Hoşgeldin Misafir

Steganografi Şifreleme Yöntemi

Mustafa73

20 Eyl 2023
423 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Steganografi Şifreleme Yöntemi
Steganografi, bir mesajı başka bir mesajın içine gizleyerek iletmek için kullanılan bir şifreleme yöntemidir. Bu yöntem, mesajın alıcısı dışındaki kişilerin mesajın varlığından bile habersiz olmasını sağlar. Steganografi, gizli mesajı farklı şekillerde gizleyebilir. Örneğin, metin içindeki belirli harfleri, ses dosyasındaki belirli frekansları, resim dosyasındaki belirli pikselleri veya video dosyasındaki belirli kareleri kullanabilir. Bu şekilde, gizli mesaj sadece belirli bir algoritma veya anahtar ile çözülebilir.
Steganografi, siber güvenlik alanında önemli bir rol oynar. Steganografi, verileri korumak, gizliliği sağlamak, kimlik doğrulamak veya dijital su işareti koymak için kullanılabilir. Steganografi, aynı zamanda siber saldırılarda da kullanılabilir. Örneğin, bir saldırgan, bir zararlı yazılımı bir resim dosyasının içine gizleyerek bir sisteme sızabilir. Bu nedenle, steganografi, hem savunma hem de saldırı için etkili bir araçtır.
Resim İçine Metin Gizleme Tekniği
Resim içine metin gizleme tekniği, steganografi olarak bilinen bir bilgi gizleme yöntemidir. Steganografi, eski Yunanca'da "gizlenmiş yazı" anlamına gelir ve iletilmek istenen önemli verinin gizli olmayan bir dosya veya mesaj içerisine gizlemesi tekniğidir. Bu sayede, verinin varlığı üçüncü taraflar tarafından fark edilmez ve gizli iletişim sağlanır.
Resimler ve diğer dijital materyaller, ikili sayı sistemi olan 1 ve 0'lardan oluşur. Bu sayılar, bilgisayarın anlayabileceği veri biçimini temsil eder. Resimlerde, her pikselin rengi ve şeffaflığı, 1 ve 0'lardan oluşan bir bayt dizisi ile belirlenir. Bu baytların son bitleri, resimde görsel olarak çok az değişikliğe neden olur. Bu nedenle, bu bitleri değiştirerek gizli metinleri resimlerin içine gömmek mümkündür.
Linux veya Windows tabanlı işletim sistemlerinde, resim içine metin gizleme işlemi için hazır araçlar bulunmaktadır. Linux tabanlı işletim sisteminde, steghide adlı bir araç kullanılabilir. Steghide, ses ve resim dosyalarının içine metin gizleyebilen bir steganografi aracıdır. Steghide, gizli metni şifreleyerek ve resim dosyasının en az önemli bitlerine yerleştirerek çalışır. Böylece, resim dosyası normal görünür, ancak gizli metin sadece steghide ile çıkarılabilir.
UYGULAMA
Aşağıdaki işlem adımlarına göre steghide aracını kullanarak resim içine metin gizleyiniz.
1. Adım: Steghide aracını Linux işletim sisteminize kurmak için, terminal üzerinde sudo apt install steghide komutunu yazıp çalıştırın. Bu komut, steghide paketini indirip kuracaktır.
2. Adım: Kurulumu tamamlanan steghide aracının bulunduğu klasöre gitmek için, terminal üzerinde cd /usr/bin komutunu yazıp çalıştırın. Bu komut, sizi steghide aracının bulunduğu dizine götürecektir.
3. Adım: İçine metin gizlemek istediğiniz resmi, steghide aracının bulunduğu klasöre kopyalamak için, terminal üzerinde cp /home/kullanici/resimler/resim1.jpg . komutunu yazıp çalıştırın. Bu komut, resim1.jpg dosyasını, bulunduğunuz klasöre kopyalayacaktır. Burada, /home/kullanici/resimler/ kısmını, resminizin bulunduğu dizin olarak değiştirmeniz gerekiyor.
4. Adım: Gizlemek istediğiniz metni, bir txt uzantılı dosya içine yazmak için, terminal üzerinde nano sifre.txt komutunu yazıp çalıştırın. Bu komut, nano adlı bir metin editörü açacaktır. Burada, istediğiniz metni yazabilirsiniz. Örneğin, “Küçüklere sevgi, büyüklere saygı gösteriniz.” yazabilirsiniz. Yazdıktan sonra, Ctrl+O tuşlarına basarak dosyayı kaydedin ve Ctrl+X tuşlarına basarak editörden çıkın.
