Hoşgeldin Misafir

Ramazanda Oruçluyken Hastalanan Bayan

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,869 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Ramazanda Gün İçinde Ay Hali Başlayan veya Biten Kadın​



Ramazanda Gün İçinde Ay Hali Başlayan veya Biten Kadın​


Burada şimdi bir oruç ibadeti vardır ramazan-ı Şerif ayında yani kişinin tulul fecirden urubu Şemse kadar olan vakit zaman diliminde yemekten içmekten ve cinsel münasebetten niyetle beraber kendisini alıkoyması.

Bir de ramazan-ı Şerif ayının oruç saatlerine riayet edilmesi gereken bir vazife vardır Bu da velev ki kişi oruçlu olmasa bile Eğer oruç tutması haram olan kişilerden de yani aybaşı halindeki bir bayan değilse böylesi bir durumda bu kimse günah hürmeten yemek ve içme noktasında kendisini oruçluya benzetmesi vaciptir.

Peki benzetmese ne olur Günah işlemiş olur Bundan dolayı herhangi bir kefaret vesaire gerekmeyecektir Ama bu vacibi terk etmiş olacaktır O yüzden suali şöyle ifade edelim bir bayan Normalde Fecir doğduğu zaman temiz idi ve sahurunu yaptı önce de sahur yaptı oruca niyetlendi ve gün içinde aybaşı haline girdi Elbette O günkü oruç iptal oldu çünkü oruç zamanı miyarı yani baştan sona kadar oruç ibadetine halal gelecek bir ameliye içinde bulunmaması gerekir Dolayısıyla Bu bayanın orucu bozulmuştur ve o günün orucunu temizlendikten sonra kaza etmelidir.

Peki bu bayan şu anda Adetli bir bayan olmuştur yesin mi yemesin mi burada deniyor ki aybaşı halinde olan bir kadının oruç tutması caiz olmayacağından dolayı kendisini oruçluya benzetmesi de caiz değildir Bu sebepten dolayı bu kimse yer içer normal oruçsuz bir kimse nasıl har halket davranıyorsa aynı işlemleri yapar şu kadar var ki toplumun gözü önünde insanların gözü önünde yani Farklı şeylerin anlaşılması ihtimali olan yerlerde veya kendisini ifade demeyeceğini yerlerde bunu yapmasın ama evinde tek bir yerde müstakil bir yerde kalıyorsa Elbette gün içinde yer içer kendisini oruçlara benzetmez ama bunun tam tersi olsa yani nasıl tam tersi aybaşı halinde olduğu için oruca niyet etmedi Ve gün içinde temizlendi öğle vaktinde temizlendi o günün orucunu tutamaz Çünkü baş tarafında oruca niyet edilmiş Yani oruca elverişli bir şekilde değildi Hani oruç bir bütün olması hasebiyle E peki ne yapacaktır o temizlendiği an itibariyle yeme içmeyi kesecektir Çünkü bu saatten sonra oruçluya benzemesi vaciptir o zaman yememesi içmemesi lazım olacaktır velev ki tenhada olsa bile tek başına bir yerde olsa bile yani Gaye birilerinin görmesi veya görmemesi değil kendisini oruç tutanlara benzetmesi noktasında geri kalan diğer meseleleri de bu kabilden düşünebiliriz yani gün içinde hata sebebiyle orucu bozulan bir bir kimse işte abdest alırken yanlışlıkla su yuttu veya başka bir nedenden dolayı hataen orucu bozuldu Bir nedenden dolayı böylesi bir durumda yine yemez içmez akşama kadar oruçluymuş gibi davranır ama bayramdan sonra elbette o günün kazasını yapacaktır.