Hoşgeldin Misafir

Oruç Borcu Olan Nafile Oruç Tutabilir mi?

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Oruç Borcu Olan Kişiler Şevval Orucu Tutabilirler mi?​

Tabii ki kaza orucu kişiye farz olan bir oruçtur bunları tutmadan tutma imkanı olduğu halde tutmadan Ahirete intikal ederse bu kimse bundan mesul olacaktır şevval ayında tutulması gereken 6 gün oruç ise Elbette sevabı çok büyük olan ve yılın tamamını oruçta geçirmiş olacağına dair hadis-i şeriflerle müjdelenen bir oruç ama netice de Nafile bir oruçtur Bu bağlamda farz ile Nafile birbirine kıyas etmek uygun bir kıyas ama olmaz hatta İmamı Rabbani kudusse sirruhu Mektubat adlı eserinde farz ve Nafile birbirlerine kıyaslama da Allahu Teala Hazretlerinin mahlukat kıyaslanması kabilinden olduğu Nasıl ki böyle bir kıyas doğru bir kıyas değil ise farzın Nafileye nispetle konumunun bu şekilde olacağını vurgulamış yani arada ciddi anlamda bir uçurum olduğunun göstermesi ama diğer bir tarafta Kaza orucu kişinin zimmetinde vardır ve onun Belli bir zamanı yoktur yani ömrünün sonuna kadar ifa edebilir Ama malumunuz belli zamanlarda yapılması gereken ibadetler o zamana münhasır o zaman geçtikten sonra kendileri için tahdit edilen sınırlandırılan mükafatlar Nail olma olayı yok yani Şevval ayı geçtikten sonra artık geriye dönük ben Şevval orucu tutuyorum deme şansımız yoktur Hani halk arasında meşhur bir ifade vardır kaçanı kovalamak gerekir burada elbette gönün ister ki her iki orucu da yani Hem kazamı tutalım hem de bu 6 gün Şevval oruçlarında tutalım ama bunu şöyle de yapabiliriz kaza orucumuzu Bugünlerde tutalım ve bitirelim Onun haricinde niyetimiz orucumu kazalarımı bitirdikten sonra 6 günden nafile olarak tutacağım Eğer ona Müsait değilse Yani kazamı bu ayın tamamını kaplayacak tarzda ise ki bu belki birikmiş Kaza borcu olabilir böylesi bir durumda niyetimiz bu olsun kazalarımı başlayalım bir hadis-i Kutsi Allahu Teala Hazretleri Öyle buyuruyor Ben kulumun zannı üzerineyim Evet bir zaman yanlışlık ettim orucumu kazaya bıraktım Tabii burada kişinin iradesiyle kazaya bırakması belki irade dışı kazaya kalması durum farklı olabilir ama imkanım buydu ben o yüzden Bugünlerde Kaza orucu tutuyorum ama beni bu Şevval ayının orucunun sevabından da mahrum etme diyerek Mevla Teala hazretlerinden niyaz edildiği zaman kişinin Allah Teala Hazretlerinin öyle bulacağını hadis-i kudsi bize ifade ediyor şeklinde O yüzden kardeşlerimize tavsiyemiz odur İmkan varsa her ikisini yapsınlar ama imkan yoksa kaza oruçlarını illaki bitirsinler ve Bugünlerde oruç tutsunlar Burada tabii şöyle bir durum da söz konusu özellikle Şafii mezhebinde bu çok karşımıza gelen ve Şafii kardeşlerimizin dillendirdiği bir mesele ya kaza orucum olduğu için benim işte Nafile tutacağıma Kaza orucu tutayım tut kazayı yok Onu da tutmuyorsun o zaman Nafile tutama kaza orucum var bu doğru bir şey değil bu Şeytanın insana sağ taraftan yaklaşması Hani Şafi fıkhında meşhur bir kural vardır kazası olan bir kimsenin Nafile ibadet etmesi caiz değildir Hatta bir insanın kazası varsa kuşluk namazı kılamaz Evvabin namazı kılamaz Teheccüt namazı kılamaz ne yapması gerekir kaza kılması gerekir Ama Bunun manası şudur İbn Hacer rahimullah bunu beyan ediyor kazası olan bir kimsenin Asli ihtiyacının haricinde boş vakit geçirmesi caiz değil Nafile kılmaması değil Yani mesele namazı Endeksli değil aslında boş oturması caiz değil boş oturuyorsan Onu da zaten caiz olmayan bir şey yapıyorsun demektir O yüzden deve kuşu misali uç işte ben kuş değilim yük taşı Ben deve değilim demek doğru bir şey değil bu zamanlara fırsatlara istifade etmemiz lazım Hani merhum hasp hocamızdan geçen programımızda nakletmişdik beleş bu hakikaten bir fırsattır İçinde bulunduğumuz ki ramazan-ı Şerif ayını tuttuk Elhamdülillah Rabbimize sonsuz şükürler olsun Bir dahaki Ramazan ulaşacak mıyız ulaşamayacak Mıyız belli değil ve Şevval ayı içindeyiz Efendimizin buyurduğu üzere kim ki ramazan-ı Şerif ayında orucunu tam olarak tutup da ona 6 günde şevval'den katarsa senenin tamamını oruçla geçirmiş olacak 365 gün kişinin oruç tutması ciddi anlamda bir meşakkattir ama burada bir 6 gün daha tutacağımız oruçla aynı mükafatı alacağız o yüzden bu gibi fırsatı kaçırmamak da fayda vardır