Graves
- 9 Eki 2024
- 10,474 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
GeForce RTX 3060, bir süredir yeni nesil ekran kartlarının gölgesinde kalmışken yeniden gündeme bomba gibi düştü. Gelen son bilgiler, bu popüler modelin bazı pazarlarda tekrar üretim hattına alındığını ve yeniden dağıtım sürecine sokulduğunu gösteriyor. Özellikle Çin tarafında yaşanan bu hareketlilik, donanım dünyasında “geri dönüş mü geliyor?” sorularını beraberinde getirdi.
Sınırlı Parti RTX 3060 Yeniden Raflarda
Sektörden sızan detaylara göre Çin merkezli üreticilerden Colorful, RTX 3060 12GB versiyonlarını tekrar satış kanallarına göndermeye başladı. Bu kapsamda özellikle Battle Axe GeForce RTX 3060 DUO 12GB V2 modeli dikkat çekiyor.
Fiyat tarafında ise kartın yaklaşık olarak 2.349 yuan bandında konumlandığı, bunun da ortalama 340 dolar seviyelerine denk geldiği konuşuluyor. Bu durum, kartın tamamen piyasadan çekilmediği ve kontrollü bir dönüş yaptığı yorumlarını güçlendiriyor.
“Stok mu Bitiyor, Yoksa Yeni Strateji mi?” Tartışması
RTX 3060’ın tekrar satışa çıkması ilk etapta depolarda kalan ürünlerin eritilmesi gibi görünse de tablo tam olarak net değil. Gelen bilgiler, piyasaya çok küçük partiler halinde ürün sürüldüğünü ve düzenli aralıklarla yeni stokların eklendiğini ortaya koyuyor.
Bu da tek seferlik bir “temizlik operasyonu” yerine daha planlı bir dağıtım stratejisi ihtimalini gündeme getiriyor. Özellikle haftalık yenileme iddiaları, konunun basit bir stok boşaltma hamlesi olmayabileceğini düşündürüyor.
12 GB VRAM Hâlâ İlgi Görüyor
İlk kez 2021 yılında piyasaya çıkan RTX 3060, özellikle sunduğu 12 GB VRAM kapasitesiyle uzun süre oyuncuların favorileri arasında yer almıştı. Yeni nesil kartlar piyasaya çıkmış olsa bile, yüksek bellek kapasitesi ve oturmuş sürücü ekosistemi sayesinde modelin hâlâ ciddi bir kullanıcı kitlesi olduğu biliniyor.
Her ne kadar RTX 50 serisi gibi daha güncel çözümler öne çıkmış olsa da, özellikle orta segmentte fiyat-performans dengesi arayanlar için 3060 hâlâ “alternatif” olarak görülmeye devam ediyor.
Şimdilik Sadece Çin’de, Ama…
Şu anki verilere göre bu yeniden satış süreci yalnızca Çin pazarıyla sınırlı. Ancak üretim ve stok akışının devam etmesi halinde farklı bölgelerde de benzer bir hamle görebileceğimiz konuşuluyor.
Ne Nvidia ne de Colorful tarafından global çapta resmi bir genişleme açıklaması yapılmış değil. Buna rağmen RTX 3060’ın yeniden ortaya çıkması, ekran kartı pazarında dengeleri etkileyebilecek ilginç gelişmelerden biri olarak değerlendiriliyor.