Hoşgeldin Misafir

Tercihlerde Öğrencilerin Yaptığı Hatalar

Hayrettin

4 Eyl 2024
138 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
1) Öğrenciler kontenjan sayılarına dahi bakmadan ikinci üniversite kapsamında sınavsız AÖF'e kayıt olmak için düşük puanlı yerlere yüklendiler bu da birbirleriyle aynı yerleri ve kontenjan sayısı az olanları yazmalarına sebebiyet verdi. Bu da bir çoğunun kazanamamasına yol açtı. Rehber öğretmenler dahi garanti kazanmak isteyenler düşük puanlı olanları yazsın deyip öğrencilere zarar verdiler.

2) Ek puanlı olan kişileri göz önüne almadan sadece düşük puanlı olanlara yüklendiler halbuki ilk tercihlerde boşta kalanların büyük kısmı ek puana sahip öğrencilerdi. Bu da ek puanlarını o bölümler için kullanmaları sebebiyle puanların yükselmesine yol açtı. Halıcılık ve kilimcilik ile ayakkabı ve tasarımı gibi bölümler ek puanlı öğrenciler sebebiyle yükseldiler. Rehber öğretmenlerde bu noktayı göz ardı ettiler.

3) Öğrenciler KYK yurdu olup olmamasına dikkat etmediler , rehber öğretmenlerde bu noktayı gözden kaçırdılar rehber öğretmenlerin yaptığı yorumlara dikkat edilirse bu fark edilecektir. Hâlbuki KYK yurdu yoksa örgün okumak isteyenler ikinci üniversite kapsamında sınavsız AÖF düşünmeyecekleri için KYK yurtlarının olduğu yerleri yazdılar.

4) 34 yaş üstü kadınlar bu tercihlerde uyandılar fakat uyandıkları için hepsi aynı yerleri yazdı. Bu yüzden garanti kazanmak isteyenleri tek bölüm üzerinden hareket etmeliydiler ancak bunu yapmadılar.

5) İlk tercihlerde ikinci öğretimlerin kapatılmasından kaynaklı oluşan heyecan geçen yıllardan farklı bir durum oluşturmuş ve öğrencilerin geçen yıllardan farklı hareket etmesine yol açmıştı. Bu yüzden öğrenciler ilk tercihlerde bölümlerin kapattığı puanları göz önüne almayıp 3-4 yıllık verileri göz önüne almaya mecburdular.

6) Depremzede öğrencilerin 100 puanla dahi tam burslu özelleri tercih etme imkanı vardı. Üstelik ilk tercihlerde tam burslu olanları tercih eden depremzedeler 170 puanla dahi tam burslu bölümleri kazanmışlardı. Tam burslu olanlarda öğrenim gideri yoktur. Bir kısmında hazırlık sınıfında ücret alınır. Bir kısmında hazırlık sınıfında ücret alınmazdı. Bir kısmında derste kalma durumunda ücret kesilir bir kısmında kesilmezdi. Öğrenciler bunada dikkat etmediler. Rehber öğretmenlerde 200 puanlı, 220 puanlı öğrenciler tam burslu kazanamazlar deyip reklam için bu puanlara sahip öğrencilere ücretli yerleri yorumlarda yazdılar. Bu da öğrencilerin bilinç altına yanlış işlendi.