Hoşgeldin Misafir

Yapay Zeka Güvenliği Yeniden Gündemde OpenAI, Anthropic, Google ve Meta Masada 17.08.2026

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,350 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Merhabalar ben Müminbiri Lojistik grup adına paylaşılan Yapay Zeka Güvenliği Yeniden Gündemde OpenAI, Anthropic, Google ve Meta Masada adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Yapay Zekâ Güvenliği Yeniden Gündemde: OpenAI, Anthropic, Google ve Meta Masada

Yapay zekâ hakkında son dönemde okuduğum haberlerde beni en çok düşündüren konulardan biri artık modellerin ne kadar güçlü olduğu değil, bu modelleri ne kadar güvenli kullanabileceğimiz.

Çünkü yapay zekâ geliştikçe yalnızca daha iyi metin yazan, görsel oluşturan veya kod üreten sistemler ortaya çıkmıyor. Aynı zamanda internette araştırma yapabilen, bilgisayar kullanabilen, kod çalıştırabilen ve belirli görevleri kendi başına tamamlayabilen AI ajanları da yaygınlaşıyor.

Bu noktada güvenlik konusu doğal olarak yeniden gündemin merkezine oturuyor.

Özellikle OpenAI, Anthropic, Google ve Meta gibi yapay zekâ alanında büyük yatırımlar yapan şirketlerin güvenlik, değerlendirme ve sorumlu AI geliştirme konularında attıkları adımlar dikkat çekiyor.

Benim açımdan burada asıl mesele şirketlerden birinin diğerinden daha güvenli olduğunu söylemek değil. Çünkü teknoloji o kadar hızlı değişiyor ki bugün güvenli görünen bir sistemin yarın bambaşka risklerle karşılaşması mümkün.

Yapay Zekâ Neden Güvenlik Açısından Bu Kadar Önemli Hale Geldi?

Eskiden yapay zekâyı daha çok bir "cevap verme aracı" olarak düşünüyorduk.

Bir soru soruyordum, cevap veriyordu.

Şimdi ise işler değişiyor.

Yeni nesil modellerden bazıları daha uzun süreli görevleri planlayabiliyor, araç kullanabiliyor ve farklı işlemleri birbirine bağlayabiliyor.

Bu gelişme benim için çok önemli bir fark yaratıyor.

Çünkü bir yapay zekâ sadece cevap verdiğinde hata yapmasının etkisi sınırlı olabilir. Fakat bir AI ajanına bilgisayar üzerinde işlem yapma yetkisi verirsem, yanlış kararın sonucu çok daha ciddi olabilir.

Örneğin yanlış bir dosyayı silebilir, hatalı bir kodu çalıştırabilir veya güvenlik açısından riskli bir işlem başlatabilir.

Bu nedenle
AI yeteneği arttıkça AI güvenliğinin de aynı hızda gelişmesi gerekiyor.

OpenAI Güvenlik Konusuna Nasıl Yaklaşıyor?

OpenAI tarafında özellikle model güvenliği, hazırlık değerlendirmeleri ve yüksek riskli yeteneklerin izlenmesi konusu dikkat çekiyor.

Şirketin Preparedness Framework yaklaşımı, gelişmiş modellerin biyolojik ve kimyasal riskler, siber güvenlik ve modelin kendi kendini geliştirmesi gibi daha yüksek riskli yeteneklerini değerlendirmeye yönelik bir çerçeve sunuyor.

Ben burada özellikle siber güvenlik kısmını önemli buluyorum.

Çünkü yapay zekâ kodlama konusunda daha başarılı oldukça, hem savunma hem de saldırı tarafında kullanılabilecek kapasitesi de artıyor.

Bir model güvenlik açığını tespit edebiliyorsa bu savunma açısından oldukça faydalı.

Ama aynı kapasitenin kötüye kullanılması da mümkün.

Dolayısıyla modelin sadece "ne kadar iyi çalıştığı" değil, hangi durumlarda ne yapabildiği de test edilmeli.

Anthropic Neden Güvenlik Konusunda Öne Çıkıyor?

Anthropic'i takip ettiğimde şirketin güvenlik konusunu ürün geliştirme sürecinin önemli bir parçası olarak ele aldığını görüyorum.

Özellikle Responsible Scaling Policy (RSP) yaklaşımı dikkat çekiyor.

