Hoşgeldin Misafir

Servis hacking'in temel mantığını öğrendim, sonra?

x_venom

7 Ocak 2024
22 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhabalar,

TryHackMe ve kendi araştırmalarım sayesinde temel network (ağ) kavramlarını öğrendim. Bunlardan biri de ağ servisleri ve sunucu-istemci (server-client) ilişkisidir.
Ağ servisleri, hacking konusunda bazı temel konular arasında yer alıyor. Bu konuyu elimden geldiğince anlamaya çalıştım. Anladığım kadarıyla bu süreç üç aşamadan oluşuyor:

1. Aşama: Anlamak

İlk olarak, çalışan bir sunucunun hangi servisi sunduğunu anlamamız gerekiyor. Hangi servis çalışıyor ve bu servisin özellikleri nelerdir?
Örneğin, FTP servisi çalışıyorsa:
  • Hangi port üzerinden çalışıyor? (Genellikle 21)
  • Aktif modda mı, pasif modda mı?
  • Hangi FTP sunucu yazılımı kullanılıyor?
Bu detayları öğrenmem ve servisin nasıl çalıştığını anlamam gerekiyor.

2. Aşama: Numaralandırma (Enumeration)

Bir sunucu hakkında detaylı bilgi toplama aşamasıdır. Çalışan servisle ilgili mümkün olan tüm bilgileri toplamam gerekir. Örneğin:
  • Kullanıcı adları
  • Yazılım sürümleri
  • Konfigürasyon bilgileri
  • ve benzeri veriler

3. Aşama: Sömürme (Exploit)

Bu aşamada, servis yapılandırmasındaki ya da yazılımın kendisindeki açıklardan faydalanarak sistemi sömürmeye çalışırız.

Peki dostlarım, bundan sonra ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Bir süre daha network servisleri üzerinde vakit geçirip konuyu derinleştirmeli miyim, yoksa yeni bir konuya mı geçmeliyim?

Bu arada, elbette "IP adresi nedir, port nedir?" gibi temel konuları da öğrendim.

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,255 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Konu güvenlik olduğunda, öğrendiklerinizi kötü amaçlar için kullanmak yerine, savunma ve önleme yöntemleri üzerine odaklanın. Web uygulamalarını koruma ve sızma testleri yapmadan önce etik ve yasal sınırlar içinde kalmaya dikkat edin. Güvenlik bilginizi, sistemleri güçlendirmek ve saldırılara karşı önlem almak için kullanın.

x_venom

7 Ocak 2024
22 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Network alanında yeteri kadar ilerlediğini düşünüyosan python vb diller uzmanlaşarak kendi exploitlerini geliştirebilirsin :)
Yeteri kadar geliştiğimi kesinlikle düşünmüyorum, çok yeniyim ama tavsiyen için çok teşekkür ederim. C/C++ bilgim bir miktar var sence C/C++ ile mi devam edeyim yoksa python gibi scpirting diller ile mi exploit konusuna girmem daha iyi olurç

ZahirCoder

ZahirCoder

Moderator
Moderator
25 Ağu 2017
5,200 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yeteri kadar geliştiğimi kesinlikle düşünmüyorum, çok yeniyim ama tavsiyen için çok teşekkür ederim. C/C++ bilgim bir miktar var sence C/C++ ile mi devam edeyim yoksa python gibi scpirting diller ile mi exploit konusuna girmem daha iyi olurç
Python daha kısa sürede kavrayacağını düşünüyorum exploiting içinde iyi bir dil