Windows 10 Uzun Dönem Desteği Ne Zamana Kadar Sürecek?
Merhabalar, ben WeeZe Bu makaleyi Lojistik Tim adına paylaşıyorum.
Bugün sizlere birçok kullanıcının merak ettiği bir konudan bahsedeceğim. Windows 10’un destek süresi ne zaman bitiyor, Microsoft bu sürümle ne planlıyor,
ve destek bitince ne olacak? sorularına birlikte bakalım.
Windows 10, 2015’te piyasaya çıktığından beri tam anlamıyla bir döneme damgasını vurdu. Ancak artık Microsoft, tamamen Windows 11 ve yapay zeka destekli Copilot dönemine geçmiş durumda.
Peki bu, Windows 10 kullanıcıları için ne anlama geliyor?
Resmi Destek Bitiş Tarihi
Microsoft’un yayımladığı resmi takvime göre:
Windows 10 Home ve Pro sürümleri için destek, 14 Ekim 2025 tarihinde sona erecek.
Bu tarih itibarıyla güvenlik güncellemeleri, hata düzeltmeleri, teni sürüm yükseltmeleri artık resmen son bulacak.
Yani sisteminiz çalışmaya devam edecek ama Microsoft tarafından güncel tutulmayacak. Bu da özellikle internete bağlı cihazlar için ciddi güvenlik riskleri anlamına geliyor.
Uzatılmış Destek (ESU) Dönemi
Microsoft, bazı sürümler için ek güvenlik desteği (Extended Security Updates - ESU) sunacağını açıkladı. Bu program, normal kullanıcılar için değil, kurumsal ve özel lisanslı sistemler için geçerli olacak.
Detaylar şu şekilde:
- Windows 10 Enterprise LTSC 2021: Destek 2027’ye kadar devam edecek.
- Windows 10 IoT Enterprise: 2028 yılına kadar desteklenecek.
- Windows 10 Home / Pro 22H2 sürümü: ESU satın alınırsa 2026’ya kadar uzatılabilecek.
Kullanıcılar Ne Yapmalı?
Bireysel Kullanıcılar
Eğer bilgisayarınız Windows 11’i destekliyorsa, geçiş yapmanız en güvenli tercih.
Destek bitiminden sonra Windows 10 kullanmaya devam etmek mümkün ama internet bağlantısı açık cihazlarda, siber açıklar ciddi risk oluşturur.
Kurumsal Kullanıcılar
Şirket ortamında Windows 10 kullanılıyorsa, ESU programına dahil olmak mantıklı. LTSC sürümüne geçerek uzun vadeli güvenlik desteğini sürdürmek de alternatif çözümlerden biridir.
Geliştirici & Test Ortamları
Sanal makinelerde, laboratuvar ortamlarında veya siber güvenlik testlerinde Windows 10 hala işlevsel bir platform. Ancak mümkünse bu sistemleri izole ve internetsiz şekilde kullanmak en doğrusudur.
Alternatif Seçenekler
Destek bitişiyle birlikte düşük donanımlı cihazlar için Linux dağıtımları yeniden popüler hale gelecek. Özellikle Zorin OS, Linux Mint ve Ubuntu gibi sistemler, Windows benzeri arayüzleriyle kolay geçiş imkanı sunuyor.
Bu sayede eski laptop veya masaüstü sistemleri güvenli, hafif ve modern hale getirmek mümkün.
Geçiş Zamanı Yaklaşıyor
Windows 10, bir dönemin en dengeli ve sevilen işletim sistemlerinden biriydi. Ancak her yazılım gibi onun da aktif destek süresi sona eriyor. Microsoft artık tamamen Windows 11, AI Copilot ve bulut ekosistemine odaklanmış durumda.
14 Ekim 2025 tarihi geldiğinde, Windows 10 artık resmen emekli olacak. Ama bu, onun ölmeyeceği anlamına da geliyor hala birçok sistemde uzun yıllar kullanılacak.
Yine de güvenlik ve stabilite açısından, şimdiden bir geçiş planı yapmak en akıllı adım olacaktır.