Merhabalar Ben @ByJiLeT Lojistik grup adına paylaşılan Windows11 (yüklenmeli mi? açıkları var mı?): Detaylı İnceleme makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Artık Windows 11’e geçmenin vaktinin geldiğini mi düşünüyorsunuz? Bir kez daha düşünün, çünkü geçmek için olduğu kadar geçmemek için de bir o kadar sebep olabilir.

Microsoft’un Ekim 2021 tarihinde satışa çıkardığı Windows 11 işletim sistemiyle ilgili şimdiye kadar yapılan çoğu kullanıcı yorumu, işletim sisteminin ciddi sıkıntıları olmamasına rağmen yükseltmenin “gereksiz” olduğu yönünde oldu. Windows 10, Microsoft’un şimdiye kadar sunduğu işletim sistemleri içinde öyle başarılı bir noktaya ulaştı ki açıkçası neredeyse kimse yeni bir işletim sistemine geçmek istemiyor. Ancak Windows 11’in aldığı son güncellemelerin de etkisiyle artık bu geçişi yaşamak belki biraz daha gerekli hale gelmiştir. Durum gerçekten de böyle mi?
Peki neden gerekli hale gelmiş olabilir? Çünkü Microsoft, işletim sisteminin çıkışında sunamadığı bazı sağlam sebepleri aradan geçen 1,5 yıllık sürenin ardından artık sunabiliyor. Windows 10 işletim sistemini profesyonel olarak kullanan çalışanlar da sırayla Windows 11 yükseltmelerine başladı, çünkü Windows 11’e geçmenin gerekçeleri artık hiç olmadığı kadar ikna edici.
Ancak bu noktada bir sıkıntı var. Microsoft, sizi Windows 11’e yükseltme konusunda önceden olduğu kadar kararlı gözükmüyor. Yükseltme ile ilgili yapılabilecek tüm önerilerin yanında uyarılar da birlikte geliyor. Bu nedenle terazinin iki kefesini de ayrı ayrı ele almak, yani hem neden Windows 11’e geçmeniz gerektiğini, hem de neden Windows 10 ile yola devam etmeniz gerektiğini incelemek gerekiyor. Nihayetinde bu karar sizin tüm bilgisayar deneyiminizi kökünden etkileyecek.
Kullanmakta olduğunuz PC’yi yükseltmek, yeni bir cihaz almaya kıyasla size biraz daha esneklik tanıyor. Windows 10 işletim sisteminizi 11’e yükselttikten sonra 10 gün içinde geri dönebiliyorsunuz. Sonrasında eğer Windows 10 yüklü bir cihazdan yükselttiyseniz temiz bir kurulum yaparak Windows 10 kullanmaya dönebilirsiniz.
Yeni bir bilgisayar aldığınızda ise Windows 11'den başka seçeneğiniz yok.
Eğer Windows 11 yüklü bir bilgisayar aldıysanız da aslında Windows 10’a dönebilme ihtimaliniz var, ama bunun belli şartları mevcut. Bu şartları öğrenmenin en iyi yolu da bilgisayarın üreticisi ile iletişim kurmak. Eğer üretici donanım sürücülerini Windows 10 uyumlu şekilde yayınlıyorsa işiniz kolay, ancak Windows 10 desteğini kesmişlerse temiz bir kurulum sağlıklı performans sunmayabilir.
Başka bir deyişle, Windows 11 kullanmaya mecbur kalmaktan ziyade önce deneme şansınız var. Sonrasında isterseniz Windows 10’a geri dönebiliyorsunuz.
Doğrusunu söylemek gerekirse Microsoft yayınladığı her özellik güncellemesiyle Windows 11 için de geniş çaplı revizyonlar yapıyor denemez. Windows 11’in 2022 güncellemesi, şirketin doğrudan işletim sistemi yerine uygulamalara ve hizmetlere daha çok yoğunlaştığı eski anlayışına da geri dönüşü oldu. Ancak bariz olan şu ki Microsoft vaktini ve emeğini artık Windows 10 yerine Windows 11 için harcıyor.
