Hoşgeldin Misafir

Yapay zekâ, 300 milyon işin yerine geçecek… En çok avukatlar ve idari işler etkilenecek

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yapay zekâ teknolojisindeki gelişmeler süratle devam ederken Goldman Sachs da pek çoklarının merak ettiği o soruya karşılık aradı: Bir gün yapay zekâ işleri elimizden alır mı?

Goldman Sachs’ın yayınladığı rapora nazaran; global olarak işlerin yüzde 18’inin bilgisayarlaştırılabileceği belirtilirken. Bu teknolojinin bilhassa gelişmiş ekonomilerde, gelişmekte olan pazarlardan daha derinden hissedileceği iddia ediliyor. Bunun nedeni de beyaz yakalı çalışanların, fizikî güç kullanarak çalışanlara nazaran daha çok risk altında olması. Bilhassa de idari işler ve avukatların bu teknolojiden etkilenmesi bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da mevcut işlerin yaklaşık üçte ikisi bir dereceye kadar yapay zekâ otomasyonundan yararlanıyor ve tüm işlerin dörtte biri kadarı da büsbütün yapay zekâ tarafından yapılabiliyor.

shutterstock_2239373423.jpg


Bu ay GPT-4; kodlamayı kolaylaştırma, kolay bir eskizden süratle bir web sitesi oluşturma ve imtihanları yüksek notlarla geçme maharetiyle epey etkileyici bir performans sergiledi. Bu da Goldman Sachs uzmanlarının, yapay zekânın daha fazla kullanılmasının muhtemelen iş kayıplarına yol açacağına dair iddialarını kuvvetlendirdi. Lakin, başlangıçta çalışanları yerinden eden teknolojik yeniliğin, uzun vadede istihdam artışı da yaratması bekleniyor.

Uzmanlar, yapay zekânın iş gücü piyasası üzerindeki tesirinin kıymetli olduğunu belirtse de birden fazla iş ve kesimin sadece kısmen bu teknolojiden etkileneceğini varsayım ediyor. Bu nedenle de büsbütün yapay zekânın işlerin yerini almasından çok, yapay zekâ ile bu işlerin tamamlanma mümkünlüğü üzerinde duruluyor.

BBC’nin haberine nazaran de Oxford Üniversitesi’nde mesleklerin geleceği üzerine uzmanlaşan Carl Benedikt Frey, yapay zekâ yüzünden kaç mesleğin yok olacağını bilmenin sıkıntı olduğunu söylüyor. Frey, yaşanan gelişmeleri Uber ya da GPS teknolojisi geldiğinde şoförlerin yaşadığı zorluklara benzetiyor.

Bu teknolojilerin gelmesiyle şoförlerin sayısının azalmadığını, lakin maaşların düştüğünü hatırlatan Frey, ChatGPT ile de maaşlarının düşebileceğini belirtiyor.