Hoşgeldin Misafir

Rusça [1]

FexO

20 May 2026
12 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Arkadaşlar Selam Günaydınlar.
Bugün Rusça alfabesi(Kiril) ile başlayalım.

Rusça alfabesinde toplam 33 harf vardır.

Bunlar;
A А İKRATKAYA Й T Т tvordiznak Ъ
B Б K К U У IYY Ы
V В L Л F Ф E Э
G Г M М H Х YU Ю
D Д N Н TSE Ц YA Я
YE Е O О Ç Ч
YÖ Ё P П Ş Ш
J Ж R Р ŞŞ Щ
Z З S С mehkiznak Ь
İ И

Evet arkadaşlar bu yukarıda gördüğünüz harflerden oluşur tamamen Rusça. ilk bakışta zor gelebilir bu çok normal bir şey çünkü daha önce hiç görmediğiniz harfler, ki bana da böyle olmuştu korkmanıza endişelenmenize gerek yok ben size trickler ile anlatacağım olabildiğinice.

Yukarıdaki alfabede Kiril alfabesinde ve Türk Alfabesindeki harflerin aynı olanlarını mavi renge boyadım.
arkadaşlar ikratkaya (й) ne derseniz bu harf kaynaştırma harfidir.
mehkiznak (Ь) ise yumuşatma harfidir. "Kendi başına bir sesi yoktur, ancak kendinden önceki ünsüz harfi yumuşatarak okutmayı sağlar".
tvordiznak (Ъ) ise harfi sertleştirme harfidir "Tek başına hiçbir ses çıkarmaz. Asıl görevi; kendinden önceki ünsüz harf ile kendinden sonraki ünlü harfin birbirine kaynaşmasını engellemek, aralarında kısa bir duraksama (kesme) yaratmaktır".
ıyy (ы) harfi görevi şöyle "Kelimelerdeki temel görevi, kendinden önceki sessiz harfin kalın okunmasını sağlamak."
Alfabe dersimiz 1. ders bu kadardı arkadaşlar sizlere aşağıda bir resim bırakacağım orada Rusça harflerin nasıl el yazısı ile yazıldığını ayrıca okunurken de nasıl okunması gerektiğini göstereceğim.
Ek Bilgi: YA (Я) harfi Rusça da ben anlamına gelmektedir.
Sorularınız olur ise cevaplamaktan keyif alırım.

XzFlnIGu.jpg