Snap yeniliği, eski bir özelliğin üzerine kurgulanmış olabilir. Ancak Windows 11'in en kullanışlı yanlarından biri. Kaynak: PCMag
Windows 11’in 2022 güncellemesi (22H2), bazı önemli iyileştirmeleri beraberinde getirmişti: Pencere tutturma/grup tutturma, kaydedilen bir videoya canlı altyazı ekleme, ses erişimi ve dahası. Bu güncellemelerin haricinde Windows 11’in kendisi Ayarlar uygulaması içinde onlarca yeni özelliğe sahip. Elbette tüm bu özelliklerin de eksik yanları olabilir ancak hiçbirinin Windows 10’da olmadığını da belirtmiş olalım.
Bunun bir diğer örneği de Windows’un yeni Android uygulamaları. Microsoft ile Amazon’a göre birkaç yüz taneyle başlayan özellik şu an binlerce uygulamaya ulaşmış durumda. Aslında Amazon’un Android mağazası mobil oyun seven tablet kullanıcıları için daha ideal. Ama yine de bu özelliği Windows 10’da bulmanız mümkün değil. Windows Insider programındakilere yeni bir güncelleme olarak geldiğini de düşünürsek Android 13 yakında herkese sunulacaktır.
Windows 11'e özgü çok fazla uygulama yok, ancak yeni Media Player onlardan biri. Kaynak: Windows Blog
İşletim sisteminin kendisi aslında bu tür kısıtlamalara belli çözümler sunmuyor değil. Örneğin ben yeni bir uygulama açacağım zaman klavyemdeki Windows tuşuna basıp uygulamanın ilk harflerini yazmaya başlıyorum, ya da açık pencereler arasından seçmek için Alt + Tab kombinasyonunu kullanıyorum. Yine de Windows 11’in size yeni Başlat Menüsü ile sunduğu çözümler yeterli gelmiyorsa Stardock firmasının geliştirdiği Start11 gibi üçüncü parti çözümler hayatınızı kurtarabilir. Çünkü bu tür uygulamalar sayesinde Başlat Menüsü’nü Windows 10 sürümüne, hatta daha eski işletim sistemlerine çevirebiliyorsunuz.
Windows 10'u artık avcunuzun içi gibi biliyorsanız, neden yükseltesiniz?
Windows 11’in selefinden tamamen bağımsız bir sürüm olduğunu iddia etmiyoruz, ancak yükseltmeyle beraber gelen zorluklar da var. Ayarlar menüsünde beklenmedik değişimler ya da sizin kullanım şeklinize uymayan farklı tercihler gibi. Ara yüzler oldukça benzer ama aynı zamanda bir o kadar da farklı. Bazen sadece ‘denenmiş’ ile yola devam etmek kulağa daha mantıklı geliyor.
Microsoft’un başkanı Satya Nadella, Windows’un Windows hizmetleri için bir “soket” görevinde olduğunu söyledi. Şirket her ne kadar Windows 11 öncelikli olarak ilerliyor olsa da Microsoft’un abonelik gelirlerini her şeyden çok sevdiği de bir gerçek. Şirketin Windows ve Xbox bölümleri PC ve konsol satışları yavaşladığı için geçtiğimiz yıl maddi açıdan kayıp yaşadı. Ancak işin hizmet boyutunda ise gelirler artmaya devam etti, bunun en büyük sebeplerinden biri de şirketin tüketicilere ve kurumlara yaptığı Office abonelikleri. Microsoft da abonelik yoluyla keşfettiği bu gelir kapısını genişletmeye ve daha fazla insana ulaştırmaya karar verdi.
Clipchamp ve Designer gibi uygulamalardan bazıları hem Windows 10 hem de Windows 11’de çalışması için geliştirilen web tabanlı “uygulamalar”. Ancak Microsoft 365 aboneliği aldığınızda bu uygulamalara ekstradan “profesyonel” içerikler de geliyor. Bu aboneliklere bir de Xbox Game Pass Ultimate aboneliği ekleyin. Çünkü Game Pass aboneliğiniz yoksa reklamsız Solitaire oyunu oynamanız bile mümkün değil. Tüm bu abonelik hizmetleri hem Windows 10’da hem de Windows 11’de çalışıyor.
Microsoft dahil kimse, PC kullanıcılarının hack’lenmesini istemez. Şimdiye kadar Windows 10 ya da Windows 11’in ‘zehirlenmemiş’ olması da ayrıca Microsoft’un hanesine bir artı yazıyor.
