Graves
- 9 Eki 2024
- 10,450 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Windows 11'de TPM tabanlı BitLocker kurulumu
Merhabalar Ben @Phobos Lojistik grup adına paylaşılan Windows 11'de TPM tabanlı BitLocker kurulumu makalesinde sizi görmekten mutluyum.
BitLocker, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows işletim sistemlerine entegre edilmiş bir sürücü şifreleme teknolojisidir. BitLocker, bilgisayarınızdaki sabit diskleri veya SSD'leri şifreleyerek, yetkisiz kişilerin verilere erişmesini engeller. Windows 11 ile birlikte BitLocker daha da entegre hale gelmiş ve donanımsal güvenlik modülü olan TPM (Trusted Platform Module) desteğiyle gelişmiş bir güvenlik katmanı sunmaktadır.
Windows 11 ile birlikte gelen TPM zorunluluğu, BitLocker gibi güvenlik araçlarının daha güçlü çalışmasına olanak sağlar. Bilgisayarınızdaki verileri korumak, özellikle dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir cihazlarda olası hırsızlık veya kayıp durumlarına karşı hayati önem taşır. BitLocker, veri güvenliği için etkili ve yerleşik bir çözümdür.
Merhabalar Ben @Phobos Lojistik grup adına paylaşılan Windows 11'de TPM tabanlı BitLocker kurulumu makalesinde sizi görmekten mutluyum.
BitLocker, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows işletim sistemlerine entegre edilmiş bir sürücü şifreleme teknolojisidir. BitLocker, bilgisayarınızdaki sabit diskleri veya SSD'leri şifreleyerek, yetkisiz kişilerin verilere erişmesini engeller. Windows 11 ile birlikte BitLocker daha da entegre hale gelmiş ve donanımsal güvenlik modülü olan TPM (Trusted Platform Module) desteğiyle gelişmiş bir güvenlik katmanı sunmaktadır.
TPM (Trusted Platform Module) Nedir?
TPM, bilgisayar anakartına entegre edilen bir güvenlik çipidir. TPM, şifreleme anahtarlarını donanım tabanlı olarak saklar ve sistem açılışında bu anahtarları kontrol ederek güvenliği sağlar. Windows 11, kurulum sırasında TPM 2.0’ı zorunlu kıldığı için, BitLocker ile çok daha entegre ve güvenli bir yapı sunar.BitLocker Kurulumu İçin Gereksinimler
Donanım Gereksinimleri
- TPM 2.0 desteği (BIOS/UEFI üzerinden etkinleştirilmeli)
- UEFI firmware
- Güvenli Açılış (Secure Boot) özelliği
Yazılım Gereksinimleri
- Windows 11 Pro, Enterprise veya Education sürümü (Home sürümünde BitLocker yoktur)
- Yönetici (admin) yetkilerine sahip bir kullanıcı hesabı
TPM Tabanlı BitLocker Nasıl Kurulur?
1. TPM’in Aktif Olduğunu Kontrol Edin
- Başlat > Çalıştır (Win + R) tuşlarına basın, ardından tpm.msc yazın ve Enter’a basın.
- Açılan pencerede TPM hazır ve etkin yazıyorsa, sisteminiz uyumludur.
- Eğer etkin değilse, BIOS/UEFI ayarlarına girerek TPM 2.0'ı aktif hale getirin.
2. BitLocker’ı Etkinleştirin
Adım Adım Kurulum
- Ayarlar > Sistem > Depolama > Gelişmiş depolama ayarları > Diskler ve birimler kısmına gidin.
- Şifrelemek istediğiniz sürücüyü seçin ve "BitLocker’ı Aç" seçeneğini tıklayın.
Alternatif olarak: Denetim Masası > BitLocker Sürücü Şifrelemesi yolunu izleyebilirsiniz. - Açılan ekranda TPM ile koruma otomatik olarak seçili olacaktır.
- Şifreleme anahtarını yedeklemek için bir seçenek belirleyin:
- Microsoft hesabınıza kaydet
- USB belleğe kaydet
- Dosya olarak kaydet
- Yazdır
- Şifreleme türünü seçin:
- Yalnızca kullanılan alanı şifrele (Hızlı)
- Tüm sürücüyü şifrele (Daha güvenli)
- Şifreleme modunu seçin:
- Yeni şifreleme modu (XTS-AES) (Sabit diskler için önerilir)
- Uyumlu mod (Harici sürücüler için önerilir)
- "Şifrelemeyi Başlat" butonuna tıklayarak işlemi başlatın.
Şifreleme Tamamlandıktan Sonra
- Bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenebilir.
- Sistem açılışta TPM üzerinden doğrulama yapar.
- Başarılı şekilde giriş yapıldığında disk otomatik olarak çözülür.
Sık Sorulan Sorular
1. BitLocker şifrelemesi performansı etkiler mi?
Minimal düzeyde etkiler. Modern SSD’lerde fark hissedilmez.2. Şifreleme anahtarını kaybedersem ne olur?
Kurtarma anahtarı olmadan verileriniz geri döndürülemez şekilde kaybolur. Yedeklemeyi mutlaka yapın!3. TPM olmadan BitLocker kurulabilir mi?
Evet, ancak bu durumda şifreleme anahtarı her açılışta elle girilir. Ek güvenlik riski doğar.Windows 11 ile birlikte gelen TPM zorunluluğu, BitLocker gibi güvenlik araçlarının daha güçlü çalışmasına olanak sağlar. Bilgisayarınızdaki verileri korumak, özellikle dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir cihazlarda olası hırsızlık veya kayıp durumlarına karşı hayati önem taşır. BitLocker, veri güvenliği için etkili ve yerleşik bir çözümdür.
LOJİSTİK TİM SUNDU