[font=Tahoma, Verdana]Genel Bakış-
-
PHP'de alfasayısal yani içerisinde harf, sayı vb. barındıran değişkenlerin kullanımından ve bunlara özel işaret ve fonksiyonlardan bahsedelim.--
1.- Bir alfasayısal değeri belirtirken tırnak işareti kullanabildiğimiz gibi (') üst ayıraç da kullanabiliriz.--
--
Bu kodu çalıştırsaydık, sunucu bize aşağıdakini gönderecekti:--
2.-. Tırnak işareti kullandığımız string değerlerde değişkenleri bunların içerisinde kullanabilmekteyiz.--
--
3.-. Alfasayısal değeri belirtirken tırnak ve üst ayraç kullanımına dikkat etmek gerekir. Aşağıda hata verecek ve vermeyecek kullanımlar bir arada gösterilmiştir:--
--
Görüldüğü üzere bir değişken hangi karakterle başladıysa, içerisinde yer alan bu tarz karakterler kaçış işareti ile (\) belirtilmelidir. Aksi takdirde hata verecektir.--
-
PHP'de alfasayısal yani içerisinde harf, sayı vb. barındıran değişkenlerin kullanımından ve bunlara özel işaret ve fonksiyonlardan bahsedelim.--
1.- Bir alfasayısal değeri belirtirken tırnak işareti kullanabildiğimiz gibi (') üst ayıraç da kullanabiliriz.--
PHP:
<?php
$kelime = "Hatasız Kul Olmaz.";
$kelime = 'Hatasız Kul Olmaz.'; // Yukarıdakinin aynısı
echo $kelime;
?>
--
Hatasız Kul Olmaz.
--
--
2.-. Tırnak işareti kullandığımız string değerlerde değişkenleri bunların içerisinde kullanabilmekteyiz.--
PHP:
<?php
$adet = 7;
$kelime = "$adet kedi beni $adet!";
echo $kelime;
?>
--
7 kedi beni 7!
--
--
3.-. Alfasayısal değeri belirtirken tırnak ve üst ayraç kullanımına dikkat etmek gerekir. Aşağıda hata verecek ve vermeyecek kullanımlar bir arada gösterilmiştir:--
PHP:
<?php
$kelime = "İstanbul'dan kız mı alınır?"; // Doğru
$kelime = 'İstanbul'dan kız mı alınır?'; // Yanlış, doğrusu:
$kelime = 'İstanbul\'dan kız mı alınır?'; // Doğru
$kelime = "İstanbul'dan "kız mı" alınır?"; // Yanlış, doğrusu:
$kelime = "İstanbul'dan \"kız mı\" alınır?";; // Doğru
?>
--
Görüldüğü üzere bir değişken hangi karakterle başladıysa, içerisinde yer alan bu tarz karakterler kaçış işareti ile (\) belirtilmelidir. Aksi takdirde hata verecektir.--
[font=Tahoma, Verdana]Kelimeleri Birleştirme (.)---
Sadece string değişkenlerde geçerli olarak değişkenler arası nokta işareti kullanarak kelimeler birleştirilebilir.--
--
Sadece string değişkenlerde geçerli olarak değişkenler arası nokta işareti kullanarak kelimeler birleştirilebilir.--
PHP:
<?php
$kelime1 = "Hatasız Kul Olmaz.";
$kelime2 = "Hatamla Sev Beni.";
echo $kelime1 . " " . $kelime2;
?>
--
Hatasız Kul Olmaz. Hatamla Sev Beni.
--
--
[font=Tahoma, Verdana]strlen() Fonksiyonu---
Değişkenin karakter uzunluğunu (harf sayısı) verir.--
-
Değişkenin karakter uzunluğunu (harf sayısı) verir.--
PHP:
<?php
$kelime = "Neden Ben?";
echo strlen( $kelime );
?>
10
--
--
[font=Tahoma, Verdana]strpos() Fonksiyonu---
Aranılan bir kelime ya da harfin değişkenin 1. harfine ne kadar uzaklıkta olduğunu gösterir (1. harf 0 sayılır).--
-
Aranılan bir kelime ya da harfin değişkenin 1. harfine ne kadar uzaklıkta olduğunu gösterir (1. harf 0 sayılır).--
PHP:
<?php
$kelime = "Beni Bul!";
// 012345678 olarak görülür
echo strpos( $kelime, "Bul" );
?>
5
--
--