Ne yazık ki yapılan testler böyle söylemiyor. Basitçe ifade etmek gerekirse şu an Windows 10 ile Windows 11 arasında ölçülebilir bir hız farkı söz konusu değil. Windows 11’in az da olsa daha hızlı olduğu doğru, ama yükseltmeye değecek bir fark değil bu.
Durum böyle olduğunda Microsoft’un yeni nesil depolama hızlandırıcı vaadiyle sunduğu DirectStorage özelliğine de şüphe ile yaklaşmak gerekiyor. 2021 yılında Microsoft, DirectStorage özelliğinin hem Windows 10 hem de Windows 11 kullanıcıları için yayınlanacağını duyurmuştu ve bilgisayarını yükseltmek istemeyenler bu haberle epey mutlu olmuştu. 2022 yılında ise Microsoft özelliği kullanıma sundu. Bu teknoloji sayesinde veri transferi konusunda SSD ile ekran kartının iletişimi iyileştiriliyor ve oyunlar hızlandırılabiliyor.
Özelliği destekleyen ilk oyun Forspoken, 24 Ocak tarihinde yayınlandı ve DirectStorage sayesinde oyunun açılış süresinin neredeyse bir saniyeye kadar düştüğü görüldü. Yapılan tüm testlerde ise işletim sistemleri yerine farklı türlerde diskler karşılaştırılıyor. Buradan çıkan tahminler ise eğer doğru donanıma sahipseniz hangi işletim sistemini kullandığınızın bir pek de bir öneminin olmaması.
Artık Windows 11’e geçmenin vaktinin geldiğini mi düşünüyorsunuz? Bir kez daha düşünün, çünkü geçmek için olduğu kadar geçmemek için de bir o kadar sebep olabilir.

Microsoft’un Ekim 2021 tarihinde satışa çıkardığı Windows 11 işletim sistemiyle ilgili şimdiye kadar yapılan çoğu kullanıcı yorumu, işletim sisteminin ciddi sıkıntıları olmamasına rağmen yükseltmenin “gereksiz” olduğu yönünde oldu. Windows 10, Microsoft’un şimdiye kadar sunduğu işletim sistemleri içinde öyle başarılı bir noktaya ulaştı ki açıkçası neredeyse kimse yeni bir işletim sistemine geçmek istemiyor. Ancak Windows 11’in aldığı son güncellemelerin de etkisiyle artık bu geçişi yaşamak belki biraz daha gerekli hale gelmiştir. Durum gerçekten de böyle mi?
Peki neden gerekli hale gelmiş olabilir? Çünkü Microsoft, işletim sisteminin çıkışında sunamadığı bazı sağlam sebepleri aradan geçen 1,5 yıllık sürenin ardından artık sunabiliyor. Windows 10 işletim sistemini profesyonel olarak kullanan çalışanlar da sırayla Windows 11 yükseltmelerine başladı, çünkü Windows 11’e geçmenin gerekçeleri artık hiç olmadığı kadar ikna edici.
Ancak bu noktada bir sıkıntı var. Microsoft, sizi Windows 11’e yükseltme konusunda önceden olduğu kadar kararlı gözükmüyor. Yükseltme ile ilgili yapılabilecek tüm önerilerin yanında uyarılar da birlikte geliyor. Bu nedenle terazinin iki kefesini de ayrı ayrı ele almak, yani hem neden Windows 11’e geçmeniz gerektiğini, hem de neden Windows 10 ile yola devam etmeniz gerektiğini incelemek gerekiyor. Nihayetinde bu karar sizin tüm bilgisayar deneyiminizi kökünden etkileyecek.
Neden Windows 11’e geçmelisiniz?
Satın almadan önce deneyin
Gayet anlaşılır bir şekilde Microsoft artık Windows 10 işletim sistemi satmıyor. Yani bugün satın alacağınız yeni bir PC, içinde Windows 11 yüklü olarak gelecek. 2023 itibariyle de Windows 10 yüklü yeni bir PC alma ihtimali de artık büyük ölçüde ortadan kalktı.Kullanmakta olduğunuz PC’yi yükseltmek, yeni bir cihaz almaya kıyasla size biraz daha esneklik tanıyor. Windows 10 işletim sisteminizi 11’e yükselttikten sonra 10 gün içinde geri dönebiliyorsunuz. Sonrasında eğer Windows 10 yüklü bir cihazdan yükselttiyseniz temiz bir kurulum yaparak Windows 10 kullanmaya dönebilirsiniz.
