13 Kasım 1985 tarihinde Kolombiya’da gerçekleşen Ruiz Yanardağ felaketi, Armero Trajedisi olarak da bilinmektedir. 25.000 kişiye yakın insanın ölümüne sebep olan felaketin gerçekleştiği Ruiz Yanardağı başkent Bogota’nın 129 km batısında yer almaktadır.
Tarihte birçok toplum çiftçilik için daha verimli olan volkanik oluşumların etrafında toplanmıştır. Volkanik oluşumların organik maddeler bakımından daha zengin oluşu çiftçileri buraya çekmiştir. Ruiz Yanardağı 1985 yılından önce en son 1845 yılında patlamıştı. Yaklaşık 130 yıl aktif olmayan yanardağa halk ‘’uyuyan yanardağ’’ demekteydi. Patlamanın etkisi diğer büyük yanardağlarınkinden daha etkisizdi. Ancak dağın tepesinde bulunan buz kütlelerinin erimesi büyük çamur kaymalarına neden olmuştur.
Omayra Sanchez’in Dramı-
Omayra Sanchez isimli küçük kız çocuğunun yaşadığı köy neredeyse tamamen yok olmuştur. Omayra’nın belden aşağısı patlama etkisi ile toprağın ve eriyen buz kütlesinin ortaya çıkardığı suyun altında kalmıştı. Omayra çevresinde bulunan bir enkaz parçasına tutunarak saatlerce kurtarılmayı beklemiştir. Bir gazeteci Omayra’nın elini görerek yetkililere haber vermişti. Ekipler Omayra’nın toprağa gömülmüş bedenini çıkarmak için çalışmalara başlamıştı.
Ancak Omayra’yı saplandığı yerden çıkarmaya çalıştıkları zaman su seviyesi yükseliyor ve daha da dibe batıyordu. Ekipler Omayra’yı daha da dibe çeken şeyi merak edip suyun altına dalmıştı. Ekipler suyun altına daldıklarında Omayra’nın ayaklarının dibinde halasının cesedini gördüler. Omayra ise bu sırada şarkı söylüyor, kendisini kurtarmak isteyen ekibe dinlenmelerini söylüyor, Okula geç kaldım, matematik ödevim var gibi cümleler mırıldanıyordu.
Omayra’nın çakılı kaldığı suyu boşaltılğında, bacaklarının kangren olduğu ve kesilmesi gerektiği anlaşıldı. Fakat ortam o kadar kirliydi ki, bacakları kesilse çektiği acı onlarca kat artacaktı. Bu nedenle Omayra’nın ölmesinin daha merhametli olacağı düşünüldü ve küçük kız ölüme terk edildi.
Omayra, 60 saatlik çalışma sonrası kurtarılmadı. Ölmeden önce sözleri: ‘’ Anne eğer beni duyuyorsan tahmin ediyorum benim tekrar ayağa kalkmam, yürüyebilmem ve kurtulmam için dua ediyorsundur. Annesi seni, babamı ve kardeşimi seviyorum. Elveda Anne’’ oldu.
Franck Fournier’e Pulitzer ödülü kazandıran fotoğraf