Namaz Nasıl Kılınır? Adım Adım Rehber
Namaz, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir ve Müslümanların günlük yaşamında büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, namazın nasıl kılındığını doğru bir şekilde öğrenmek, bu ibadeti doğru ve etkili bir şekilde yerine getirmek için gereklidir. Bu rehberde, namazın nasıl kılınacağına dair adım adım bilgiler bulacaksınız.1. Abdest Almak
Öncelikle, namaz kılmadan önce abdest almak gereklidir. Abdest, belirli organların su ile yıkanması ve temizlenmesi işlemidir. Abdest almanın adımları şunlardır:- Niyet: Abdest almaya niyet etmek.
- Ellerin Yıkanması: Elleri bileklere kadar yıkamak.
- Ağız ve Burnun Temizlenmesi: Üç kez ağıza ve buruna su çekip temizlemek.
- Yüzün Yıkanması: Yüzü saç diplerinden çene altına kadar yıkamak.
- Kolların Yıkanması: Dirseklere kadar sağ ve sol kolları yıkamak.
- Başın Mesh Edilmesi: Elleri ıslatıp başın dörtte birini mesh etmek.
- Kulakların Mesh Edilmesi: Ellerle kulakların içini ve dışını mesh etmek.
- Ayakların Yıkanması: Topuklara kadar sağ ve sol ayakları yıkamak.
2. Namazın Başlama Tekbiri
Sonrasında, namaza başlarken "Allahu Ekber" diyerek eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve eller göğüs hizasında bağlanır. Bu, namazın başlama tekbiridir ve namaza niyet edildiğini gösterir.3. Kıyam ve Kıraat
Kıyam, namazda ayakta durma halidir. Ayakta dururken Fatiha Suresi ve ardından bir sure veya birkaç ayet okunur. Ayrıca, bu kısım namazın kıraat kısmını oluşturur. Buna ek olarak, kıraatin düzgün ve anlamlı olması önemlidir.4. Rükû ve Secde
Kıraatten sonra, rükûya gidilir. Eller diz kapaklarına konularak eğilinir ve "Subhane Rabbiye’l-Azim" denir. Daha sonra tekrar ayağa kalkılır ve secdeye gidilir. Secdede alın ve burun yere değecek şekilde eğilinir ve "Subhane Rabbiye’l-A’la" denir. İki secde arasında kısa bir oturuş yapılır ve ardından ikinci secde yapılır.5. Ka'de ve Teşehhüd
Son rekâtın secdelerinden sonra, oturulur ve teşehhüd duası okunur. Teşehhüd, namazın oturuş pozisyonunda yapılan dua ve selam kısmıdır. İlk oturuşta sadece teşehhüd duası okunurken, son oturuşta teşehhüd duasının ardından Salavat ve Rabbena duaları okunur.6. Selam Verme
Son olarak, namazın sonunda sağa ve sola "Esselamu Aleykum ve Rahmetullah" diyerek selam verilir ve namaz tamamlanır.
Moderatör tarafında düzenlendi: