Hoşgeldin Misafir

SMS ile Fitre Bağışı Caiz mi?

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

SMS ile Fitre Bağışı Caiz mi, Kesinti Durumunda Hüküm Ne Olur?​

SMS ile Fitre Bağışı Caiz mi, Kesinti Durumunda Hüküm Ne Olur?​

Fitre malumunuz mali ibadetlerdir Tıpkı zekat gibi Dolayısıyla birçok yönde zekata benzerl liği vardır Bu benzer noktasında nisapla alakalı bir benzerliği olması ile beraber nisabın üzerinden yıl geçmesi ya da bu nisabın Nami diye tabir ettiğimiz artıcı özelliğe sahip olma şartı fitrede bulunmasa da zekatta vardır Peki sualde ifade edildiği üzere mesaj yoluyla fitre göndermek caiz olabilir mi bunu her şeyden önce meseleyi şöyle bakmamız gerekir bir mali ibadeti havale yoluyla bir başkası kanalıyla Elbette ödeyebilirsiniz Örneğin ben zekat vermek istiyorum veyahut da birine fıtır sadakasını vermek istiyorum Bulunduğum yerde verecek kişi yok veyahut da sizin Bulunduğunuz yerde Ben birine vermek istiyorum size Telefon açıyorum diyorum ki Abdullah Hoca Sen cebinden Benim namıma ona zekatımı ver ya da fıtır sadakam ver Ben sana bunu bilahare sonradan ulaştırırım desem Siz de bu niyetle benim namı ona verirseniz bu olabilir bunda herhangi bir mahsul lazım gelmez Aslında mesaj dediğimiz olay da bu kabildir ancak Burada dikkat edilmesi gereken iki mesele vardır;

Birinci Mesele Bu şirketler iletişim şirketleri e malumunuz bunlardan dolayı bir ücret kesintisi yapıyorlar Yani siz diyelim ki işte Diyanet ne kadar açıklamış 28 lira açıkladı bildiğimiz kadarıyla siz diyelim ki tam 28 lira para gönderiyorsunuz Oysa gönderdiğiniz paranın bir kısmını bu aradaki şirket kesinti olarak kendi payı olarak alıyor ve böylece Siz aslında filtrenize tam olarak göndermiş olmayacaksınız Buna dikkat edilmesi gerekir Birinci Mesele yani kesintinin haricinde geriye kalan sizin bilmeniz gereken rakam olmalı.

İkinci olarak da bu kurum yani hangi kuruma gönderiyorsunuz bu kurum bu noktada hassasiyet sahibi midir ilmi e mahareti bilgisi var mıdır Çünkü fitre normal hayırdan farklı olarak temlik yoluyla fakire verilmelidir ne demektir temlik yoluyla daha önceden Bu konuyu aslında defalarca ifade etmiştik Malik ile memluk arasında bir irtibat var bir alaka var yani mal sahibiyle mal ile alaka nedir bu mülkiyet alakasıdır İşte bu mülkiyet alakasının bir şahıstan başka bir şahsa intikal etmesine temlik derler zekat da tıpkı fıtır sadakası da tıpkı zekat gibi bir fakire temlik edilmeli mülk olarak verilmelidir.

Dolayısıyla sizin Göndermiş olduğunuz o kurum Eğer bu şuurda ise bu konuda altyapısı varsa fıkhi donanımı varsa ve bu gelen fonları fıtra namiyle gelen fonları da işte diğer hayırlarda kullanmayıp işte Örneğin aşevinde kullanmayacak veyahut da işte sosyal yardım namıyla E zengin fakir ayırt etmeksizin Yapılan bazı yardımlar var bu gibi yerlerde kullanmayıp da tamamıyla gerçekten o fıtra miktarını bölmeden her bir fakire vereceğine kanaat getiriyorsun bu konuda bir bilginiz varsa E bunun mesaj yoluyla gönderilmesine herhangi bir mani söz konusu değildir.

Ama gönderdiğiniz kurumun Bu konuda bir hassasiyeti Yok ya da bu daha önceki programlarımızda dillendirmek irk bazıları bu noktada temlikin şart olmadığını söyleyenler var muasırlardan bazı Hayır kurumları da bununla hareket ederek bütün gelen paralar tek bir fonda toplanıyor Bunların içinde zekat da olabiliyor fıtır da olabiliyor veyahut da hayır Hasenat da olabiliyor bunu işte farklı yerlerde ayrım yapmaksızın zengin fakir ayrım yapmaksızın temlik veya ibaha ayrım yapmaksızın harcamada bulunabiliyorlar Oysa bu böyle bir bağlamda yapılıyorsa Bu işlem Bu elbette caiz olmayacak

Kişi fıtır sadakasını ifa etmiş olmayacaktır O yüzden dediğimiz gibi iki konuya dikkat edilmeli bir hangi kuruma gönderiyoruz bu kurum bu konuda bilgi sahibi mi temlik noktasını işletebileceğimiz rakamın içinden yapılan kesintiden sonra göndermek istediğiniz veya mükellef olduğunuz rakam geriye kalacak mı Eğer bu iki iki noktaya dikkat edilirse Elbette mesaj yoluyla da bu havale tariki olacağı için gönderilebilir.