Buradaki temel fikir oldukça basit: Yapay zekâ modellerinin yetenekleri belirli seviyelere ulaştıkça güvenlik önlemlerinin de buna paralel olarak artırılması.

Bu yaklaşımı mantıklı buluyorum.

Çünkü model daha güçlü hâle gelirken güvenlik önlemlerinin aynı seviyede kalması bana göre yeterli değil.

Daha güçlü model = daha fazla yetenek.

Daha fazla yetenek = potansiyel olarak daha fazla risk.

Dolayısıyla güvenlik mekanizmalarının da buna göre geliştirilmesi gerekiyor.

Google İçin Konu Biraz Daha Büyük

Google'ın yapay zekâ tarafında çok geniş bir ekosistemi bulunuyor.

Gemini modellerinden Google Cloud hizmetlerine kadar AI teknolojisi şirketin birçok ürününe entegre edilmiş durumda.

Bu nedenle Google açısından yapay zekâ güvenliği sadece bir modelin güvenli olmasından ibaret değil.

Milyonlarca insanın kullandığı ürünlerde yapay zekânın nasıl davrandığı da önemli.

Google'ın Secure AI Framework (SAIF) yaklaşımı burada dikkat çekiyor. Şirket bu çerçevede AI sistemlerinin güvenli geliştirilmesi, veri güvenliği, tehdit tespiti ve model altyapısının korunması gibi konulara odaklanıyor.

Bana göre bu yaklaşım önemli çünkü yapay zekâ güvenliğinin yalnızca model seviyesinde düşünülmemesi gerekiyor.

Model güvenli olabilir ama modelin bağlandığı sistem güvensizse yine problem çıkabilir.

Meta'nın Yaklaşımı da Farklı

Meta tarafında ise açık kaynak modelleri nedeniyle farklı bir tartışma var.

Şirketin Llama ailesiyle birlikte güçlü yapay zekâ modellerinin daha geniş bir geliştirici topluluğuna ulaşması önemli avantajlar sağlıyor.

Ama burada benim aklıma hemen başka bir soru geliyor:

Güçlü bir model daha fazla kişinin kullanımına açıldığında güvenlik nasıl korunacak?

Açık modeller araştırma ve geliştirme açısından büyük avantaj sağlıyor. Geliştiriciler modeli inceleyebiliyor, üzerinde çalışabiliyor ve farklı uygulamalara adapte edebiliyor.

Fakat aynı zamanda kötü niyetli kullanım ihtimali de tartışılıyor.

Bu nedenle açık yapay zekâ modelleri konusunda güvenlik ve erişilebilirlik arasında bir denge kurulması gerekiyor.

Asıl Yarış Model Gücü Değil, Güvenlik Olabilir

Yapay zekâ şirketleri arasında büyük bir performans yarışı olduğunu zaten görüyoruz.

Daha iyi model.

Daha hızlı cevap.

Daha uzun bağlam.

Daha iyi kodlama.

Daha güçlü muhakeme.

Fakat bana göre önümüzdeki dönemde başka bir yarış daha başlayacak:

Kim daha güvenli AI geliştirecek?

Çünkü şirketler artık yalnızca "Modelimiz daha akıllı." demek istemeyecek.

"Modelimiz kontrollü."

"Riskleri test edildi."

"Tehlikeli davranışları sınırlandırıldı."

"AI ajanlarının erişimleri denetleniyor."

gibi konular da ürünlerin önemli bir parçası hâline gelecek.

AI Ajanları Güvenlik Tartışmasını Değiştiriyor

Bence önümüzdeki dönemin en önemli konusu AI ajanları olacak.

Bir chatbotun yanlış cevap vermesi ile bir AI ajanının yanlış işlem yapması aynı şey değil.

Örneğin bir AI ajanına şirketin GitHub deposuna erişim verdiğimi düşünelim.

Ajan kodu inceleyebilir.

Hataları bulabilir.

Yeni kod yazabilir.

Testleri çalıştırabilir.

Hatta bazı sistemlerde değişiklikleri uygulayabilir.

Burada güvenlik sınırları çok daha önemli hâle geliyor.

Ben olsam böyle bir sistemi tamamen serbest bırakmak yerine yetkilerini sınırlandırmayı tercih ederim.

Örneğin:

Oku → analiz et → öner → insan onayı → değişikliği uygula

gibi bir sistem çok daha kontrollü olabilir.

