Hoşgeldin Misafir

TIME Mecmuası, Türk Yazılımcıların Özverili Çalışmasını Anlat

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Kahramanmaraş zelzelesinin birinci gününden itibaren toplumsal medya platformu Twitter’ın ne kadar büyük bir kıymet taşıdığını tüm dünya olarak gördük. Zelzeleden etkilenen ve yetkililere ulaşamayan vatandaşlar, yardım davetlerini Twitter üzerinden yaptılar.

Bu yardım davetlerini alan binlerce kişi, yardım tertip edip afet bölgesine yönlendirdi. Yardımların büyük bir çoğunluğu, dünyanın her yerindeki Türk yazılımcıların kurduğu 22 bin kişilik topluluk tarafından geliştirilen uygulamalar sayesinde organize edildi.

TIME mecmuası, 22 bin Türk yazılımcının bu özverili çalışmasını anlattı

ec7bd6a56511d48cff72b4ad41707553dbe8da83.jpeg


22 bin gönüllüden oluşan yazılımcı ve data tahlili topluluğundan Hakan Özalp’e ulaşan TIME editörü Vera Bergengruen, yapılan işin ayrıntılarını aktardı. 22 bin kişilik takım pozisyon etiketleme ve hashtag yoluyla tweet’leri topladı, yardım davetlerini teyit etti ve hayatta kalanların yardım davetlerinin nereden geldiğini gösteren bir ısı haritası oluşturdu.

Tamamlanmış datalar, bölgedeki kurtarma grupları ile paylaşıldı ve insanların hayatları böylece kurtarılmaya başlandı.

Ancak bu özverili çalışma, Twitter’ın API değişiklikleri nedeniyle kolay olabilecekken zorlaştırılmış

9d11ee6a81a1f80675cc919b742d93ceac2f976c.jpeg


Twitter’dan gelen yardım davetlerinin bu türlü doğal afet durumlarında nasıl işe yaradığından bahsetmiştik. Bergengruen’in ulaştığı Türk data bilimcilerine nazaran üçüncü partilerin Twitter’daki datalara erişip kullanmasını sağlayan API’ler, bu konuda hayati değer taşıyor.

Ancak hatırlayabileceğiniz üzere Twitter API’si, geçtiğimiz ay içerisinde değişikliğe uğramış ve üçüncü partilerin API’ye erişimi kısıtlanmıştı. Bu da bu istekli yazılımcıların bilgiyi toplayıp uygulamayı aktarma sürecini yavaşlattı.

Sorun yalnızca API’de de değil, Elon Musk’ın şirketi devraldıktan sonra yaptığı işten çıkarmalar da büyük soruna sebep oldu

569d4ff36fd33ac2cb4f7db6ade90f48b8555e96.jpeg


Elon Musk, Twitter’ı Ekim ayında resmen devralmasının akabinde çalışanların neredeyse %80’ini işten çıkarmıştı. Akademisyenlerin, gazetecilerin ve STK’ların faydalandığı bilgileri, API’ler yoluyla sağlayan geliştiriciler, işten çıkarmalardan bu yana veri akışının yavaşlamasından şikâyet ediyorlar.

Geliştiricileri Twitter’ın mühendislik takımlarına bağlayan yardım portalları da bu işten çıkarmalardan sonra devre dışı kaldı. Hasebiyle değerli bir irtibat da kopmuş oldu.

Bergengruen’in ulaştığı öbür beşerler da Twitter’ın bu üzere afet durumlarında ne kadar kritik bir tesire sahip olduğundan bahsediyor ve Twitter’a erişim pürüzü getirilmesinin de yardım faaliyetlerini baltaladığını belirtiyor.

API’ler konusunda şimdi Elon Musk yahut Twitter grubundan bir açıklama gelmedi, geldiği anda sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz TIME mecmuasında yayınlanan Vera Bergengruen’in makalesini buradan okuyabilirsiniz.