Hoşgeldin Misafir

Yapay Zeka Dünyasında Bu Hafta Yaşanan En Önemli 10 Gelişme 20.07.2026

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,354 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan Yapay Zeka Dünyasında Bu Hafta Yaşanan En Önemli 10 Gelişme adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Yapay Zekâ Dünyasında Bu Hafta Yaşanan En Önemli 10 Gelişme

Her hafta yapay zekâ ile ilgili onlarca yeni haber çıkıyor. Kimisi yeni bir model tanıtıyor, kimisi yeni bir yatırım açıklıyor, kimisi de "Yapay zekâ artık bunu da yapabiliyor." diye şaşırtıyor. Açıkçası birkaç yıl önce bu kadar hızlı gelişeceğini ben de tahmin etmiyordum.

Bu hafta gündeme baktığımda dikkatimi çeken en önemli nokta, artık yapay zekânın sadece yeni özellikler kazanması değil, hayatın ve iş dünyasının tam merkezine yerleşmeye başlaması oldu. Eskiden sadece teknoloji şirketlerinin konuştuğu bir alan gibi görünüyordu. Şimdi ise eğitimden sağlığa, yazılımdan üretime kadar herkes yapay zekâyı nasıl kullanacağını konuşuyor.

Ben de bu hafta dikkatimi çeken gelişmeleri tek bir yerde toplamak istedim.

1. AI Agent Yarışı Giderek Kızışıyor

Bana göre son dönemin en önemli konusu hâlâ AI Agent'lar.

Artık şirketler yalnızca soru cevaplayan yapay zekâ modelleri geliştirmek istemiyor. Onların hedefi, verilen görevi baştan sona kendi planlayıp tamamlayabilen sistemler oluşturmak.

Bu alanda neredeyse her büyük teknoloji şirketinin yeni çalışmalar yaptığını görüyoruz.

2. Daha Küçük Ama Daha Güçlü Modeller Geliyor

Eskiden yapay zekâ denildiğinde akla devasa modeller geliyordu.

Şimdi ise birçok şirket aynı performansı daha küçük ve daha hızlı çalışan modellerle sunmaya çalışıyor.

Bu sayede yapay zekâ sadece büyük veri merkezlerinde değil, telefonlarda ve kişisel bilgisayarlarda da daha rahat kullanılabilecek.

3. Kod Yazan Yapay Zekâlar Daha da Gelişiyor

Ben yazılım tarafını takip ettiğim için bu gelişme özellikle ilgimi çekiyor.

Artık yapay zekâ sadece birkaç satır kod yazmıyor.

Hataları bulabiliyor...

Kodları düzenleyebiliyor...

Eksik fonksiyonları tamamlayabiliyor...

Hatta bazı projelerde geliştiriciye adım adım rehberlik edebiliyor.

Bence önümüzdeki birkaç yıl içinde yazılım geliştirme süreçleri bugünkünden oldukça farklı olacak.

4. Yapay Zekâ Destekli Arama Motorları Yaygınlaşıyor

Eskiden internette bilgi ararken onlarca site açıyorduk.

Şimdi ise birçok kişi doğrudan yapay zekâya soruyor.

Bu durum klasik arama alışkanlıklarını değiştirmeye başladı.

Özellikle içerik üretenler için bu değişimin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

5. Şirketler Kendi Yapay Zekâlarını Kurmaya Başladı

Eskiden hazır çözümler yeterli görülüyordu.

Artık birçok şirket kendi verileriyle çalışan özel yapay zekâ sistemleri oluşturuyor.

Bence bunun en büyük nedeni veri güvenliği.

Kimse şirket içindeki bilgilerin dış sistemlerde işlenmesini istemiyor.

6. Robot Teknolojileri Yapay Zekâ ile Birleşiyor

Eskiden robotlar belirli hareketleri tekrar ediyordu.

Şimdi ise çevresini algılayabilen, karar verebilen ve değişen durumlara uyum sağlayabilen sistemler geliştiriliyor.

Bu gelişmeleri izlemek gerçekten heyecan verici.

7. Eğitim Alanında Büyük Değişim Başladı

Eskiden yapay zekâ sadece ödev hazırlamak için kullanılıyordu.

Bugün ise birçok eğitim platformu öğrencinin seviyesine göre kişiselleştirilmiş ders anlatmaya başladı.

Bence önümüzdeki yıllarda eğitim sistemi bu değişimden en çok etkilenen alanlardan biri olacak.

8. Yapay Zekâ Düzenlemeleri Artıyor

Teknoloji geliştikçe kurallar da değişiyor.

Birçok ülke yapay zekâ kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler hazırlıyor.

Özellikle kişisel veriler, telif hakları ve güvenlik konularında önümüzdeki dönemde daha fazla kural göreceğimizi düşünüyorum.

9. Rekabet Artık Çok Daha Sert

Birkaç yıl önce piyasada konuşulan model sayısı oldukça azdı.

Bugün ise neredeyse her ay yeni bir yapay zekâ modeli tanıtılıyor.

Bu rekabet aslında kullanıcılar için oldukça olumlu.

Çünkü şirketler birbirinden daha iyi ürün geliştirebilmek için sürekli çalışıyor.

10. Yapay Zekâ Artık Günlük Hayatın Bir Parçası

Bence bu haftanın en önemli çıkarımı tam olarak bu.

Eskiden yapay zekâyı sadece teknoloji meraklıları kullanıyordu.

Bugün ise öğrenciler, öğretmenler, yazılımcılar, doktorlar, tasarımcılar, muhasebeciler ve küçük işletme sahipleri bile günlük işlerinde yapay zekâdan faydalanıyor.

Bu değişim o kadar hızlı gerçekleşiyor ki bazen birkaç ay önce yaptığımız işleri bugün tamamen farklı yöntemlerle yapmaya başladığımızı fark ediyoruz.

Benim Düşüncem

Yapay zekâ ile ilgili her hafta onlarca yeni haber okuyorum. Açıkçası artık beni şaşırtan şey yeni bir modelin çıkması değil, bu teknolojinin ne kadar hızlı günlük hayatın içine girmesi.

Eskiden "Acaba yapay zekâ bunu yapabilir mi?" diye konuşuyorduk. Şimdi ise "Bunu yapay zekâ ile nasıl daha hızlı yapabiliriz?" sorusunu soruyoruz.

Bana göre önümüzdeki birkaç yıl, bugüne kadar gördüğümüz değişimden bile daha hızlı geçecek. Çünkü artık yarış sadece daha güçlü modeller geliştirmek değil; bu modelleri insanların gerçekten işine yarayacak şekilde kullanabilmek.

Yapay zekâ dünyasını takip etmeyi seviyorsanız, emin olun önümüzdeki haftalarda konuşacak çok daha fazla gelişme olacak.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png