Hoşgeldin Misafir

Windows 10 için 2025 Son Güvenlik Güncellemesi Yayınlandı

Sarraf

Sarraf

THS-SARRAF
Belarus
12 Ara 2020
2,114 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Windows 10 için 2025 Son Güvenlik Güncellemesi Yayınlandı

Microsoft, uzun yıllardır dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Windows 10 için yolun sonuna resmen yaklaştığını duyurmuştu. 14 Ekim 2025’te destek süresinin tamamen sona erecek olması, milyonlarca kullanıcı için güvenlik açısından kritik bir dönüm noktası niteliğindeydi. Bu kapsamda Microsoft, destek süresi bitmeden önce Windows 10’a yayınlanan son güvenlik güncellemesini 2025 itibarıyla kullanıcılarla buluşturdu. Bu güncelleme hem işletim sisteminin güvenlik yapısını güçlendiriyor hem de destek sonrasında oluşabilecek risklere karşı bir “son koruma kalkanı” olarak görülüyor.

42l7lgd.png

Son Güncelleme Neleri İçeriyor?

Microsoft’un yayınladığı bu final güvenlik paketi, işletim sistemine büyük yenilikler getirmiyor; ancak özellikle siber tehditlerin yoğunlaştığı günümüzde “kritik” düzeyde yamalar içeriyor.

Güncellemenin öne çıkan başlıkları:

1. Kritik Güvenlik Açıklarının Kapatılması

2024–2025 döneminde tespit edilen yüksek öneme sahip güvenlik açıkları bu güncellemeyle giderildi. Özellikle:

• Uzak kod yürütme
  • Yetki yükseltme
  • Bellek sızıntısı
  • Zararlı makroların bypass edebilmesi gibi risk oluşturan açıklar tamamen yamalandı.

Bu sayede işletim sisteminin çekirdek seviyesindeki tüm bilinen açıklar destek bitmeden kapatılmış oldu.

2. Microsoft Defender Güçlendirmeleri

Windows Defender için ek koruma modülleri ve kötü amaçlı yazılımları daha hızlı tespit etmeye yönelik optimizasyonlar sağlandı. Yapay zekâ tabanlı tehdit analiz motoru Windows 10 için son kez güncellenerek daha modern zararlı türlerine karşı koruma iyileştirmesi yapıldı.

3. Eski Sürücüler İçin Uyumluluk Yamaları

Bazı eski donanımlar, 2024 sonrası güvenlik sertifikası gereklilikleriyle uyumsuz hale gelmişti. Güncelleme bu sürücülerle ilgili çakışmaları azaltan stabilite yamaları içeriyor.

4. Edge ve Sistem Bileşenlerinde Ek Güvenlik Ögeleri

Microsoft Edge’in Windows 10 üzerindeki son güvenlik güncellemesi de pakete dahil edildi. Ayrıca:

• SMB protokolü
  • Uzak masaüstü bileşenleri
  • NTLM kimlik doğrulaması gibi sistem bileşenlerinde kapatılan küçük yamalar var.

Destek Bitiyor: Kullanıcıları Ne Bekliyor?

Bu son güncellemeyle birlikte Microsoft’un mesajı çok net: Windows 10 artık emekli oluyor.

14 Ekim 2025 sonrasında:

• Windows 10 hiçbir güvenlik güncellemesi almayacak
  • Yeni özellik veya stabilite yamaları yayınlanmayacak
  • Kritik açıklar bulunursa kapatılmayacak
  • Bankacılık, e-devlet ve birçok uygulamada güvenlik uyarıları ortaya çıkabilecek
  • Yeni yazılım ve donanımların uyumluluğu giderek azalacak

Yani Windows 10’u kullanmaya devam etmek teknik olarak mümkün olsa da güvenlik açısından ciddi riskler barındıracak.

Kullanıcılar Ne Yapmalı?

Microsoft, Windows 10 kullanıcılarına iki net tavsiye veriyor:

1. Windows 11’e Geçiş

Destek süresi uzun yıllar devam edeceği için en güvenli seçenek bu.
Yeni donanımlarda daha yüksek performans ve yapay zekâ odaklı özellikler sunuluyor.

2. ESU (Extended Security Updates) Programına Katılım

Kurumsal müşteriler için ek ücretle sunulan ESU programı sayesinde 2028’e kadar ekstra güvenlik yamaları alınabiliyor.
Bireysel kullanıcılara resmi olarak sunulmuyor, ancak bazı işletmeler ve eğitim kurumları bu modele dahil edilebiliyor.

Bir Dönemin Sonu

Windows 10, 2015’ten 2025’e kadar tam 10 yıl boyunca dünya çapında milyarlarca cihazda görev yaptı. Microsoft’un yayınladığı 2025 Son Güvenlik Güncellemesi, bu uzun yolculuğun kapanış noktası olarak kayda geçti.

Bu güncelleme, sistemin bilinen tüm büyük açıklarını kapatarak kullanıcıları son kez koruma altına alıyor; ancak artık Windows 10’un modern tehdit ortamı için yeterli olmayacağı da açıkça görülüyor. Bu nedenle kullanıcıların, daha güvenli bir dijital deneyim için güncel işletim sistemlerine geçiş planını geciktirmemesi öneriliyor.

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,254 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Güncellemeleri hemen yükleyin, sisteminizin güvenliğini artırır ve yeni özellikleri sağlar. Otomatik güncellemeleri aktif tutmayı unutmayın.