İnternette Dolaşırken Bu Muazzem Ses Karşısında Hayrete Düştüm.
Videoyu Hazırlayan Youtube Yazısının Translate Çevirisi
"Surah Az-Zumar [Ordular]
Ayetler: 61-75
Şeyh Younes Souilas tarafından okunmuştur
Bu bölüm ve özellikle bu ayetler benim için özel bir öneme sahiptir. Bu videoyu derledikten sonra anneme düşüncelerini sormak için oynattım. Ancak, dinlerken gözyaşlarına boğuldu. Bunu neden yaptığını sorduğumda, babasının ölüm döşeğindeyken ona okumasını istediği tam da bu ayetler olduğunu söyledi. 9 yaşında Kur'an'ı hıfz etmişti.
Bu ayetler, ruhun bedenden dirilişinden sonra ölüm döşeğindeki Dünya üzerindeki son kısımlarını detaylandırır. Tüm ruhlar, Arafat Düzlemleri boyunca atan bir ışığa veya alev gibi, atalarının belirlenmiş buluşma noktasına doğru yaptığı Hac ziyareti gibi hareket ederler. Madde dünyası ile maddi olmayan dünya arasındaki engel neredeyse tamamen yok olmuş durumda olduğundan, hayalî gerçeklikten kaynaklanan formlar artık bu dünyanın geriye kalan kısımlarında somut bir şekilde belirir. Sıklıkla doğaüstü betimlemeler, birinin ruh halini aktarır. Melekler belirir ve günah kirletilmişlerin işaretini taşıyanları sürükler. Bir zamanlar sadece metafiziksel olarak kabul edilen olgular, şimdi fiziksel yapısı gibi, yasaları da bozulmaya başlayan bu yeni evrende görünür hale gelir.
Kıyamet Günü'nün bu döneminde ruhun yolculuğunu takip ederken, günahın kirlettiği işaretleri taşıyanları sürükleyen meleklerin bir arada bulunmadığı, ancak yalnızca Allah'ın korumasının olduğu bir gün olduğu bildirilir. Dünya, saf ilkeler boyutuna geri döndüğünde, iyi ve kötü zorunlu olarak ayrılır. Işığın ve iyiliğin bedenini temsil eden arınmış ruhlar, kötülüğü ve karanlığı bedeninde taşıyan kirletilmiş ruhlarla ilke olarak karışamazlar. Bu ruhlar, her bir grup, farklı yollara doğru hareket etmeye başlarlar; önceki grup, Varlık Merdiveni boyunca Allah'ya yakınlığın ışığına doğru yükselen yolu izlerken, sonraki grup ise Allah'dan uzaklığın karanlığına doğru Varlık Merdiveni boyunca inen yolu izler.
Bir hadiste, Peygamber ﷺ'in, "Azametimle, kulum için iki korku ve iki koruma getirmeyeceğim; eğer dünyada benden korkarsa, Kıyamet Günü onu korurum, ama dünyada benden emin hissederse, onu ahirette benden korkuturum," dediği bildirilir.
Bu bölüm, ikilik ilkesiyle karakterizedir. İyi ile kötü, saflık ile kir, umut ile korku arasında bir karşıtlık vardır. Her ruhun durumunun potansiyel sonuçları olarak başarı ve başarısızlık vardır. Bu bölüm, umut ve korku durumunun ikiliğini vurgulayan, dikkat edenlerin kalplerinde ortaya çıkan üçüncü bir durumu tetiklemek için onları karşılaştıran bir bölümdür. Bu üçüncü durum imandır [iman]. Umut ve korku, karıştığında üçüncü bir eterik unsurun ortaya çıkmasına neden olan iki temel öğe gibidir.
İbn al-Qayyim şöyle der: "Yüce Allah'a doğru olan kalp yolu bir kuş gibidir, aşk başı, korku ve umut kanatlarıdır."
Umud ve korku, fiziksel değil, metafiziksel kökenli olup niyeti ve iradeyi harekete geçiren iki temel faktörü temsil eder. Gerçek inanca ['aqida] dayandırıldığında, bu Allah'a ve O'nun Elçisi ﷺ'ne olan sevgi şeklinde tezahür eder ve ruh, hatta cennetsel âlemleri aşarak Allah'a doğru yükselir. Ancak niyet ve irade, sürekli olarak şeytanlar tarafından tahrik edilen ve faydalanılan yanlış inançların alt benlik arzularıyla giydirilmiş sahte inanç etrafında odaklandığında, niyet ve iradeyi kişiyi şeytani âlemlere doğru iten bir düşüşe sürükler.
Sultan al-Awliya, Şeyh Abdal Qadir al-Jilani ع şöyle dedi: "Korku ve umudu olmayan hiçbir ruhsal durum veya ruhsal istasyon yoktur. Bu ikisi bir kuşun iki kanadı gibidir ama mükemmel bir uçuş için yeterli değildir. Ve bu, her durum ve istasyon için geçerlidir. Her durumun, karşılık gelen korkusu ve umudu vardır."
Peygamber ﷺ şöyle dedi: "Bir mümin, Kıyamet Günü Rab'ine yaklaştırılacak ve (O), Onun Rahmeti ile saracak, onu günahları itiraf etmeye zorlayacak, ‘Bu günahı hatırlıyor musun, şu günahı işledin mi?’ diyecek. Cevap verecek: ‘Rabbim, hatırlıyorum.’ Sonra şöyle diyecek: ‘Ben onu dünya hayatında senin için örttüm ve seni bugün onun için affettim.’ Sonra iyi amellerinin kaydı ona verilecek." [Al-Buhari ve Müslim].
Allah'ı görmeyi seven, Allah'ı görmek isteyen Allah'ı sever; Allah'la görüşmekten hoşlanmayan, Allah'la görüşmekten hoşlanmayan Allah'tan hoşlanmaz.” [Müslim]
Allah'a olan bu sevgi veya nefret, kişinin varoluşunun ontolojik doğasını ve ruhunun durumunu tanımlar. Önceki, fitrasına geri dönmüş arınmış bir ruhu temsil ederken, sonraki fitrasından uzaklaşmış kirli bir ruhu temsil eder.
@Ebu Ubeyde