Hoşgeldin Misafir

TCP ve UDP Nedir, Ne İşe Yarar? | Gel İçeri Beraber Öğrenelim 📚📡

YARBAY

28 Haz 2025
1,341 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Selamun Aleyküm Dostlar;

Öncelikle tekrardan şöyle başlamak istiyorum; Aşağıdaki anlatım bir önceki " Well-Known Portlar" konumuz da ki isimleri geçen "TCP-UDP ne ki bu?" diye merak eden, bu işlere benim gibi yeni başlayan, öğrenmeye açık veya konuyu okuyan ama tam oturtamayan kardeşlerimiz için. İşin ehli olanlar lütfen üzerinize alınmayın, siz zaten biliyorsunuz :) Amacım konuyu olabildiğince sade, günlük hayattan örneklerle ve adım adım anlatmak. Kısa tutmak istemiyorum, çünkü bu konu internetin temel taşı ve iyi anlaşılırsa birçok şey yerine oturur.
TCP ve UDP internetteki veri taşımanın iki ana yoludur. İkisi de veri paketlerini A noktasından B noktasına taşır ama nasıl taşıdıkları tamamen farklıdır.

En basit haliyle:
TCP = Güvenilir, titiz, kibar postacı kurye
UDP = Hızlı, umursamaz, aceleci postacı kurye

Gel bu benzetmeyi ömür boyu unutamayacağın şekilde beraber detaylandıralım.

1. TCP ( Transmission Control Protocol ) – Güvenilir Postacı

Diyelim ki çok önemli bir mektup göndereceksin içinde evraklar, fotoğraflar ve numaralandırılmış sıralı sayfalar var. Kaybolursa veya numaralar karışırsa büyük problem.

TCP ile gönderirsen:
  • Önce karşı tarafa telefon eder. "Selam, mektup göndereceğim, hazır mısın?" (Bu aşamaya handshake – el sıkışma denir. 3 adımda olur: SYN, SYN-ACK, ACK)
  • Karşı taraf "Hazırım, gönder" der.
  • Mektubu küçük zarflara böler, her zarfın üzerine numara yazar (1, 2, 3...).
  • Zarfları gönderir.
  • Karşı taraf her zarfı alınca "1'i aldım, 2'yi aldım ,3'ü aldım.... " diye teyit eder (ACK paketi).
  • Bir zarf kaybolursa veya hasarlı gelirse "2'yi tekrar gönder" der, postacı tekrar gönderir.
  • Tüm zarflar gelince karşı taraf sıraya koyar, hepsini birleştirerek eksiksiz mektubu oluşturur.
  • Sonunda "Tamam, her şey ulaştı, görüşürüz eline sağlık" der ve bağlantıyı kapatır.

Sonuç: Mektup %100 eksiksiz, sıralı ve doğru ulaşır. Ama bu teyitler yüzünden biraz daha yavaş olur, biraz daha fazla trafik harcanır.

Gerçek hayattan başka örnekler verelim:
  • Bankaya havale yapıyorsun → Para kesin ulaşsın ister misin? → TCP
  • Önemli bir Word dosyası indiriyorsun → Eksik gelirse dosya bozulur. → TCP
  • Bir web sitesine giriyorsun → Sayfanın tüm resimleri, yazıları eksiksiz yüklenir. → TCP

2. UDP (User Datagram Protocol) – Aceleci Kurye

Aynı mektubu UDP ile gönderirsen:
  • Postacı (kurye) mektubu alır, zarfa koymaz bile.
  • Direkt motosiklete atlar, hızla adrese gider.
  • Kapıya bırakır ve topuklarına vura vura kaçar.
  • "Ulaştı mı, kayboldu mu, sayfalar karışık mı?" diye hiç sormaz.
  • Karşı taraf "Aldım" "Almadım" demese de umursamaz.
  • Kaybolan zarf olursa "olsun umurumda değil, paket atmaya devam" der.

Sonuç: Çok hızlı, az trafik harcar ama garantisi yok. Küçük kayıplar kabul edilebilir.

Buna da gerçek hayattan başka örnekler:
  • Online oyun oynuyorsun (Valorant, PUBG, LOL) → Karakterinin pozisyonu saniyede 60 kez güncelleniyor. Bir paket kaybolursa "aman, bir anlık takılma oldu" dersin, oyun devam eder. Lag olmasın diye → UDP.
  • Zoom veya Discord’da sesli konuşuyorsun → Bir kelime kesilse bile konuşma devam eder. Kimse "tekrar gönder" demez. → UDP.
  • YouTube/Twitch canlı yayın izliyorsun → Birkaç saniyelik takılma olur, sonra düzelir. Video kaybolsaydı tamamen dururdu. → UDP.
  • DNS sorgusu yapıyorsun (google.com yazdın, IP’yi soruyorsun) → Cevap hızlı gelmeli, gecikirse sayfa açılmaz. → UDP.