Eğer Windows 11 yüklü bir bilgisayar aldıysanız da aslında Windows 10’a dönebilme ihtimaliniz var, ama bunun belli şartları mevcut. Bu şartları öğrenmenin en iyi yolu da bilgisayarın üreticisi ile iletişim kurmak. Eğer üretici donanım sürücülerini Windows 10 uyumlu şekilde yayınlıyorsa işiniz kolay, ancak Windows 10 desteğini kesmişlerse temiz bir kurulum sağlıklı performans sunmayabilir.
Başka bir deyişle, Windows 11 kullanmaya mecbur kalmaktan ziyade önce deneme şansınız var. Sonrasında isterseniz Windows 10’a geri dönebiliyorsunuz.
Windows 11’e yeni özellikler gelecek, fakat Windows 10 bunlardan faydalanmayacak
Bazı kullanıcılar Microsoft’un Windows’u rahat bırakmasını ve bilgisayarları üzerindeki tüm değişiklik yetkisinin kendilerinde olmasını tercih ediyor. Ama yeni özelliklerin gelmesini sevenler için kötü bir haber var: Artık Windows 10 için böyle bir beklentiye girmek hayal kırıklığı yaratabilir. Microsoft’un yayınladığı son iki özellik güncellemesi Windows 10’u es geçti ve sadece Windows 11 için yayınlandı.Doğrusunu söylemek gerekirse Microsoft yayınladığı her özellik güncellemesiyle Windows 11 için de geniş çaplı revizyonlar yapıyor denemez. Windows 11’in 2022 güncellemesi, şirketin doğrudan işletim sistemi yerine uygulamalara ve hizmetlere daha çok yoğunlaştığı eski anlayışına da geri dönüşü oldu. Ancak bariz olan şu ki Microsoft vaktini ve emeğini artık Windows 10 yerine Windows 11 için harcıyor.
Snap yeniliği, eski bir özelliğin üzerine kurgulanmış olabilir. Ancak Windows 11'in en kullanışlı yanlarından biri. Kaynak: PCMag
Windows 11’in 2022 güncellemesi (22H2), bazı önemli iyileştirmeleri beraberinde getirmişti: Pencere tutturma/grup tutturma, kaydedilen bir videoya canlı altyazı ekleme, ses erişimi ve dahası. Bu güncellemelerin haricinde Windows 11’in kendisi Ayarlar uygulaması içinde onlarca yeni özelliğe sahip. Elbette tüm bu özelliklerin de eksik yanları olabilir ancak hiçbirinin Windows 10’da olmadığını da belirtmiş olalım.
Windows 11 artık kendine özel uygulamalara sahip
Mirosoft’un geliştirici ekiplerinin çoğu birbirlerine paralel şekilde çalışıyor. Bazıları işletim sisteminin kendisinde, bazısı Office’de ya da diğer hizmetlerde. Microsoft’un sunduğu tüm yeni uygulamalar Windows 11’e özel olmasa da bunların içinden örneğin yeni yüzüyle Windows Media Player tamamen yeni işletim sistemine özel olarak tasarlanmış. Eğer bu uygulamayı Windows 10’a yüklemeye çalışırsanız, işletim sistemi selefi Groove Music uygulamasını yüklemeye çalışıyor.Bunun bir diğer örneği de Windows’un yeni Android uygulamaları. Microsoft ile Amazon’a göre birkaç yüz taneyle başlayan özellik şu an binlerce uygulamaya ulaşmış durumda. Aslında Amazon’un Android mağazası mobil oyun seven tablet kullanıcıları için daha ideal. Ama yine de bu özelliği Windows 10’da bulmanız mümkün değil. Windows Insider programındakilere yeni bir güncelleme olarak geldiğini de düşünürsek Android 13 yakında herkese sunulacaktır.
