Hoşgeldin Misafir

Windows 10 Gizlilik Ayarlarını Güvenli Hale Getirme Kapsamlı Bir Bilimsel Rehber

Yasar7880

İzmir
1 Mar 2024
848 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhaba THS ailesi, her ne kadar Microsof Windows10'a Desteğini çektiğini açıklamış olsa da yine de bir çok kullanıcının çeşitli sebeplerden ötürü bu işletim sistemini kullanmaya devam edeceğini göz önünde bulundurarak sizin için Windows10'da gizli kalmayı ileri derecede sağlayacak bir makale hazırladık. Bu makale, Windows 10 işletim sisteminin gizlilik ayarlarının nasıl optimize edileceğini bilimsel bir yaklaşımla incelemektedir. Çalışma, temel gizlilik seçeneklerinin ötesine geçerek, gelişmiş grup ilkeleri, kayıt defteri düzenlemeleri ve sistem araçları kullanılarak veri toplama mekanizmalarının nasıl kısıtlanacağını detaylandırmaktadır.

Microsoft Windows 10, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve hata ayıklama yapmak amacıyla çeşitli veri toplama (telemetri) yöntemleri kullanmaktadır. Ancak, bu veri toplama süreçleri kullanıcı gizliliği açısından endişelere yol açmaktadır. Bu makale, Windows 10'un gizlilik ayarlarının, işletim sisteminin kararlılığından ödün vermeden, nasıl güvenli hale getirileceğine dair kapsamlı bir rehber sunmayı amaçlamaktadır.

j4JEF2.webp

1. Temel Gizlilik Ayarlarının Optimizasyonu

Standart gizlilik ayarlarına ek olarak, aşağıdaki az bilinen ayarların yapılandırılması önerilir:

• Tanılamalar ve Geri Bildirim: Ayarlar > Gizlilik > Tanılama ve geri bildirim bölümünde "Tanılamatik veriler" "Gerekli veriler" olarak ayarlanmalıdır. "Geri bildirim sıklığı" ise "Asla" olarak değiştirilmelidir. Bu ayar, Windows'un kullanıcı etkinlikleri hakkında periyodik olarak veri toplamasını engellemektedir.
  • Etkinlik Geçmişi: Ayarlar > Gizlilik > Etkinlik Geçmişi bölümünde "Microsoft'a gönder" seçeneği devre dışı bırakılmalı ve "Cihazlar arasında geçmişimi depola" kutusu işaretsiz bırakılmalıdır. Bu işlem, cihazlar arası veri senkronizasyonunu sınırlandırmaktadır.

2. Gelişmiş Sistem Araçları ile Müdahale

a. Grup İlkesi Düzenleyicisi (gpedit.msc) Kullanımı

Windows 10 Pro ve üstü sürümlerde bulunan bu araç ile aşağıdaki ayarlar yapılandırılabilir:

• Telemetri Kısıtlaması: Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Veri Toplama ve Önizleme Derlemeleri yolundaki "Telemetri'yi izin ver" ilkesi "Etkin" hale getirilmeli ve "Telemetri Düzeyi" "0 - Kapalı" olarak ayarlanmalıdır.
  • Yazma Deneyimi Kişiselleştirmesi: Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Yazma Deneyimi yolundaki "Giriş kişiselleştirme" ilkesi "Etkin" hale getirilmelidir. Bu ayar, Windows'un yazılan metinleri öğrenerek öneriler geliştirmesini engellemektedir.

b. Kayıt Defteri (regedit) Düzenlemeleri

Kayıt defteri düzenlemeleri yapılmadan önce mutlaka yedek alınmalıdır!!!!

• Wi-Fi Sense Kalıntılarının Temizlenmesi: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PolicyManager\current\device\WiFi anahtarı altında AllowAutoConnectToWiFiSenseHotspots DWORD değeri oluşturularak "0" değeri atanmalıdır.
  • Kişiselleştirilmiş Deneyimlerin Engellenmesi: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Privacy anahtarı altında TailoredExperiencesWithDiagnosticDataEnabled DWORD değeri oluşturularak "0" değeri atanmalıdır.

3. Güvenlik Yazılımları ile Ek Koruma

a. Windows Defender Ayarları

Windows Güvenliği > Virüs ve tehdit koruması > Virüs ve tehdit koruması ayarları > Ayarları yönet bölümündeki "Örnek gönder" seçeneği "Hiçbir zaman gönderme" olarak ayarlanmalıdır. Bu, potansiyel olarak hassas dosyaların Microsoft sunucularına otomatik olarak gönderilmesini engellemektedir.

b. Güvenlik Duvarı Yapılandırması

Gelişmiş Güvenlik Duvarı (wf.msc) aracılığıyla oluşturulacak özel giden kuralları ile bilinen telemetri sunucularına erişim engellenebilir.

Bulgular ve Tartışma

Yapılan araştırmalar, Windows 10'un varsayılan ayarlarıyla kapsamlı veri toplama davranışı sergilediğini göstermektedir. Bu makalede önerilen yöntemler uygulandığında:

• Telemetri veri akışı önemli ölçüde kısıtlanabilir
  • Kullanıcı davranışı verilerinin toplanması engellenebilir
  • Cihazlar arası veri paylaşımı minimize edilebilir
Ancak, bu ayarların bazı Windows özelliklerinin (Cortana, kişiselleştirilmiş öneriler, bazı uygulama mağazası işlevleri) çalışmasını etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç ve Öneriler

Windows 10 işletim sisteminin gizlilik ayarlarının optimize edilmesi, kullanıcı verilerinin korunması açısından kritik öneme sahiptir. Bu makalede sunulan yöntemler:

1. Temel gizlilik ayarlarının ötesine geçmekte
  2. Sistem kararlılığını korurken gizliliği artırmakta
  3. Farklı kullanıcı ihtiyaçlarına uygun esnek bir yapı sunmaktadır
Kullanıcıların, bu ayarları uygulamadan önce ihtiyaç duydukları Windows özelliklerini değerlendirmeleri ve ayarları buna göre yapılandırmaları önerilmektedir. Gizlilik ve kullanılabilirlik arasında optimal denge gözetilmelidir.

Bu makalede Windows10'da nasıl ileri düzeyde gizli kalabileceğinizi adım adım öğrendiniz. Gizlilik günümüz dünyasında kişisel verilerin korunması maksadıyla çok önemli bir yer tutmaktadır. Konu hakkındaki görüş ve önerilerinizi yazabilirsiniz.