Hoşgeldin Misafir

Okul Hayatında Başarısız Olup Bilim ve Sanat Dünyasında Başarılı Olan İsimler

Hayrettin

4 Eyl 2024
138 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Eğitim, toplumda başarı için en önemli yollarından biri olarak görülse de, tarihte okul hayatında başarısızlık yaşamış birçok kişinin bilime, sanata ve teknolojiye yön vererek büyük başarılar elde ettiğini görüyoruz. Bu isimler arasında Mennan Aksoy, Albert Einstein, Ludwig van Beethoven, Thomas Edison, Isaac Newton ve Pablo Picasso gibi ünlü şahsiyetler bulunmaktadır. Onların hikayeleri, okul başarısının her zaman kişinin yeteneklerini ve potansiyelini belirlemediğini gösterir.

1) Mennan Aksoy: Azimle Gelen Başarı

Mennan Aksoy, halk arasında "Mennan Usta" olarak bilinir ve makine sanayisinin dev isimlerinden biri olmuştur. İlkokulu 9 yılda bitirebilmesi, klasik eğitim sistemi içerisinde başarısız olarak görülebilir. Ancak bu, onun teknik ve üretim dünyasındaki başarısını engellemedi. Eğitimine devam edememesine rağmen akıl, azim ve kararlılığı sayesinde 1973 yılında kendi firmasını kurarak otomotiv sanayi yedek parça üretimine başladı. Aksoy, eğitim almadan kendi kendine öğrendiği teknik bilgileri sayesinde enjeksiyon döküm ve kalıp imalatında dünya devlerine kafa tutarak başarıya ulaşmıştır.

2) Albert Einstein: Azimle Bilimin Zirvesine

Albert Einstein, henüz 6 yaşına kadar konuşamayan ve okumayı ancak 9 yaşında öğrenebilen bir çocuktu. Okulda başarısız olarak görülse de, annesi ona özel eğitim vererek yeteneklerini ortaya çıkardı. Yıllar sonra meşhur mektubunda, öğretmenlerinin onun anlama geriliği nedeniyle okuldan ayrılmasını tavsiye ettiğini öğrenen Einstein, bu olumsuzluğu aşarak bilime yöneldi. Özel ve genel görelilik teorileriyle bilim dünyasında devrim yaratan Einstein, fotoelektrik etki üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde 1921'de Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Onun hikayesi, bireyin içindeki potansiyelin okul başarısından bağımsız olabileceğini gösteriyor.

3) Ludwig van Beethoven: Müzik Dünyasında Bir Deha

Ludwig van Beethoven, okul hayatında başarısız bulunan bir isimdi. Müzik derslerinde bile öğretmenleri onun başarısız olduğunu ve yeteneği olmadığını düşünüyordu. Ancak Beethoven, klasik müzik dünyasında çığır açan bir isim oldu. Besteleri ve senfonileriyle bugün hala anılan büyük bir deha olarak müzik tarihine adını yazdırdı. Onun başarı hikayesi, bireyin tutkusu ve yeteneğiyle toplumsal beklentileri nasıl aşabileceğinin en önemli örneklerinden biridir.

4) Thomas Edison: Azim ve Sabırla Gelen Büyük Buluşlar

Thomas Edison, okuldan anlama zorluğu nedeniyle atılan bir başka isimdi. Üretken olmadığı gerekçesiyle işten kovulması ve ampulü icat edene kadar binlerce başarısız deneme yapması, onun inancını ve azmini kırmadı. Nihayetinde Edison, ampulü icat ederek insanlık tarihinde önemli bir iz bıraktı. "Deha yüzde 1 ilham, yüzde 99 terdir" sözüyle, başarının yalnızca zekâdan değil, sıkı çalışmadan geldiğini vurgulayan Edison, başarısızlıkların öğrenmenin bir parçası olduğunu kanıtlamıştır.

5) Isaac Newton: Çiftçilikten Bilim Dünyasına

Isaac Newton, eğitim hayatı boyunca başarısızlıklarla dolu bir süreç geçirdi. Başarısız olduğu gerekçesiyle ailesi tarafından çiftçilik yapması için köye gönderildi. Ancak Newton, çiftçilikte de başarılı olamayınca kendini bilime adadı. Yerçekimi kanununu bulan Newton, bilime olan katkılarıyla insanlık tarihinde önemli bir yer edindi. Onun hikayesi, bireyin başarısızlıklarına rağmen tutkularını takip ettiğinde büyük işler başarabileceğinin en güzel örneklerinden biridir.

6) Pablo Picasso: Sanatla Dolu Bir Yaşam

Pablo Picasso, okulla ve derslerle hiç ilgilenmeyen bir çocuktu. Öğretmenleri onu sürekli azarlasa da, Picasso’nun asıl yeteneği resimdi. Babası bu durumu fark ederek Picasso’yu okuldan aldı ve sanat eğitimi alabileceği bir okula yazdırdı. Bugün Picasso, dünyanın en büyük ressamlarından biri olarak anılmaktadır. Onun sanata olan ilgisi ve tutkulu çalışmaları, başarıya giden yolun bireyin yeteneklerine uygun bir eğitimden geçtiğini gösteriyor.

Bu örnekler, okul başarısızlığının kişinin yeteneklerini ve potansiyelini sınırlamadığını gösteriyor. Her bireyin öğrenme şekli ve yetenekleri farklıdır. Eğitim sistemi, her öğrencinin yeteneklerini keşfetmeye yönelik olmalıdır. Einstein’ın dediği gibi: “Hayatında hiç hata yapmamış biri, hiç yeni bir şey denememiş demektir.” Başarısızlıklar, öğrenme sürecinin bir parçasıdır ve başarıya ulaşmak için bir basamak olarak görülmelidir.

Okulda başarısız olarak kabul edilen bireylerin kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve azimle çalışmaları, onları dünya tarihine adını yazdıran isimler haline getirmiştir. Bu durum, eğitim sisteminin her öğrenciyi kalıplara sokmadan, onların bireysel yeteneklerini keşfetmesine fırsat tanıyacak şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini düşündürmektedir.

Sonuç olarak başarısız öğrenci yoktur. Öğrencinin yeteneğini keşfedemeyen yeteneğine uygun ders veremeyen geleneksel eğitim sistemine saplanmış öğretmen vardır. Eğer ki bir öğrenci başarısızsa öğretmenin dersi anlatma tarzı ve bilgisi sorgulanmalıdır.