5. Adım: Metin gizlemek için, terminal üzerinde steghide embed -cf resim1.jpg -ef sifre.txt komutunu yazıp çalıştırın. Bu komut, sifre.txt dosyasının içindeki metni, resim1.jpg dosyasının içine gizleyecektir. Komuttaki parametreler şunları ifade eder:
- embed: Gizleme işleminin yapılmasını sağlar.
- -cf: Taşıyıcı resim dosyasının yolu için kullanılır. Burada, resim1.jpg dosyasını belirtiyoruz.
- -ef: Gizlenecek dosyanın yolu için kullanılır. Burada, sifre.txt dosyasını belirtiyoruz.
6. Adım: İşlemin tamamlanması için, steghide aracı size bir şifre girmenizi isteyecektir. Bu şifre, gizli veriyi korumak için önemlidir. Şifrenizi unutmamanız gerekir. Şifrenizi girdikten sonra, sifre.txt dosyasının içindeki metin, resim1.jpg dosyasının içine gizlenecektir. Bu işlem, resim dosyasının görünümünü değiştirmeyecektir. Sadece, gizli veriyi çözmek isteyenler, şifreyi bilmeleri halinde, metni elde edebileceklerdir.
7. Adım: Resim1.jpg dosyasının içinden gizlenen metni tekrar elde etmek isterseniz, terminal üzerinde steghide extract -sf resim1.jpg komutunu yazıp çalıştırın. Bu komut, resim dosyasının içindeki gizli veriyi çıkarmaya çalışacaktır. Bu işlem için, gizleme işleminde kullandığınız şifreyi girmeniz gerekecektir. Şifreyi doğru girdiğinizde, gizli veri, bulunduğunuz klasörde sifre.txt adıyla kaydedilecektir. Bu dosyayı açarak, gizlenen metni görebilirsiniz.
Resim İçine Resim Gizleme Tekniği
Resim içine resim gizleme tekniği, bir resmi başka bir resmin içinde saklamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, resimlerin dijital olarak nasıl temsil edildiğine dayanır. Bir resim, renkli noktalar olan piksellerden oluşur. Her piksel, kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) renklerinin karışımı ile oluşur. Her renk, 0 ile 255 arasında bir sayı ile belirlenir. Bu sayı, 8 bitlik bir ikili sayı ile yazılabilir. Örneğin, 40 sayısı 0010 1000 olarak yazılabilir.
Bir resim içine başka bir resim gizlemek için, gizlenecek resmin piksellerinin bitleri, ana resmin piksellerinin bitleri ile değiştirilir. Bu değişim, ana resmin görüntüsünü çok az etkiler, çünkü en az anlamlı bitler değiştirilir. En az anlamlı bit, 8 bitlik bir sayının en sağdaki bitidir. Bu bit, sayının değerini sadece 1 artırır veya azaltır. Örneğin, 0010 1000 sayısının en az anlamlı biti 0'dır. Bu bit 1 ile değiştirilirse, yeni sayı 0010 1001 olur. Bu da 41'e eşittir. Bu, pikselin renginde çok küçük bir değişikliğe neden olur. İnsan gözü bu değişikliği fark etmez.
Bu şekilde, gizlenecek resmin piksellerinin bitleri, ana resmin piksellerinin en az anlamlı bitleri ile yer değiştirir. Böylece, ana resmin içinde gizli bir resim oluşturulur. Bu resmi görmek için, ana resmin piksellerinin en az anlamlı bitlerini almak ve bunları gizli resmin piksellerinin bitleri olarak kullanmak gerekir.
Resim içine resim gizleme tekniği, steganografi adı verilen bir bilim dalının bir parçasıdır. Steganografi, gizli mesajlar göndermek için kullanılan bir yöntemdir. Resim içine resim gizleme tekniği, gizli mesajın bir resim olduğu bir durumdur. Bu yöntem, gizli mesajın varlığını gizlemek için kullanılır. Bu sayede, gizli mesajı gönderen ve alan kişiler dışında kimse mesajın farkına varmaz.
Resim içine resim gizleme tekniği için çeşitli araçlar ve yöntemler vardır. Bazı araçlar, Linux ve Windows gibi işletim sistemlerinde çalışır. Bazı araçlar ise web üzerinden kullanılabilir. Bu araçlar, resim içine resim gizleme ve gizli resmi çıkarma işlemlerini kolaylaştırır. Bu araçlardan bazı örnekler şunlardır:
- OpenStego: Linux, Windows ve Mac OS X için ücretsiz ve açık kaynaklı bir araçtır. Resim içine resim gizleme ve gizli resmi çıkarma işlemlerini yapabilir. Ayrıca, gizli mesajın şifrelenmesi ve imzalanması gibi ek özellikler sunar.