Windows 11'e özgü çok fazla uygulama yok, ancak yeni Media Player onlardan biri. Kaynak: Windows Blog
Yardımcı araçlarla Windows 11’in sorunları çözülebilir
Windows 11 elbette kusursuz bir işletim sistemi değil. Örneğin Windows 11 ile hayatımıza giren yeni Başlat Menüsü, çoğu kullanıcı için kullanışlı olmaktan uzakta. Bununla birlikte merkeze taşınan görev çubuğu düğmeleri 4K çözünürlüğe ya da ultra geniş boyutlara sahip monitörler için harika ekstra alan oluştursa da herkeste bu tip ekranlar yok.İşletim sisteminin kendisi aslında bu tür kısıtlamalara belli çözümler sunmuyor değil. Örneğin ben yeni bir uygulama açacağım zaman klavyemdeki Windows tuşuna basıp uygulamanın ilk harflerini yazmaya başlıyorum, ya da açık pencereler arasından seçmek için Alt + Tab kombinasyonunu kullanıyorum. Yine de Windows 11’in size yeni Başlat Menüsü ile sunduğu çözümler yeterli gelmiyorsa Stardock firmasının geliştirdiği Start11 gibi üçüncü parti çözümler hayatınızı kurtarabilir. Çünkü bu tür uygulamalar sayesinde Başlat Menüsü’nü Windows 10 sürümüne, hatta daha eski işletim sistemlerine çevirebiliyorsunuz.
Neden Windows 10’da kalmalısınız?
Windows 11’e geçmek için oldukça mantıklı gerekçeler olsa bile Microsoft bu geçiş süreci için eskiye kıyasla yeterince hevesli görünmüyor. Hevesliyse bile sunduğu iş modelleri bunun aksini söylüyor.Neden Windows 10’da kalasınız? Çünkü ‘aşinalık’
Uzun bir gecenin ardından sabah ofise gelirsiniz, bilgisayarınızı çalıştırırsınız ve güne başlamak için kendinizi hazırlarsınız. Windows 11 ile geçireceğiniz bu ilk sabahlarda ekranın karşısında şaşkınlık içinde donup kalmanız olası. Çünkü nihayetinde bir işletim sistemine ne kadar aşina olursanız, üretkenliğiniz de doğru orantılı olarak o kadar yükselir.
Windows 11’in selefinden tamamen bağımsız bir sürüm olduğunu iddia etmiyoruz, ancak yükseltmeyle beraber gelen zorluklar da var. Ayarlar menüsünde beklenmedik değişimler ya da sizin kullanım şeklinize uymayan farklı tercihler gibi. Ara yüzler oldukça benzer ama aynı zamanda bir o kadar da farklı. Bazen sadece ‘denenmiş’ ile yola devam etmek kulağa daha mantıklı geliyor.
Windows 10 da abonelik ile yeni uygulamalara sahip olacak
Evet, Windows 11 kendine özel bazı uygulamalara sahip, ama o kadar da çok değil. Hatta burada farklı bir durum daha var.Microsoft’un başkanı Satya Nadella, Windows’un Windows hizmetleri için bir “soket” görevinde olduğunu söyledi. Şirket her ne kadar Windows 11 öncelikli olarak ilerliyor olsa da Microsoft’un abonelik gelirlerini her şeyden çok sevdiği de bir gerçek. Şirketin Windows ve Xbox bölümleri PC ve konsol satışları yavaşladığı için geçtiğimiz yıl maddi açıdan kayıp yaşadı. Ancak işin hizmet boyutunda ise gelirler artmaya devam etti, bunun en büyük sebeplerinden biri de şirketin tüketicilere ve kurumlara yaptığı Office abonelikleri. Microsoft da abonelik yoluyla keşfettiği bu gelir kapısını genişletmeye ve daha fazla insana ulaştırmaya karar verdi.
Clipchamp ve Designer gibi uygulamalardan bazıları hem Windows 10 hem de Windows 11’de çalışması için geliştirilen web tabanlı “uygulamalar”. Ancak Microsoft 365 aboneliği aldığınızda bu uygulamalara ekstradan “profesyonel” içerikler de geliyor. Bu aboneliklere bir de Xbox Game Pass Ultimate aboneliği ekleyin. Çünkü Game Pass aboneliğiniz yoksa reklamsız Solitaire oyunu oynamanız bile mümkün değil. Tüm bu abonelik hizmetleri hem Windows 10’da hem de Windows 11’de çalışıyor.
