Herkese iyi günler. Ben !3ST0NY4. turkhacks bünyesinde sizlere ilk eğitimimi sunmak bana mutluluk verici. Bu konunun içeriği, CCNA 200-301 giriş yapabilmek için ön eğitim içeriği olacak. Eğitime geçiş yapalım.
Öncelikle herkesin anlaması için çok basit bir düzeyde anlatmaya çalıştım. Bu yüzden bazı yerlerde bilenler için mantıksal hatalar olabilir. Sizlerden ricam, hatalı bir yer görürseniz bana düzeltmem için bildiriniz.
Öncelikle herkesin anlaması için çok basit bir düzeyde anlatmaya çalıştım. Bu yüzden bazı yerlerde bilenler için mantıksal hatalar olabilir. Sizlerden ricam, hatalı bir yer görürseniz bana düzeltmem için bildiriniz.
TCP/IP
TCP/IP, tüm internete bağlanabilen cihazların birbiri ile iletişim kurabilmesi için kullandığı bir protokoldür. Cihazlar arasında iletişim kurmak istiyorsak kurallara uymamız gerekiyor. Yani bizden, iletşim kurabilmemiz için iletişim kurabilmemiz için cihazlrın MAC adresinin ve IP adresinin olması gerektiğini söylemektedir.
MAC Adresi
MAC adresi dediğimiz şey; internete çıkan, iletişim kuran tüm cihazlarda bulunan bir donanımdır. MAC Adresi, network kartlarının fiziksel adresidir. Network kartları üretildiği gibi kendilerine bir adres tanımlanır. Bu adres 48 bit 6 oktetten oluşmaktadır. İlk 24 bit 3 oktet kısmı üretici firmayı tanımlarken ikinci 24 bit 3 oktet kısmı cihaz yılı, üretim yeri, donanım modeli gibi durumları göstermektedir. MAC adresleri değiştirilemez bir yapıya sahiptir.
MAC adresileri farklı şekillerde başlayabiliyor. 02 ile başlayan MAC adresleri LAN olarak, 01 ile başlayan adresler ise protokoller için tanımlanır. Windows işletim sistemlerinde MAC adresinizi öğrenmek için "cmd"ye "ipconfig /all" yazabilirsiniz. Karşınıza çıkan bilgilerden "Physical Address" yazan kısım sizin MAC adresinizdir.
IP Adresi
Cihazların aralarında iletişim kurarkan o anda kullanmış oldukları adrese denmektedir. Bu adresler Private/Public olarak iki ayrılır ve kendi içerisinde farklı yapılanmaları mevcuttur. IP adresleri değişen bir yapıya sahiptir. Dış ağda aldığımız IP, iç ortamda yani LAN'da aldığımız IP adresinden farklıdır.
WAN'da kullandığımız ip adresimizi öğrenmek için "whatismyip.com" üzerinden bakabiliriz. Burada gördüğümüz IP adresi, bizim WAN'a çıkarken kullandığımız Public IP adresimizdir.
"cmd" üzerinden ipconfig yazarak ulaşabildiğimiz IP adresi ise bizim Private olarak adlandırdığımız IP adresimizdir.
WAN
En az iki adet LAN'ın birleşmesi ile oluşan dış ağa WAN denmektedir. WAN dediğimiz kısım herkesin bildiği "İnternet"tir. En az iki LAN dememin sebebi, bir başka LAN kullanıcı ile dış ağda bulunmamızdır. WAN'da kullandığımız IP adresleri, bizim İnternet Servis Sağlayıcımız (ISP) tarafından bizlere verilir. WAN'da aldığımız IP adresine Public IP denmektedir. Public IP adresleri de kendi içerisinde sınıflara ayrılmaktadır. Bunlar;
Kod:
A Class: 1.0.0.0 - 126.255.255.255B Class: 128.0.0.0 - 191.255.255.255
C Class: 192.0.0.0 - 223.255.255.255
D Class: 224.0.0.0 - 239.255.255.255
E Class 240.0.0.0 255.255.255.255
(a,b ve c kullanıcıya verilen aralıktır. D ve E özel kısımdır. D Class, multicast kullanan hostlar için; E Class ise araştırmaların yapıldığı kısımlar için ayrılmış)
LAN
Birden fazla cihazın birbirine bağlanmasına olanak sağlayan internet yapısıdır. İç ağdaki çihazlara evlerimizde bulunan modem aracılığıyla bir IP adresi atanmaktadır. Ayrıca, modemimizin de iç ağda kullandığı bir IP adresi vardır. Bu IP adresi "192.168.1.1" olarak atanmıştır. LAN'da atanan IP adreslerine Private IP denmektedir. WAN'da olduğu gibi LAN'da da IP sınıfları bulunmaktadır. Bunlar;
Kod:
A Class: 10.0.0.0 - 10.255.255.255
B Class: 172.16.0.0 - 172.31.255.255
C Class: 192.168.0.0 - 192.168.255.255
Bu sınıflardaki IP adresleri, içeride kullandığımız ağların büyüklüğüne göre ayarlanmıştır. Subnet Mask konusunda burası daha iyi anlaşılacaktır. Default olarak bizlere C Class olarak atanır. Bunu kendimize göre değiştirebiliyoruz.
NAT
LAN'daki cihazın dış ağa çıkabilmesi için tekrardan ağ haritalanmasına mağruz bırakılarak IP değiştirme işlemini yapar. Örnekle açıklamak gerekirse; 192.168.1.13 ip adresi ile modeme gidiyorum ve "google.com" isteği gönderiyor. Bu isteği Private ip adresi ile yapamacağımız için bir haritalanma içerisine giriyor ve 45.165.205.12 ip adresine çeviriyor. Gitmemiz gereken yerdeki paketleri 45.165.205.12 ip adresi olarak alıp tekrardan iç ağdaki 192.168.1.13 ip adresine yönlendiriyor.
Default Gateway
Default Gateway, bizim varsayılan ağ geçitimizdir. LAN'dan WAN'a çıkarken ilk olarak uğradımız yerdir. Bu yer bizim modemimizdir. Tarayıcımıza girip "192.168.1.1" yazarak modemimizin arayüzüne giriş yapabiliriz.
Kısacası internete çıkarken önce modeme gidiyoruz daha sonra İnternete çıkıyoruz.