Hoşgeldin Misafir

Windows 10'dan 11'e Geçmek Mantıklı mı?

Creatix

29 Eki 2019
749 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Windows 10'dan 11'e Geçmek Mantıklı mı?

Merhabalar Ben @Creatix
Lojistik Tim üyesi olarak sizlere paylaşılan Windows 10'dan 11'e Geçmek Mantıklı mı? sorusuna cevap bulabilmek adına hazırladığım bu makalede sizi görmekten mutluluk duyuyorum.

Uzun yıllardır sadık bir şekilde kullandığımız Windows 10'un desteğinin sona ermesi (14 Ekim 2025) yaklaşırken, hepimizin aklında aynı soru var: Windows 11'e geçmeli miyim? 2025 yılı itibarıyla bu konuyu tüm detaylarıyla masaya yatıralım ve karar verme sürecinizi kolaylaştıralım.

En Büyük Neden: Windows 10 Desteğinin Sonu

Öncelikle en kritik konuyu netleştirelim. Microsoft, Windows 10'un resmi desteğini 14 Ekim 2025 tarihinde sonlandırmış durumdadır. Bu ne anlama geliyor?

• Güvenlik Riski: Bu tarihten sonra Windows 10 için kritik güvenlik güncellemeleri yayınlanmayacak. Bilgisayarınız, ortaya çıkacak yeni tehditlere karşı savunmasız kalacaktır.
  • Teknik Destek: Microsoft'tan artık teknik yardım ve sorun giderme desteği alamayacaksınız.
  • Yazılım Uyumluluğu: Yeni çıkan yazılımlar ve sürücüler, gelecekte Windows 10'u desteklemeyi bırakabilir.
Not: Microsoft, kurumsal kullanıcılar için Ücretli Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) sunuyor olsa da, son kullanıcılar için en mantıklı adım Windows 11'e geçiştir.

7npca2h.png

Windows 11'in Başlıca Avantajları (2025 Güncel Özellikleri)

Windows 11, sadece yeni bir arayüzden ibaret değil. Özellikle 2025 güncellemeleriyle birlikte öne çıkan bazı önemli geliştirmeler şunlardır:

• Daha Modern Arayüz ve Kullanım Kolaylığı: Yenilenmiş Başlat Menüsü, görev çubuğu ve yuvarlatılmış köşeler daha estetik ve modern bir görünüm sunar.
  • Yapay Zeka Entegrasyonu (Copilot): İşletim sistemine derinlemesine entegre olan Copilot (yapay zeka asistanı), Ayarlar'dan tutun, görsel düzenlemelere kadar birçok görevi sizin yerinize yapmayı hedefliyor (25H2 Güncellemesi ile gelen yenilikler).
  • Oyun Performansı: Oyuncular arasında Windows 11'in popülerliği artmış durumda. DirectX 12 Ultimate gibi gelişmiş grafik ve Auto HDR gibi teknolojiler sayesinde daha iyi bir oyun deneyimi sunar.
  • Gelişmiş Güç Yönetimi: Özellikle dizüstü bilgisayarlar için Uyarlanabilir Enerji Tasarrufu özelliği ile pil ömrünü daha verimli kullanmayı amaçlar.
  • Yüksek Güvenlik Standartları: Windows 11, TPM 2.0 ve Güvenli Önyükleme (Secure Boot) gibi donanım tabanlı güvenlik özelliklerini zorunlu kılar. Bu, günümüzün siber tehditlerine karşı çok daha güçlü bir koruma sağlar.

Geçiş Öncesi Kontrol Edilmesi Gerekenler (Donanım Uyumluluğu)

Windows 11'e geçiş yapmadan önce en önemli adım, bilgisayarınızın uyumlu olup olmadığını kontrol etmektir. Windows 11'in minimum sistem gereksinimleri Windows 10'a göre daha katıdır:

GereksinimWindows 11Nasıl Kontrol Edilir?
İşlemciUyumlu 64-bit İşlemci (Genellikle 8. Nesil ve sonrası)Microsoft'un PC Sistem Durumu Denetimi uygulaması
RAM4 GBDenetim uygulaması
Depolama64 GBDenetim uygulaması
TPMGüvenilir Platform Modülü 2.0Denetim uygulaması veya BIOS ayarları
Sistem YazılımıUEFI ve Güvenli Önyükleme ÖzelliğiBIOS ayarları
İpucu: Bilgisayarınızın tüm gereksinimleri karşıladığından emin olun. Özellikle TPM 2.0, eski bilgisayarlar için en büyük engel olabilir (BIOS'tan etkinleştirme gerekebilir).

qquaxk2.png

Sonuç: 2025 Yılında Geçiş Yapılmalı mı?

Kısa cevap: Evet, artık geçiş yapmanın tam zamanıdır.

1. Güvenlik: Windows 10 desteği sona erdiği için, güvenliğinizden ödün vermemek adına geçiş zorunluluk haline gelmiştir.
  2. Yenilik: Windows 11, Yapay Zeka destekli araçlar, modern arayüz ve daha iyi performans yönetimi gibi somut yenilikler sunar.
  3. Ücretsiz Geçiş: Lisansınız uygunsa, bu yükseltme hâlâ ücretsiz olarak yapılabilmektedir (ancak ücretsiz geçiş için son tarihler duyurulmaya devam ettiği için ertelememek önemlidir).
Eğer bilgisayarınız minimum sistem gereksinimlerini karşılıyorsa, güvenlik ve modern özelliklerden faydalanmak için yükseltmeyi ertelemeyin. Eğer bilgisayarınız uyumlu değilse, ya Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri programını (ücretli) düşünebilir ya da yeni bir Windows 11 uyumlu cihaz edinmeyi planlamalısınız.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Windows 11'e geçtiniz mi, yoksa hâlâ Windows 10'da kalmayı mı planlıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum!
btn1pyf.png

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,255 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Windows 11’e geçmek, yeni özellikler ve güvenlik iyileştirmeleri sunuyor. Ancak, mevcut donanımınız uyumluysa ve kullanacağınız uygulamalar destekliyorsa geçmek mantıklı olur. Özellikle güncellemeleri ve performansı takip ederek karar verin.