Araştırmalarıma göre evde bu işlemi yapmak çok da kolay gözükmüyor.
1. Büyük dil modellerinin (“8 milyar parametre”, “72 milyar parametre” gibi) yaklaşık maliyeti
Aşağıdakiler verilen aralıklara ve tahminlere dayanıyor — kesin rakamlar çoğu zaman paylaşılmıyor.
Maliyet belirleyicileri
– Modelin parametre sayısı (örneğin 8 milyar, 72 milyar vs).
arXiv+3Medium+3arXiv+3
– Eğitilecek token sayısı / veri miktarı.
Databricks+2Medium+2
– Donanım saati, enerji, soğutma, mühendislik/araştırma maliyetleri.
arXiv+1
– Bulutta mı yoksa kendi donanımında mı yapıldığı — kiralama maliyeti farklı olabiliyor.
CUDO Compute+1
Bazı örnekler & tahminler
- Örneğin, model gibi büyük modeller için “on milyonlarca dolar” seviyeleri yaygın. Forbes+2moveworks.com+2
- Bir tabloya göre: eski modellerde $2M-4M gibi maliyetler olmuşken; daha büyük modellerde on-milyonlar dolara çıkan maliyetler var. Statista+1
- Ayrıca, bir makalede “gelecekte en büyük modellerin eğitim maliyetinin 1 milyar doları aşabileceği” tahmin ediliyor. Epoch AI+1
Tahmini değerler
Senin verdiğin 8 milyar parametreli ya da 72 milyar parametreli bir model için kaba bir tahmin yaparsak:
- 8 milyar parametreli bir model: Diğer kaynaklarda 10 milyar parametre için “yaklaşık $50.000” gibi rakamlar verilmiş — ancak bu çok küçük ölçek için ve donanım şartları farklı. Medium
- Gerçekçi olarak “8 milyar parametre” için onlarca bin dolardan başlayıp, yüz binler hatta milyon dolar seviyesine çıkabilir (özellikle eğitim token sayısı, donanım sayısı, süresi yüksekse).
- 72 milyar parametreli bir model için ise – düşünce olarak – milyon dolar seviyeleri makul olabilir. Örneğin, “yüz milyon doları” geçirmek üzere modeller olduğuna dair tahminler mevcut. arXiv+1
Yani özetle: 8 milyar parametre için “düşük” – belki binler-onbinler USD (ama şartlara bağlı) ; 72 milyar için ise “milyonlar USD” seviyesinde bir yatırım düşünülebilir.
2. Ev imkânlarıyla ya da platformlarla (örneğin Google Colab, Kaggle Notebooks) neler yapılabilir?
Bu kısmı senin için inovasyon derneği bağlamında özellikle ilginç olabilir çünkü büyük şirket ölçeğinde değil de görece daha küçük-ölçekli çalışmalar için düşünelim.
Yapabileceğin şeyler
- Küçük boyutlu modellerle (“birkaç milyon parametre” veya “tens of millions” parametre) denemeler yapabilirsin. Eğitim verisini, model sayısını, parametre sayısını düşük tutarak.
- Transfer öğrenme (pre-trained model almak + ince-ayarlamak / fine-tune etmek) yöntemini kullanabilirsin — bu, sıfırdan dev bir modeli eğitmekten çok daha uygun maliyetli.
- Colab ya da Kaggle gibi platformlarda ücretsiz ya da düşük ücretli GPU/TPU kaynakları kullanabilirsin. Örneğin, Colab’da sınırlı süreli GPU erişimi var, Kaggle’da da benzer.
- Modeli sadece özel bir görev için daraltılmış (örneğin belli bir dil, belli bir konu) şekilde eğitmek/ince-ayarlamak. Bu şekilde “büyük ama hantal” bir model yerine “küçük ama görev odaklı” bir modelle iyi sonuç alabilirsin.
Sınırlamalar
- Bu platformlar genellikle büyük GPU kümeleri, yüksek saat-sayısı, çok uzun süreli eğitim için ideal değil. Yani “72 milyar parametreli bir model eğitmek” ev ortamında ya da Colab’da pratik değil.
- Veri boyutu ve model boyutu arttıkça donanım, hafıza, zaman gereksinimi hızla yükseliyor.
- Eğitim süresi uzun olabilir — saatlerce, günlerce hatta haftalarca GPU çalışması gerekebilir. Ayrıca enerji maliyeti, donanım bakımı vb faktörler var.
- Performans açısından büyük modellerin üstüne çıkmak için ciddi kaynak ve uzmanlık gerekebilir.
Ne kadarlık bir şey “maksimum” yapılabilir?
- Diyelim senin bir dizüstü bilgisayar, ya da küçük bir GPU sahibi sunucu ya da Colab kullanıyorsun: O zaman model parametrelerini milyonlarla sınırlı tutabilirsin (örneğin 1 milyon – 100 milyon parametre aralığı).
- Eğer çıkıp bulutta GPU kiralıyorsan (örneğin AWS, GCP, Azure) ve biraz bütçe ayırabiliyorsan, belki birkaç yüz milyon parametreli modellerle de denemeler yapılabilir.
- Ama “tüm dünyaya hizmet veren, 72 milyar parametreli, dev eğitim veri setiyle” bir modeli sıfırdan eğitmek için hem bütçe hem altyapı hem uzmanlık açısından büyük zorluk var.