Hoşgeldin Misafir

Şalgamın Faydaları

Reisci

Reisci

Yerli Ve Milli Hacker
11 Mar 2020
6,569 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Turpgiller ailesine ait olan şalgamın faydaları oldukça fazladır. Şalgam, nişastalı sebzeler arasında yer almaktadır. Salatalara, meşhur şalgam suyunda, yemeklere, çorbalarda, turşu yapımında ve güveç yemeklerinde kullanılabilir. Şalgamın faydaları arasında bağışıklık sisteminin güçlendirmesi, kanserden korunma, kalp sağlığı, kemik gelişiminin desteklenmesi, astım ve karaciğer sağlığı, zayıflamaya yardım etmesi ve sindirim sistemine faydaları bulunmaktadır. Şalgamda A, B2, C, E, D ve K vitaminlerinin yanı sıra sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, çinko, manganez, magnezyum ve demir mineralleri bulunmaktadır.

Şalgamın Faydaları Nelerdir?-

Şalgamda bulunan antioksidanlar ve fitokimyasallar kanser riskine karşı bizlere koruma sağlamaktadır. Kanserin vücutta oluşturduğu zararları engelleyerek kolon, karaciğer ve göğüs kanseri riskine karşı korumaktadır. Bunun için mutfağımızdan şalgamı eksik etmemeliyiz.

Şalgamda bulunan K vitamini ve diğer bileşenler vücudumuzda antienflamatuar etkisi oluşturarak kalp rahatsızlıklarına ve ritim bozukluklarına karşı etkili olmaktadır. Şalgam, kolesterolün azalmasını sağlayarak kardiyovasküler rahatsızlıkların da önlenmesine katkıda bulunur.

Şalgam, kemik yapısının güçlenmesini ve kemik gelişimine katkıda bulunan kalsiyum ve potasyum minerallerine sahiptir. Düzenli bir şekilde şalgam tüketenler güçlü kemiklere sahip olurken ayrıca kemik ve bağ dokusu da güçlenir.

Şalgamdaki yeşilliklerde bulunan A vitamini, akciğerleri güçlendirerek akciğerlerin korunmasını sağlar. Ayrıca şalgam sindirime da iyi gelmektedir. Hem şalgamın kendisi, hem de saplarındaki yeşillikler, sindirim sisteminin doğru bir biçimde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Sindirim sisteminde bulunan bakterilerin azalmasına yardımcı olur.

Şalgamın bir başka faydası da zayıflamaya olan katkısıdır. Şalgamdaki kalori miktarı oldukça düşüktür. Lif değeri yüksek olduğu için kilo kontrolünde katkıda bulunur. Astım tedavisinde de şalgam oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Şalgamdaki antioksidan özellik ve C vitamini, astım tedavisinde yardımcı bir etkendir. Düzenli şalgam tüketimi, astım belirtilerinde azalma sağlar ve astım hastalarındaki hırıltıyı d azaltmaktadır.

Şalgamda bulunan bileşenler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkıda bulunur. Şalgam, sahip olduğu beta karoten ile bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzun direncinin artmasını sağlar.

Şalgamın yararlarından bir tanesi de göz sağlığına iyi gelmesidir. Şalgamda bulunan vitaminler katarakt rahatsızlığını ve sarı nokta göz hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca şalgamda bulunan lutein sayesinde görme yetisi daha da güçlenir.