Yapay Zekânın Kendisi de Saldırıya Uğrayabilir

Bence insanların bazen gözden kaçırdığı bir başka konu da bu.

AI sistemleri yalnızca saldırı gerçekleştirmek için kullanılmıyor.

Kendileri de saldırıların hedefi olabiliyor.

Örneğin prompt injection saldırılarında saldırgan, yapay zekânın talimatlarını manipüle etmeye çalışabiliyor.

Bir AI ajanı dış kaynaklardan bilgi okuyorsa, kötü niyetli bir içerik aracılığıyla ajanı yanlış işlem yapmaya yönlendirmek mümkün olabilir.

Bu yüzden AI güvenliği ile klasik siber güvenlik giderek birbirine daha fazla yaklaşıyor.

Artık sadece sunucuyu korumak yetmiyor.

Modeli, veriyi, promptları, araçları, API'leri ve AI ajanının erişimlerini birlikte korumak gerekiyor.

İnsan Kontrolü Ortadan Kalkacak mı?

Ben bunun yakın zamanda tamamen ortadan kalkacağını düşünmüyorum.

Tam tersine, yapay zekâ daha güçlü hâle geldikçe insan denetiminin bazı alanlarda daha önemli olacağını düşünüyorum.

Özellikle finans, sağlık, savunma, hukuk ve kritik altyapılar gibi alanlarda AI'nın verdiği kararların doğrudan uygulanması ciddi riskler oluşturabilir.

Bu nedenle yüksek riskli işlemlerde insan onayının korunması bana oldukça mantıklı geliyor.

AI çok hızlı analiz yapabilir.

Ama nihai sorumluluğun kime ait olduğu hâlâ önemli.

Peki Bu Şirketlere Güvenebilir miyiz?

Açıkçası ben tek bir şirkete tamamen güvenmek yerine şeffaflık ve bağımsız değerlendirme tarafının güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü yapay zekâ şirketlerinin kendi modellerini kendi güvenlik testlerinden geçirmesi önemli ama yeterli olmayabilir.

Bağımsız araştırmacıların, güvenlik uzmanlarının ve akademik kurumların da modelleri test edebilmesi gerekiyor.

Bir sistemin gerçekten güvenli olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri, onu farklı insanların farklı yöntemlerle zorlaması.

Yapay Zekâ Güvenliği Önümüzdeki Yıllarda Daha Fazla Konuşulacak

Ben 2026 itibarıyla AI güvenliğinin artık yapay zekâ dünyasının yan konusu olmadığını düşünüyorum.

Model ne kadar güçlü olursa olsun, güvenli şekilde kontrol edilemiyorsa gerçek dünyada kullanılması zorlaşabilir.

Özellikle AI ajanlarının yaygınlaşmasıyla birlikte;

• Model güvenliği,
  • Veri güvenliği,
  • Prompt injection,
  • AI ajanlarının yetkilendirilmesi,
  • Model davranışlarının denetlenmesi,
  • Siber güvenlik,
  • Gizlilik,
  • Deepfake ve içerik doğrulama

gibi konuların çok daha fazla gündeme geleceğini düşünüyorum.

Daha Akıllı AI Kadar Daha Güvenli AI da Gerekiyor

Benim bu konudan çıkardığım en önemli sonuç şu:

Yapay zekâ yarışında sadece en güçlü modeli geliştirmek yeterli olmayacak.

OpenAI, Anthropic, Google ve Meta gibi şirketler daha gelişmiş modeller üretmeye devam ederken güvenlik konusu da aynı anda büyümek zorunda.

Çünkü yapay zekâ artık sadece soru cevaplayan bir teknoloji değil.

Kod yazıyor, veri analiz ediyor, görsel ve video üretiyor, araç kullanıyor ve giderek daha fazla işi kendi başına gerçekleştirebiliyor.

Dolayısıyla kapasite arttıkça sorumluluk da artıyor.

Bence önümüzdeki yıllarda yapay zekâ sektörünün en önemli sorularından biri şu olacak:

"En akıllı yapay zekâyı kim geliştirdi?"

Ama bunun hemen yanında çok daha önemli bir soru olacak:

"Bu yapay zekâyı en güvenli şekilde kim geliştirdi?"

Bana göre gerçek rekabet artık bu iki sorunun kesiştiği noktada başlayacak.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png

Son düzenleme: