müminbiri
- 13 Ağu 2025
- 1,354 Mesaj
- TIM Görevleri
- 1
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan Sosyal Medya İçin Viral İçerik Üreten Yapay Zekâ Promptları adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Sosyal Medya İçin Viral İçerik Üreten Yapay Zekâ Promptları
Sosyal medya yönetimiyle uğraşmaya başladığım ilk zamanlarda en büyük hatam, herkese hitap etmeye çalışmaktı. Güzel görünen paylaşımlar hazırlıyordum ama beklediğim etkileşimi alamıyordum. Sonra şunu fark ettim; insanların durup bir gönderiye bakmasını sağlayan şey yalnızca tasarım değil, kullanılan fikir ve anlatım diliymiş.Son birkaç yıldır ise içerik üretirken yapay zekâdan ciddi anlamda destek alıyorum. Ancak burada önemli olan nokta, sadece "Bana bir Instagram paylaşımı hazırla." demek değil. Çünkü bu tarz kısa komutlar genellikle sıradan sonuçlar veriyor. Ben artık yapay zekâya mümkün olduğunca detaylı bilgiler veriyorum ve aldığım sonuçlar arasında gerçekten büyük fark oluşuyor.
Bu yazıda, sosyal medya hesaplarımda ve müşteri projelerinde kullandığım, etkileşimi artırmaya yardımcı olan yapay zekâ promptlarını paylaşacağım. Elbette hiçbir prompt tek başına bir içeriği viral yapmaz. Ancak doğru fikir, doğru zamanlama ve kaliteli bir görselle birleştiğinde çok daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkün oluyor.
Dikkat Çeken Bir Açılış Hazırlamak
Bir paylaşımın başarılı olup olmayacağını çoğu zaman ilk birkaç saniye belirliyor. Eğer ilk cümle yeterince güçlü değilse insanlar gönderiyi kaydırıp geçiyor.Ben bu yüzden çoğu zaman yapay zekâdan önce güçlü bir giriş hazırlamasını istiyorum.
Örneğin şu tarz bir prompt kullanıyorum:
Bu yöntem özellikle Instagram ve Facebook gönderilerinde oldukça işe yarıyor."Bu konu hakkında insanların kaydırmayı bırakmasını sağlayacak dikkat çekici ilk cümleyi yaz. Merak uyandırsın ama abartılı olmasın."
Viral Instagram Gönderileri Oluşturmak
Bir paylaşım hazırlarken yapay zekâya mümkün olduğunca fazla detay vermeye çalışıyorum.Örneğin sadece sektörü söylemek yerine hedef kitleyi de anlatıyorum.
Kullandığım örnek promptlardan biri şu şekilde:
Bu tarz detaylar, ortaya çıkan içeriğin çok daha doğal olmasını sağlıyor."Web tasarım hizmeti veren bir ajans için, küçük işletme sahiplerine hitap eden, güven veren ve yorum almaya teşvik eden Instagram paylaşımı oluştur."
Reels ve Kısa Video Fikirleri Üretmek
Bugün sosyal medyada en fazla etkileşim alan içeriklerin büyük kısmı kısa videolar.Bazen yeni fikir bulmakta zorlandığım oluyor. Böyle durumlarda yapay zekâdan farklı bakış açıları istiyorum.
Örneğin;
Çoğu zaman aklıma gelmeyecek içerik önerileriyle karşılaşıyorum."Bu sektör için insanların sonuna kadar izleyeceği 20 farklı Reels fikri üret."
Carousel Gönderileri Hazırlamak
Instagram'da kaydırmalı gönderiler hâlâ oldukça iyi performans gösteriyor.Ben bu tarz içerikler hazırlarken yapay zekâdan doğrudan sayfa planı oluşturmasını istiyorum.
Örneğin;
Bu yöntem içerik hazırlama sürecini oldukça hızlandırıyor."Instagram için 8 sayfalık bir carousel gönderisi hazırla. İlk sayfa dikkat çeksin, son sayfa ise kullanıcıyı yorum yapmaya yönlendirsin."
Yorum ve Etkileşim Artırmak
Eskiden sadece bilgi paylaşan gönderiler hazırlıyordum. Daha sonra fark ettim ki insanların yorum yapmasını sağlayacak küçük dokunuşlar etkileşimi ciddi şekilde artırıyor.Bu yüzden bazen şu tarz komutlar kullanıyorum:
Ya da;"Bu paylaşımın sonunda insanların fikirlerini yazmasını sağlayacak doğal bir soru ekle."
Bu küçük değişiklikler bile büyük fark oluşturabiliyor."Bu gönderiyi paylaşan kişilerin arkadaşlarını etiketlemek isteyeceği bir kapanış cümlesi oluştur."
Satış Odaklı İçerikler Hazırlamak
Ürün veya hizmet tanıtımı yaparken doğrudan satış yapmaya çalışmak yerine önce güven oluşturmayı tercih ediyorum.Bu nedenle yapay zekâya şu tarz yönlendirmeler veriyorum:
Bana göre bu yöntem çok daha samimi ve ikna edici içerikler oluşturuyor."Bu hizmeti anlatırken reklam dili kullanma. Önce insanların yaşadığı problemi anlat, ardından doğal şekilde çözümü sun."
Hashtag ve Anahtar Kelime Önerileri
Paylaşım bittikten sonra yapay zekâdan uygun hashtag önerileri de alıyorum.Örneğin;
Bazen sadece hashtag değil, paylaşımın SEO açısından daha güçlü olması için anahtar kelimeler de oluşturmasını istiyorum."Bu paylaşım için yüksek erişim sağlayabilecek Türkçe ve İngilizce hashtag öner."
En Çok Kullandığım Prompt
Bugüne kadar denediğim onlarca farklı komut arasında en fazla kullandığım prompt şu oldu:Bu komutu kullandığımda içeriklerin çok daha okunabilir ve etkileyici hâle geldiğini fark ettim."Bu içeriği sosyal medyada yüksek etkileşim alabilecek şekilde yeniden yaz. Samimi, doğal ve gerçek bir insan tarafından yazılmış gibi olsun. İlk cümle merak uyandırsın, içerik akıcı ilerlesin ve sonunda kullanıcıyı yorum yapmaya teşvik eden güçlü ama doğal bir kapanış ekle."
Yapay zekâ, sosyal medya içerikleri üretirken bana ciddi anlamda zaman kazandırıyor. Ancak zamanla şunu öğrendim; başarılı sonuçlar almak için yalnızca yapay zekâya güvenmek yeterli değil. Ona ne istediğinizi doğru anlatmanız gerekiyor.
Ben artık her paylaşımda önce fikri oluşturuyor, ardından yapay zekâdan destek alıyor ve son olarak kendi dokunuşlarımı ekliyorum. Bence en başarılı içerikler de tam olarak bu şekilde ortaya çıkıyor. Yapay zekâ üretim sürecini hızlandırıyor, ancak içeriği özgün ve değerli yapan şey hâlâ insanın deneyimi, bakış açısı ve anlatım tarzı oluyor.
Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.
LOJİSTİK TİM SUNDU
LOJİSTİK TİM SUNDU