Hoşgeldin Misafir

Port Yönlendirme ve Tünel Açma DETAYLI ANLATIM

Reisci

Reisci

Yerli Ve Milli Hacker
11 Mar 2020
6,569 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
img_5d28e05a4901f.png

Port Nedir?-

Port kelimesinin anlamı liman'dır. Zaten internet'e port yazdığımız'da çıkan şeyin bir gemi liman'ı olduğunu görebilliriz. Bilgisayar bilim'de ise bağlantı noktası olarak karşımıza çıkar. Fiziksel ve sanal olarak ikiye ayrılır. İlk başta fiziksel port'a bakalım. Fiziksel port adından'da anlaşıldığı gibi gerçek hayata görebildiğimiz fiziksel bir bilgisayar bağlantı yuvası. Örnek olarak modemler'de bulunan yuvalar örnek olarak gösterilebilmektedir.

Sanal port ise yazılımlarla yönetilen sanal bir bağlantı noktasıdır. Daha çok bir veriyi bir yerden bir yere iletirken kullanılmaktadır. Örnek olarak SSH servisinin port numarası 22 FTP servisinin port numarası 21 gibi örnekler verimektedir.

Tünel Protokolü Nedir?-

Tünel bir yandan öbür yana geçebilmek için yerin altından geçen yol olarak kullanılır. Fakat bilgisayar bilimlerin'de tünel protokolü bir ağ protokolü olarak karşımıza çıkar. Bu protokolü kullanırsak düzensiz olan ağlar'da veri taşıma veya güvenli olmayan ağlar'da güvenli bir yol açar. Daha çok veri alışveriş'inde kullanılmaktadır.

Port Yönlendirme​-

Port yönlendirme, hali hazır'da açmış olduğunuz bir port'un bulunduğu İP adresi üzerinde yapacağı işlemleri belirlemeye denir. Örnek olarak bir web sitesi açmak gibi bir örnek verebillirim. Simdi bu işlem nasıl yapılır ona bakalım. İlk başta modem'imiz'in arayüzüne girelim.

unknown.png

Buradan yapıcağımız ilk adım port yönlendirmeyi açmak olucaktır.

unknown.png

Bu işlemi ben kendi modem arayüzümde gerçekleştirdim. Simdi port yönelndir'me olayına bakalım. Open Nat bölümüne geliyoruz. Oradan bir port yönlendirelim.

unknown.png

unknown.png

Buradan istediğiniz şekilde port yönlendirebillirsiniz. Buradan protokol'lerini servis isminlerini vb bizim belirlememiz gerekmektedir. Benim modem arayüzüm biraz değisik ama siz'de daha sahde bir görüntü olucaktır. Bunu yaparak ip ağınızı daha güvenli hale getirebillirsiniz.

SSH tunel açma​-

Simdi tünel olarak güvenlik kabuğu tüneli açalım(SSH). İlk başta SSH protokol'ü nedir ona bakalım. SSH protokolü bağlantı boyunca şifrelenmiş bir tünel'i kullanır. Oyüzden en güvenli tünellerden birincisidir.

Otomatik ve güvenli bir şekilde veri aktarabillir olmasıda kullanılmasında önemli bir yol izler. Linux makinemiz'de bir SSH bağlantısı açalım. Ben Arch Linux'a hakim olduğum için Arch'ta göstericeğim. Adımları teker teker izleyin.

Kod:

sudo pacman -S openssh

sudo systemctl enable sshd

sudo systemctl start sshd

Linux dağıtımımıza ssh'ı ve sunucu bileşenlerini yükliyerek başladım. Suanda ssh sunucunuz'a

Kod:

ssh -C -D 1080 remote@ip-address
işlemi yaparak bağlanabillirsiniz.

Ssh tünel'ini butun sunucularınız'da kullanabillirsiniz.

İyi günler dilerim sağlıcakla kalın.