Bilgisayarınız Windows 11’i destekliyor mu?
Açıkça konuşmak gerekirse, Windows 11’in donanım gereksinimleri nedeniyle bu güncellemeyi yapmak şimdiye kadar herkesin tereddütte kalmasına sebep oldu. Bir süreliğine Microsoft’un koyduğu desteklenen işlemciler listesi, aslında Windows 11’in çok daha arzu edilmesini sağlamıştı. Sonuçta kimse kendisine “bu bilgisayarı yükseltemezsiniz” denmesini sevmez, öyle değil mi? Özellikle de o bilgisayar için iyi para dökmüşlerse. Sonra ise istisnalar ve geçici çözümler ortaya çıktı. Nihayetinde insanlar yeni bir bilgisayar alana kadar ellerindeki bilgisayarı Windows 11’e yükseltme isteğinden vazgeçmeye başladılar.Microsoft dahil kimse, PC kullanıcılarının hack’lenmesini istemez. Şimdiye kadar Windows 10 ya da Windows 11’in ‘zehirlenmemiş’ olması da ayrıca Microsoft’un hanesine bir artı yazıyor.
Windows 11, gerçekten de daha hızlı mı? Kısa cevap: Hayır
Kağıt üzerinde bakıldığında Windows 11’e geçmek için en büyük gerekçe ‘performans’. Eğer Intel Core serisiyle çalışan bir bilgisayarınız varsa, Microsoft ile Intel’in birlikte İş Parçacığı Yöneticisi adında bir yazılım ara yüzü (API) geliştirdiğini bildirmek gerekir. Bu API sayesinde Intel’in Core mimarisine ait performans ve verimlilik çekirdekleri işletim sistemiyle tam uyumlu şekilde çalışabiliyor. API, normal şartlarda hem Windows 10 ile hem de Windows 11 ile çalışabilse de yapılan iyileştirmelerin Windows 11 işletim sistemini daha hızlı yapması bekleniyordu.Ne yazık ki yapılan testler böyle söylemiyor. Basitçe ifade etmek gerekirse şu an Windows 10 ile Windows 11 arasında ölçülebilir bir hız farkı söz konusu değil. Windows 11’in az da olsa daha hızlı olduğu doğru, ama yükseltmeye değecek bir fark değil bu.
Durum böyle olduğunda Microsoft’un yeni nesil depolama hızlandırıcı vaadiyle sunduğu DirectStorage özelliğine de şüphe ile yaklaşmak gerekiyor. 2021 yılında Microsoft, DirectStorage özelliğinin hem Windows 10 hem de Windows 11 kullanıcıları için yayınlanacağını duyurmuştu ve bilgisayarını yükseltmek istemeyenler bu haberle epey mutlu olmuştu. 2022 yılında ise Microsoft özelliği kullanıma sundu. Bu teknoloji sayesinde veri transferi konusunda SSD ile ekran kartının iletişimi iyileştiriliyor ve oyunlar hızlandırılabiliyor.
Özelliği destekleyen ilk oyun Forspoken, 24 Ocak tarihinde yayınlandı ve DirectStorage sayesinde oyunun açılış süresinin neredeyse bir saniyeye kadar düştüğü görüldü. Yapılan tüm testlerde ise işletim sistemleri yerine farklı türlerde diskler karşılaştırılıyor. Buradan çıkan tahminler ise eğer doğru donanıma sahipseniz hangi işletim sistemini kullandığınızın bir pek de bir öneminin olmaması.
Karar: Geçmeli miyim? Geçmemeli miyim?
Tüm gerekçeleri artısıyla eksisiyle masaya döküp incelediğimizde ise aslında makalenin başında sorduğumuz soruya bir yanıt çıkıyor: Henüz değil. Windows 10’un resmi desteği 14 Ekim 2025 tarihinde sonlanacak. Yani yükseltmek için kendinizi baskı altında hissetmenize hiç de gerek yok. Nihayetinde Windows 11 iki yıl sonra da yükseltmeye uygun olacak.LOJİSTİK TİM SUNDU
Son düzenleme: