müminbiri
- 13 Ağu 2025
- 1,354 Mesaj
- TIM Görevleri
- 1
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan Şirketler Kendi Yapay Zeka Modellerini Neden Geliştiriyor? Kurumsal AI Yarışı adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Şirketler Kendi Yapay Zekâ Modellerini Neden Geliştiriyor? Kurumsal AI Yarışı
Yapay zekâ hayatımıza girdikçe şirketlerin teknolojiye bakışı da ciddi şekilde değişmeye başladı. Birkaç yıl önce birçok firma için yapay zekâ kullanmak, hazır bir chatbotu sisteme eklemekten ibaretti. Bugün ise büyük şirketlerin önemli bir kısmı çok daha farklı bir noktaya ilerliyor: Kendi yapay zekâ modellerini geliştirmek.İlk başta bana da biraz gereksiz geliyordu. Sonuçta piyasada oldukça güçlü yapay zekâ modelleri varken bir şirket neden sıfırdan model geliştirmek için milyonlarca lira veya dolar harcasın?
Ancak konuya biraz daha yakından baktığımda bunun arkasında oldukça mantıklı nedenler olduğunu gördüm. Özellikle şirketlerin sahip olduğu veriler, güvenlik ihtiyaçları, maliyetler ve sektöre özel çözümler geliştirme isteği bu yarışın temel nedenleri arasında.
Bence önümüzdeki yıllarda "Hangi şirket yapay zekâ kullanıyor?" sorusundan çok, "Hangi şirket kendi yapay zekâ altyapısına sahip?" sorusunu daha fazla duyacağız.
Hazır Yapay Zekâ Modelleri Neden Yetmiyor?
Bugün bir şirket isterse hazır bir yapay zekâ API'sini kullanarak birkaç saat içinde kendi uygulamasına AI özelliği ekleyebilir.Bu gerçekten büyük bir kolaylık.
Fakat şirket büyüdükçe bazı problemler ortaya çıkıyor.
Örneğin şirketin çok özel bir sektörel bilgiye sahip olduğunu düşünelim. Genel amaçlı bir yapay zekâ modeli bu bilgilerin tamamını doğru şekilde anlamayabilir.
Ayrıca şirketler kendi verilerini dış sistemlere göndermek istemeyebilir. Özellikle finans, sağlık, hukuk ve savunma gibi hassas sektörlerde veri güvenliği çok daha önemli hâle geliyor.
İşte bu noktada şirketlerin kendi modellerini geliştirme veya mevcut modelleri kendi verileriyle özelleştirme ihtiyacı ortaya çıkıyor.
Şirketlerin En Büyük Avantajı: Kendi Verileri
Bana göre şirketlerin kendi AI modellerine yönelmesindeki en önemli nedenlerden biri veri.Bir şirket yıllar boyunca müşteri davranışları, satışlar, ürünler, operasyonlar ve çalışan süreçleri hakkında ciddi miktarda veri biriktiriyor.
Bu veriler şirketin en değerli varlıklarından biri.
Kendi yapay zekâ sistemini geliştiren bir firma, bu verileri daha kontrollü şekilde kullanarak kendisine özel çözümler oluşturabiliyor.
Örneğin bir e-ticaret şirketi genel amaçlı bir AI yerine kendi ürün kataloğunu, müşteri davranışlarını ve satış geçmişini anlayan bir model kullanmak isteyebilir.
Böyle bir sistemin vereceği cevaplar da doğal olarak şirketin gerçek ihtiyaçlarına daha yakın olabilir.
Her Şirket Aynı Yapay Zekâyı İstemiyor
Bence kurumsal AI yarışının en önemli noktalarından biri de bu.Bir bankanın ihtiyacı ile bir otomotiv firmasının ihtiyacı aynı değil.
Bir hastane için önemli olan tıbbi verileri anlamak olabilirken, bir üretim şirketi makine arızalarını önceden tahmin etmek isteyebilir.
Bu nedenle şirketler genel amaçlı modellerin yanında sektöre özel yapay zekâ sistemlerine yatırım yapıyor.
Örneğin;
- Bankalar finansal analiz yapan AI sistemleri,
- E-ticaret şirketleri satış ve öneri sistemleri,
- Üretim firmaları tahmine dayalı bakım modelleri,
- Sağlık kuruluşları karar destek sistemleri,
- Hukuk firmaları doküman ve mevzuat analiz sistemleri
Bu yaklaşım şirketlere doğrudan kendi iş süreçlerine odaklanan yapay zekâ çözümleri oluşturma fırsatı veriyor.
Veri Güvenliği Neden Bu Kadar Önemli?
Bir şirket için yapay zekâ kullanırken en büyük endişelerden biri verilerin nerede işlendiği.Örneğin bir şirketin müşteri bilgilerini, finansal belgelerini veya şirket içi stratejik dosyalarını dışarıdaki bir sisteme göndermesi ciddi güvenlik ve uyumluluk soruları oluşturabilir.
Kendi AI altyapısını kurmak bu konuda daha fazla kontrol sağlayabiliyor.
Elbette kendi modelini geliştirmek otomatik olarak yüzde 100 güvenli olmak anlamına gelmiyor. Modelin kendisi, altyapısı, erişim izinleri ve kullanılan veriler yine korunmak zorunda.
Ancak şirket, verilerinin nasıl işlendiği konusunda çok daha fazla söz sahibi olabiliyor.
