Graves
- 9 Eki 2024
- 10,487 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Mobil işlemci dünyasında dengeleri değiştirebilecek yeni iddialar gündemde. Qualcomm, uzun süredir izlediği “tek güçlü amiral gemisi” anlayışını rafa kaldırarak çok daha geniş bir ürün stratejisine geçmeye hazırlanıyor. Sızan bilgiler doğru çıkarsa, Snapdragon tarafında artık çok daha katmanlı bir yapı göreceğiz.
Amiral gemisi tekilleşiyor, seri büyüyor
Yeni dönemde şirketin hedefi, tek bir üst seviye çip yerine farklı kullanıcı segmentlerine hitap eden birden fazla üst sınıf işlemci sunmak. Bu yaklaşım, üreticilere hem fiyat hem performans tarafında daha fazla seçenek sağlayacak. Özellikle akıllı telefon pazarındaki yavaşlama ve yükselen üretim maliyetleri bu değişimin ana sebepleri arasında gösteriliyor.
2nm ve 3nm üretim aynı ekosistemde buluşabilir
Sektör kulislerinde konuşulanlara göre yılın sonuna doğru tanıtılması beklenen Snapdragon 8 Elite Gen 6 ve Gen 6 Pro, TSMC’nin 2nm üretim teknolojisine geçen ilk mobil çiplerden olabilir.
Ancak bu ileri üretim sürecinin yüksek maliyeti nedeniyle bu modellerin yalnızca en pahalı cihazlarda yer alacağı düşünülüyor. Bu da orta-üst segment için ayrı çözümlerin kapısını aralıyor.
En güçlü model: Snapdragon 8 Elite Gen 6 Pro
Serinin zirvesinde konumlanması beklenen Gen 6 Pro, grafik performansı tarafında yeni nesil GPU mimarisi ve daha geniş önbellek yapısıyla dikkat çekebilir. Ayrıca bu çipin, LPDDR6 RAM ve UFS 5.0 depolama teknolojileriyle birlikte kullanılması bekleniyor. Bu kombinasyon, ultra premium telefonları hedefliyor.
Standart Gen 6 daha dengeli cihazlara göz kırpıyor
Daha ulaşılabilir fiyatlı amiral gemileri için planlanan standart Snapdragon 8 Elite Gen 6 ise biraz daha konservatif bir yapı sunacak. LPDDR5X RAM ve UFS 4.1 desteğiyle hem performans hem maliyet arasında denge kurulması amaçlanıyor.
Eski nesil tamamen gözden düşmüyor
Şaşırtıcı bir diğer detay ise mevcut nesil Snapdragon 8 Elite Gen 5 yongasının piyasada kalmaya devam edecek olması. 3nm üretimle gelen bu çipin, daha uygun fiyatlı güçlü telefonlar için alternatif olmaya devam edeceği söyleniyor.
Buna ek olarak “Gen 5 Pro” ya da “Gen 6 tabanlı ara model” gibi farklı varyasyonların da geliştirildiği iddialar arasında.
Strateji değişiminin arkasındaki tablo
Bu yeniden yapılanmanın temelinde küresel akıllı telefon pazarındaki daralma ve artan üretim giderleri yer alıyor. Qualcomm’un son finans raporlarında mobil yonga gelirlerinde düşüş yaşandığı da belirtilmişti. Bu durum, şirketi daha esnek ve geniş bir ürün ailesine yöneltmiş görünüyor.
Kısacası yeni dönem, tek bir “en güçlü işlemci” yerine farklı segmentlere ayrılmış bir Snapdragon ekosistemini işaret ediyor. 2026 sonu itibarıyla bu yapının resmi olarak şekillenmesi bekleniyor.