- Steghide: Linux ve Windows için ücretsiz ve açık kaynaklı bir araçtır. Resim içine resim gizleme ve gizli resmi çıkarma işlemlerini yapabilir. Ayrıca, gizli mesajın şifrelenmesi ve sıkıştırılması gibi ek özellikler sunar.
- Steganography Online: Web üzerinden kullanılabilen ücretsiz bir araçtır. Resim içine resim gizleme ve gizli resmi çıkarma işlemlerini yapabilir. Ayrıca, gizli mesajın şifrelenmesi ve sıkıştırılması gibi ek özellikler sunar.
UYGULAMA
Steganografi, bir bilgiyi başka bir bilginin içine gizleyerek iletişimi gizli tutma sanatıdır. Bu sayede, bilgiyi gören kişiler, içinde gizli bir şey olduğunu anlayamazlar. Steganografi, bilgisayar dosyaları, mesajlar, resimler veya videolar gibi dijital ortamlarda kullanılabilir.
Resim içine resim gizleme uygulaması, bir resmi başka bir resmin içine gizleyerek, gizli resmi sadece belli bir yöntemle çıkarabilen kişilere ulaştırmayı amaçlar. Bu uygulamayı yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Adım: Web tarayıcınızda steganografi online web araçları yazarak arama yapın. Çıkan sonuçlardan birini seçin. Örneğin, Steganography Online sitesini kullanabilirsiniz.
2. Adım: Siteye girdiğinizde, “Hide image” butonuna tıklayın. Bu buton, resim gizleme özelliğini aktif eder.
3. Adım: “Cover image” başlığı altındaki “Dosya Seç” butonuna tıklayın ve ana resmi seçin. Ana resim, gizli resmi saklayacak olan resimdir. Bu resim, gizli resmi fark ettirmeyecek şekilde seçilmelidir. Örneğin, çok renkli veya karmaşık bir resim seçmek, gizli resmin görünürlüğünü azaltabilir.
4. Adım: “Secret image” başlığı altındaki “Dosya Seç” butonuna tıklayın ve gizlemek istediğiniz resmi seçin. Gizli resim, ana resmin içine gömülecek olan resimdir. Bu resim, ana resimden daha küçük olmalıdır. Örneğin, 800x600 piksel boyutunda bir ana resim seçtiyseniz, gizli resim 400x300 piksel veya daha küçük olmalıdır.
5. Adım: Sağ taraftaki “Hidden bits” kısmında, 1 ile 7 arasında bir değer seçin. Bu değer, ana resmin her pikselinin kaç bitinin gizli resmi saklamak için kullanılacağını belirler. Daha yüksek bir değer seçmek, gizli resmin kalitesini artırır, ancak ana resmin görünümünü bozabilir. Daha düşük bir değer seçmek, ana resmin görünümünü korur, ancak gizli resmin kalitesini düşürür. Genellikle, 1 ile 3 arasında bir değer seçmek uygun olur.
6. Adım: Gizleme işlemi tamamlandığında, hazırlanan resim dosyasını “Download Full-size Image” butonuna tıklayarak indirin. Bu dosya, ana resim ile gizli resmin birleşiminden oluşur. Bu dosyayı açtığınızda, sadece ana resmi görebilirsiniz. Gizli resmi görmek için, başka bir yöntem kullanmanız gerekir.
7. Adım: İndirdiğiniz dosya içinde gizlenen resmi görmek için, aynı online web sitesini kullanabilirsiniz. “Unhide image” butonuna tıklayın. Bu buton, resim çıkarma özelliğini aktif eder. Sonra, “Dosya Seç” butonuna tıklayın ve indirdiğiniz resim dosyasını seçin. Bu sayede, gizlenmiş resim ekranda görüntülenir. İsterseniz, bu resmi de indirebilirsiniz.
8. Adım: Resim üzerinde bir oynama yapıldığı, içine bilgi gizlendiği ile ilgili şüpheli durumlarda, resim üzerinde oynama olup olmadığını tespit etmek için, bazı online araçlar kullanabilirsiniz. Bunun için, en etkili web araçları arama motorunda aranarak bulunabilir. Aramada “image histogram” anahtar kelimesi kullanılarak bulunan web aracı ile oynama yapılmış (içine metin veya resim gizlenmiş) resimler analiz edilebilir. Resmin histogramı, resmin renk dağılımını gösteren bir grafiktir. Eğer resim üzerinde oynama yapılmışsa, histogramda düzensizlikler veya keskin değişimler görülebilir.