milleti banka gibi yerlere yığmaya çalışıyorlar. Saçma sapan işler, artık çekilmeleri gerekiyor.
Nakit ödemelerini yasaklamak için fiziksel para basmamaları lazım ki bu da Türkiye gibi veri sızıntılarını koruyamayan bir ülke için o kadar basit bir şey değil. Sonra ortada ne saray kalır ne de halk.
Yararı: Birilerinin ceplerini daha fazla doldurması
Zararı: Halkı bugünden daha da sefil bir yaşama sürmek.

Hayrettin

4 Eyl 2024
138 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Takibini yapmaları mümkün değil. Ülkeyi batağa sürüklediler, şimdi ise milleti banka gibi yerlere yığmaya çalışıyorlar. Saçma sapan işler, artık çekilmeleri gerekiyor.
Nakit ödemelerini yasaklamak için fiziksel para basmamaları lazım ki bu da Türkiye gibi veri sızıntılarını koruyamayan bir ülke için o kadar basit bir şey değil. Sonra ortada ne saray kalır ne de halk.
Yararı: Birilerinin ceplerini daha fazla doldurması
Zararı: Halkı bugünden daha da sefil bir yaşama sürmek.
Aynen öyle

3W0NX

3 Eyl 2024
36 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Ben zaten nakit para kullanmıyordum, sevmiyorum nakit parayla uğraşmayı tak diye çıkartıyorum kartı ne kadar çekmesi gerekiyorsa kuruşuna kadar alıyorlar. Yok 1 tlniz var mı yok 50 kuruşunuz var mı fln muhabbetlerine de hiç girmemiş oluyorum, kuruş para üstünü de nereye sıkıştırsam derdimde olmuyor. Bi de sürekli kampanyalardan para puan vs kazanıyorum. Ha cüzdanın içine bakan sanıyor fakir orası ayrı çünkü bütün her şey kartlarımda olduğu için 😅

balabans

14 May 2024
137 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hacizliyim, kredi ve banka kartlarını kullanamıyorum. İş yerleri de hacizli olduğum için almak istemiyorlar. Çünkü sigorta başladığında banka iş yerine "Bu kişinin maaşının 4 te 1 ini vermezsen sana haciz göndeririz" diyormuş yasal olarak. Türkiye'de 3.5 milyon kişi bu durumda. Acaba biz nasıl ödeme yapacağız böyle bir durumda. Bence iyice cıvığını çıkardılar ve halkı tamamen kilitlemeye çalışıyorlar. Bu sınır şimdilik 7k. Emin olun ilerde 5k ve ardından 2.5k yapacaklar ve tamamen dijital paraya geçecekler. Şu an bahaneleri vergi kaçırmayı önlemek. Şaka gibi, 21 yıldır vergi kaçakçılığını önleyemediler, bu saatten sonra önleyecekler, tabi yerseniz.