PHP’de bir uygulamada bir çok koşulu kontrol edeceğimiz zaman onlarca if- kullanmak bayabilir. Bu tip baygınlıklardan kurtulmak için şimdi istisna yönetimini anlatacağım.-
-
-
İstisna kullanırken de illa ki yine if kullanacağız ama bu sefer biraz daha kontrollü ve ideal olacak. Olası fatal error (ölümcül hata) uyarılardan biraz daha kurtaracaktır.---
Kullanımı basit ve örnekle anlaşılabilecek gibidir. O yüzden hemen bir örnek ile size tasvir etmek istiyorum:--
Burada try- ifadesi içerisine yazdığımız kod bloğunda eğer bir istisna tetiklenirse kod bloğundaki çalışmayı durdurup ekrana bu mesajı yazacaktır. Ve sonrasında diğer kodları çalıştırmaya devam edecektir.-
Kısa ve öz bir biçimde anlattık, bu nedenle son bir örnek daha göstermek istiyorum:---
Burada try- içerisindeki istisna uyguladığımız kod bloğu bir hatayı tetiklediğimiz için duracak sonrasında kod bloğu dışında yer alan kodumuz çalışmaya devam edecektir.-
--
Kullanımı basit ve örnekle anlaşılabilecek gibidir. O yüzden hemen bir örnek ile size tasvir etmek istiyorum:--
PHP:
try{
$param = 100;
$harcamam = 150;
if($harcamam > $param)
throw new Exception("Paramız harcamaya yetmiyor!");
} catch(Exception $e) {
echo $e->getMessage();
}
Kısa ve öz bir biçimde anlattık, bu nedenle son bir örnek daha göstermek istiyorum:---
Kod:
function hata($mesaj) {
throw new Exception($mesaj);
}
try{
$x = 10;
$y = 0;
if($y == 0) hata('Sıfıra bölünmez!');
echo 'Bölme işlemi sonucu: ' . $x/$y;
} catch(Exception $e) {
echo $e->getMessage();
}
echo 'Selam Dünya';
Burada try- içerisindeki istisna uyguladığımız kod bloğu bir hatayı tetiklediğimiz için duracak sonrasında kod bloğu dışında yer alan kodumuz çalışmaya devam edecektir.-
--