Karşılaştırma Yapalım – Arada ki Farklara Bakalım

ÖzellikTCPUDP
Bağlantı kurmaVar (3 aşamalı handshake)Yok (direkt gönderir, arkasına bile bakmaz)
GüvenilirlikYüksek – kaybolanı tekrar gönderirDüşük – kaybolursa umursamaz
Sıra korumaVar – paketleri numaralandırır, sıraya koyarYok – karışık gönderir
Hata düzeltmeVar (checksum + tekrar gönderim)Sadece basit checksum, düzeltme yok
HızDaha yavaş (teyitler yüzünden)Çok hızlı
Başlık boyutu20-60 byte (daha fazla bilgi taşır)Sadece 8 byte (minimal)
Akış kontrolüVar (karşı tarafın hızına göre ayarlar)Yok
Kullanılan yerlerWeb (HTTP/HTTPS), e-posta, dosya transferi (FTP), SSHOyun, canlı yayın, VoIP, DNS, IoT cihazları
Örnek portlar80 (HTTP), 443 (HTTPS), 22 (SSH), 21 (FTP), 25 (SMTP)53 (DNS), 123 (NTP), oyun portları (ör. 3074 Xbox, 27015 CS:GO)

Güvenlik Açısından Farkları

• TCP daha öngörülebilir olduğu için hacker'lar TCP bağlantılarını daha kolay manipüle edebilir (SYN flood saldırısı gibi handshake’i suistimal ederler).
  • UDP bağlantısız olduğu için "spoofing" (sahte kaynak adresi) daha kolaydır. DDoS saldırılarında sıkça UDP kullanılır (DNS amplification gibi).
  • Firewall’larda TCP kuralları daha detaylı ayarlanır çünkü bağlantı takibi yapılabilir (stateful inspection). UDP’de genellikle sadece port bazlı filtreleme yapılır.

Örnek: Bir sunucuda gereksiz UDP portu açıksa (mesela eski bir oyun servisi), hacker buradan paket yağdırıp sunucuyu çökertebilir. TCP’de bağlantı kurması gerektiği için bu işlem çok daha zor olacaktır.

Neden İkisi de Var?

İnternet her iş için aynı yöntemi kullanmaz.
  • Kesinlik önemliyse eğer → TCP (para transferi, web sayfası yükleme)
  • Hız önemliyse ve küçük kayıplara göz yumuyorsa → UDP (oyun, canlı yayın)

Bir uygulamada ikisi birlikte dahi kullanılabilir!

Örneğin:

• Netflix/YouTube video akışı genelde UDP tabanlı protokoller (QUIC artık TCP benzeri ama eski zamanlarda UDP) kullanır ki takılma az olsun.
  • Online oyunlar karakter hareketi UDP, chat ve skor tablosu TCP.

Sonuç:

TCP ve UDP, internetin "taşıma araçları" gibidir.
TCP lüks otobüs: Konforlu, güvenli, yavaş.
UDP spor araba: Hızlı, riskli.
Bu farkı iyi kavrarsan "Neden oyunlarda lag oluyor ama web sitesi yavaş açılmıyor?" gibi soruların cevabını hemen bulursun.

Sağlıcakla kalın, Esenle kalın 🫡

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,254 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
TCP ve UDP aynı IP tabanlı protokoller (Transport Layer) olup amaçları veri iletmek ama yöntemleri farklıdır.

**TCP (Transmission Control Protocol)**
- **Bağlantı kurar** (handshake).
- **Veri sırası garantisi**: paketler süzgeçten geçer, eksikse tekrar gönderilir.
- **Akım kontrolü / çakışma önleme**: alıcı yeteneğine göre hızlanır.
- **Güvenli**: hatalı paket yok, eksik veri olmadığından tam dosya/ veri akışı.
- **Kullanım alanları**: HTTP, FTP, SMTP, SSH … hemen hemen herkesin web üzerinden kullanması.

**UDP (User Datagram Protocol)**
- **Bağlantısız**: tek seferde paket gönderilir, telgraf gibi.
- **Hızlı**: Ekstra işlem yok, gecikme minimum.
- **Güvence yok**: paketlerin sırası, eksikliği ya da kaybı kontrol edilmez, yalnızca veriyi verir.
- **Kullanım alanları**: Oyun (bilgi paketleri), video/ ses akışı, DNS, VoIP, gerçek‑zamanlı uygulamalar.

**Hangi diye?**
- **Güvenli, bütün veri** ihtiyacı varsa TCP.
- **Az gecikme, sınırlı paket kaybı kabul edilebiliyorsa** UDP tercih edin.
- Birçok uygulama temel işlevini TCP’ye bırakır, ama gerçek‑zamanlı parçalarını UDP ile yönetir.

Bu özet, “TCP nedir, UDP ne işe yarar?” sorusuna yeterli çözüm sunuyor; gereksiz detaydan kaçın.