Graves
- 9 Eki 2024
- 10,486 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Windows'ta Sistem Geri Yükleme ve Yedekleme Yöntemleri,
Merhabalar Ben @binbaşı Lojistik grup adına paylaşılan Windows'ta Sistem Geri Yükleme ve Yedekleme Yöntemleri makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Günümüz dijital dünyasında kişisel ve kurumsal verilerin güvenliği, bilgisayar kullanıcıları için en önemli konulardan biri hâline gelmiştir. Veri kaybı, sistem çökmesi, kötü amaçlı yazılımlar veya kullanıcı hataları gibi nedenlerle ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, sistemi eski bir çalışma hâline döndürmek ya da önemli dosyaları geri getirmek için geri yükleme ve yedekleme yöntemlerinden yararlanmak kritik önem taşır. Microsoft Windows, bu ihtiyaca yönelik olarak çeşitli yerleşik araçlar ve çözümler sunmaktadır. Bu makalede, Windows işletim sisteminde kullanılan başlıca sistem geri yükleme ve yedekleme yöntemleri detaylı biçimde ele alınacaktır.
OneDrive, Windows 10 ve 11 sürümlerinde doğrudan sistemle entegredir. Belgeler, masaüstü ve resimler klasörleri varsayılan olarak OneDrive ile eşitlenebilir. Bu sayede bilgisayarda yaşanabilecek olumsuzluklardan bağımsız olarak dosyalar internet üzerinden güvenli şekilde saklanır.
Merhabalar Ben @binbaşı Lojistik grup adına paylaşılan Windows'ta Sistem Geri Yükleme ve Yedekleme Yöntemleri makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Günümüz dijital dünyasında kişisel ve kurumsal verilerin güvenliği, bilgisayar kullanıcıları için en önemli konulardan biri hâline gelmiştir. Veri kaybı, sistem çökmesi, kötü amaçlı yazılımlar veya kullanıcı hataları gibi nedenlerle ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında, sistemi eski bir çalışma hâline döndürmek ya da önemli dosyaları geri getirmek için geri yükleme ve yedekleme yöntemlerinden yararlanmak kritik önem taşır. Microsoft Windows, bu ihtiyaca yönelik olarak çeşitli yerleşik araçlar ve çözümler sunmaktadır. Bu makalede, Windows işletim sisteminde kullanılan başlıca sistem geri yükleme ve yedekleme yöntemleri detaylı biçimde ele alınacaktır.
1. Sistem Geri Yükleme (System Restore)
Sistem Geri Yükleme, Windows işletim sisteminde bulunan ve sistemin önceki bir kararlı durumuna döndürülmesini sağlayan bir araçtır. Bu özellik, işletim sisteminde meydana gelen yazılımsal sorunların, güncelleme hatalarının veya sürücü çakışmalarının çözümünde etkin biçimde kullanılmaktadır. Geri yükleme işlemi, kullanıcı belgelerini ve kişisel dosyaları etkilemeden yalnızca sistem dosyaları ve ayarlarını değiştirir.Nasıl Çalışır?
Windows, belirli aralıklarla veya büyük sistem değişiklikleri öncesinde otomatik olarak geri yükleme noktaları oluşturur. Ayrıca kullanıcılar da manuel olarak bu noktaları oluşturabilir. Geri yükleme işlemi başlatıldığında, sistem ilgili geri yükleme noktasındaki sistem dosyalarını ve ayarlarını kullanarak mevcut durumu geriye sarar.Kullanım Adımları
- Başlat menüsüne “Geri Yükleme Noktası Oluştur” yazılarak ilgili seçenek açılır.
- Açılan pencerede “Sistem Geri Yükleme” düğmesine tıklanır.
- Mevcut geri yükleme noktaları listelenir ve istenen tarih seçilir.
- Geri yükleme işlemi başlatılır ve sistem otomatik olarak yeniden başlatılır.
Avantajları
- Yazılımsal sorunların hızlıca çözülmesini sağlar.
- Kayıt defteri ve sistem dosyalarında yapılan hatalı değişiklikleri geri alır.
- Kişisel dosyalara zarar vermez.
2. Dosya Geçmişi (File History)
Windows’un sunduğu Dosya Geçmişi özelliği, kullanıcının kişisel dosyalarını (Belgeler, Müzik, Resimler, Videolar vb.) düzenli olarak yedekleyerek bu dosyaların önceki sürümlerine ulaşmayı mümkün kılar. Bu özellik, sıkça kullanılan dosyaların otomatik olarak izlenmesini ve yedeklenmesini sağlar.Kurulum ve Kullanım
- Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Yedekleme menüsüne girilir.
- “Yedekleme sürücüsü ekle” seçeneğiyle harici bir disk veya ağ konumu seçilir.
- Dosya Geçmişi özelliği aktif hâle getirilir.
3. Sistem Görüntüsü Yedeklemesi (System Image Backup)
Sistem görüntüsü, bilgisayarın o anki durumunun birebir kopyasını oluşturan, kapsamlı bir yedekleme yöntemidir. Bu görüntü içinde işletim sistemi, yüklü programlar, ayarlar ve tüm sistem dosyaları bulunur. Donanım arızası, sistem çökmesi ya da ciddi yazılımsal sorunlar karşısında tüm sistemi eksiksiz bir şekilde geri yüklemek mümkündür.Oluşturma Adımları
- Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7) sekmesine gidilir.
- Sol menüden “Sistem görüntüsü oluştur” seçeneği seçilir.
- Görüntünün kaydedileceği konum (harici disk, DVD, ağ sürücüsü) belirlenir.
- Yedekleme işlemi başlatılır ve tam bir sistem görüntüsü oluşturulur.
Avantajları
- Tam sistem kurtarma sağlar.
- İşletim sistemi, programlar ve ayarlar birlikte geri yüklenir.
- Kriz anlarında zaman kazandırır.
4. OneDrive ve Bulut Yedekleme
Tanımı ve Kullanımı
Microsoft’un bulut depolama hizmeti OneDrive, dosyaların çevrimiçi olarak yedeklenmesini ve tüm cihazlardan erişilebilmesini sağlar. Özellikle mobil çalışan kullanıcılar ve cihazlar arasında senkronizasyon isteyenler için ideal bir çözümdür.OneDrive, Windows 10 ve 11 sürümlerinde doğrudan sistemle entegredir. Belgeler, masaüstü ve resimler klasörleri varsayılan olarak OneDrive ile eşitlenebilir. Bu sayede bilgisayarda yaşanabilecek olumsuzluklardan bağımsız olarak dosyalar internet üzerinden güvenli şekilde saklanır.
5. Gelişmiş Başlangıç ve Kurtarma Ortamı (Advanced Startup & Recovery Environment)
Windows, sistemin açılmadığı durumlar için özel bir kurtarma ortamı sunar. Bu ortam sayesinde sistem geri yükleme, sistem görüntüsünden geri yükleme veya işletim sistemini sıfırlama işlemleri gerçekleştirilebilir.Erişim Yolları
- Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Kurtarma > Gelişmiş Başlangıç
- Sistem açılırken Shift + Yeniden Başlat
- Bilgisayar açılırken F8 / F11 tuşları (üreticiye bağlı olarak)
LOJİSTİK TİM SUNDU