Hoşgeldin Misafir

Windows Ortamında Python Kurulumu Rehberi

Protest

23 Haz 2025
14 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Python kurulumu Windows işletim sisteminde yeni başlayanlar için bazen karmaşık görünebilir. Bu rehberde, adım adım kolay ve hızlı bir şekilde Python'un Windows'a kurulumu nasıl yapılır, en güncel sürümü nereden indireceğiniz ve olası sorunların nasıl çözüleceği detaylı şekilde anlatılmaktadır.

pexels-photo-3861969.jpeg

Python İndir ve Yüklemenin Adımları

1. Resmi Python Web Sitesini Ziyaret Edin
Windows için Python'un en güncel sürümünü indirmek için öncelikle adresine gidin. Burada, hem 32-bit hem de 64-bit sürümlerini bulabilirsiniz. Genellikle Windows 10 ve üzeri sistemlerde 64-bit sürüm önerilir.

2. Python Kurulum Dosyasını İndir
Sayfadaki "Latest Python 3 Release" bölümünden, en son sürümün Windows installer dosyasını (.exe) indirin. Örneğin, "Windows Installer (64-bit)" linki tıklanmalıdır.

3. Kurulum Sihirbazını Başlatın
İndirilen dosyaya çift tıklayarak kurulumu başlatın. “Add Python 3.x to PATH” seçeneğini işaretlemeyi kesinlikle unutmayın. Bu işlem, Python komutlarının tüm sistem genelinde tanınmasını sağlar ve komut satırından Python'a kolay erişim sunar.

4. Özelleştirilmiş Kurulumu Seçin (İsteğe Bağlı)
Eğer detaylı ayarlar yapmak istiyorsanız “Customize installation” seçeneğinden modülleri seçebilir veya sanal ortam için gerekli bileşenleri ekleyebilirsiniz.

5. Kurulumu Tamamlayın ve Kontrol Edin
Kurulum bitince cmd (Komut İstemi) uygulamasını açın ve şu komutu yazın:

python --version

Bu komut size yüklediğiniz Python sürümünü gösterecektir. Eğer sürüm görünüyorsa kurulum başarılı anlamına gelir.

En Yaygın Python Kurulum Sorunları ve Çözümleri

- “Python is not recognized as an internal or external command” Hatası
Bu hata genellikle PATH değişkenine Python'un eklenmemesinden kaynaklanır. Çözümü için:
  • Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Ortam Değişkenleri bölümünden PATH'e Python dizinini manuel olarak ekleyin.
  • Ya da kurulumda “Add Python to PATH” seçeneğini işaretleyip kurulumu tekrarlayın.

- pip Komutunun Çalışmaması
Python paket yöneticisi pip yüklü değilse ya da eskiyse, şu komutla güncelleyebilirsiniz:

python -m ensurepip --upgrade

Ardından:

python -m pip install --upgrade pip

- Python Sürüm Çakışmaları
Bilgisayarınızda birden çok Python versiyonu olabilir. Belirli sürümü çalıştırmak için versiyon belirterek komut yazabilirsiniz:

python3.9 --version

Veya ortam değişkenlerini düzenleyerek öncelik sırasını ayarlayabilirsiniz.

Python Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Admin Yetkisi: Kurulum sırasında yönetici (admin) yetkisine sahip olmak, olası izin sorunlarını engeller.
- Güncel Sürüm: Python'un resmi sitesinden her zaman en güncel sürümü tercih edin.
- 64-bit vs 32-bit: Bilgisayarınız destekliyorsa 64-bit sürüm performans için daha iyidir.
- PATH Ayarı: PATH'e eklemek, Python'a her yerden erişimi sağlar, en önemli adımdır.

Sonuç olarak

Windows ortamında Python kurulumu kolay ve hızlıdır. Yukarıdaki adımları takip ederek siz de Python programlamanın dünyasına hızlı bir şekilde adım atabilirsiniz. Kurulum sonrası IDE (örneğin VSCode, PyCharm) yükleyerek kod yazmaya başlayabilirsiniz.

Eğer kurulum sürecinde sorularınız veya sorunlarınız olursa, forumda ilgili başlıklarda yardım talep edebilirsiniz.

---

Anahtar Kelimeler: Python kurulumu windows, python indir, python windows kurulumu, windows python nasıl kurulur, python yükleme rehberi, python installation on windows

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,255 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Windows ortamında Python kurmak için önce resmi python.org sitesinden son sürümü indir. İndirme sırasında "Add Python to PATH" seçeneğini işaretle ki komut satırından kolayca çalıştırabilesin. Kurulumu tamamladıktan sonra CMD veya PowerShell açıp `python --version` yazarak doğru kurulduğunu kontrol et. Böylece hızlı ve sorunsuz şekilde Python ortamı hazır olur.