Maliyet Konusu da Çok Önemli
İlk bakışta kendi yapay zekâ modelini geliştirmek çok daha pahalı görünüyor.Aslında başlangıç maliyeti gerçekten yüksek olabilir. Güçlü GPU sistemleri, veri merkezleri, yazılım altyapısı ve uzman ekipler ciddi yatırım gerektiriyor.
Ancak çok büyük ölçekte yapay zekâ kullanan şirketler için durum değişebiliyor.
Her işlem için dışarıdaki bir API sağlayıcısına ödeme yapmak yerine kendi altyapısını kurmak, uzun vadede maliyetleri daha öngörülebilir hâle getirebilir.
Özellikle milyonlarca veya milyarlarca AI isteğinin işlendiği sistemlerde bu konu daha da önemli.
Şirketler Her Zaman Sıfırdan Model Mi Geliştiriyor?
Hayır. Aslında burada önemli bir ayrım var.Bir şirketin "kendi yapay zekâ modelimiz var" demesi her zaman modelin sıfırdan geliştirildiği anlamına gelmiyor.
Şirketler genellikle birkaç farklı yöntem kullanıyor:
Hazır model kullanmak:
Mevcut bir yapay zekâ modelini API üzerinden kullanmak.
Modeli özelleştirmek:
Mevcut modeli şirketin özel verileri ve ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmek.
RAG sistemleri kullanmak:
Yapay zekânın şirket içindeki belgelerden ve veri tabanlarından bilgi almasını sağlamak.
Kendi modelini eğitmek:
Modeli tamamen şirketin ihtiyaçlarına göre geliştirmek.
Bunların maliyetleri ve teknik gereksinimleri birbirinden oldukça farklı.
Bu nedenle her şirketin milyarlarca dolarlık bir AI modeli geliştirmesine gerek yok.
Kurumsal AI Yarışı Başladı
Büyük teknoloji şirketleri arasındaki rekabet artık yalnızca donanım veya yazılım üzerinden ilerlemiyor.Yapay zekâ modelleri de bu rekabetin merkezine oturmuş durumda.
Şirketler daha hızlı, daha ucuz, daha güvenli ve daha uzmanlaşmış modeller geliştirmeye çalışıyor.
Ancak bana göre gelecekte yalnızca en büyük modele sahip olmak yeterli olmayacak.
Asıl önemli olan modelin şirketin gerçek problemlerini ne kadar iyi çözebildiği olacak.
Çünkü 500 milyar parametreli bir modelin belirli bir şirketin operasyonuna hiçbir faydası yoksa, teorik olarak çok güçlü olması pratikte fazla bir anlam ifade etmiyor.
Küçük Şirketler Bu Yarışta Geride Mi Kalacak?
İlk bakışta öyle görünebilir ama ben bunun tamamen böyle olacağını düşünmüyorum.Küçük ve orta ölçekli şirketler için sıfırdan büyük bir model geliştirmek oldukça pahalı. Ancak mevcut açık kaynak modelleri kullanarak kendi verilerine özel AI sistemleri oluşturmak giderek daha kolay hâle geliyor.
Örneğin bir şirket kendi müşteri destek sistemini oluşturabilir ve yapay zekâyı yalnızca kendi ürünleri ve hizmetleri hakkında cevap verecek şekilde yapılandırabilir.
Bu, büyük bir model geliştirmekten çok daha düşük maliyetli olabilir.
Dolayısıyla gelecekte sadece teknoloji devlerinin değil, küçük işletmelerin de kendilerine özel AI çözümlerine sahip olduğunu görebiliriz.
İnsan Kaynağı Yarışın En Önemli Parçası
Bütün bu teknolojinin arkasında yine insanlar var.İyi bir yapay zekâ sistemi geliştirmek için yalnızca güçlü bilgisayarlar yeterli değil. Veri bilimciler, yazılım geliştiriciler, makine öğrenmesi uzmanları, siber güvenlik ekipleri ve sektörü bilen profesyoneller gerekiyor.
Bu nedenle kurumsal AI yarışında şirketlerin en büyük yatırımlarından biri de yetenekli çalışanları bünyelerine katmak olacak.
Hatta önümüzdeki yıllarda yapay zekâ uzmanları için şirketler arasındaki rekabetin daha da artacağını düşünüyorum.
Benim Fikrimce
Şirketlerin kendi yapay zekâ modellerine yönelmesinin arkasında aslında tek bir neden yok. Veri güvenliği, maliyet, sektörel uzmanlık, performans, bağımsızlık ve rekabet avantajı bu kararın temel parçalarını oluşturuyor.Benim gördüğüm kadarıyla kurumsal yapay zekâ yarışının asıl amacı "En büyük modeli kim geliştirecek?" sorusundan giderek uzaklaşıyor.
Asıl yarış, "Yapay zekâyı kendi işimize en doğru şekilde nasıl adapte ederiz?" noktasına geliyor.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde şirketlerin web sitesi, mobil uygulaması veya ERP sistemi kadar kendilerine özel bir AI altyapısına sahip olması şaşırtıcı olmayacak.
Bence geleceğin başarılı şirketleri, yapay zekâyı sadece kullanan şirketler değil; kendi verisini, süreçlerini ve uzmanlığını yapay zekâ ile birleştirebilen şirketler olacak.
Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.
LOJİSTİK TİM SUNDU
LOJİSTİK TİM SUNDU


