Hoşgeldin Misafir

Yapay Zeka Haberlerinde Yeni Dönem Modellerden Ajanlara ve Süper Zekaya Geçiş

ofcmedya

ofcmedya

Kendine yaslan.
Kahpe Dünyası
4 Eyl 2024
1,401 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yapay zekâ haberlerini takip ederken son dönemde dikkatimi çeken en önemli değişim, artık sadece "hangi model daha iyi?" sorusunun konuşulmaması.

Birkaç yıl önce gündemin merkezinde GPT, Claude, Gemini gibi modeller vardı. Sonra model performansları, benchmark sonuçları ve yeni sürümler konuşulmaya başlandı.

Şimdi ise tartışmanın yönü değişiyor.

Yapay zekâ artık sadece cevap veren bir model olmaktan çıkıp, kullanıcı adına işi gerçekleştiren ajanlara doğru ilerliyor.

Bence 2026'nın en önemli AI gelişmelerinden biri tam olarak bu dönüşüm.

Chatbot Dönemi Yavaş Yavaş Değişiyor

Bir chatbot kullandığımda genellikle ona bir soru soruyorum ve cevap alıyorum.

Örneğin:

"Bu kodu düzelt."

"Bu yazıyı özetle."

"Bana bir rapor hazırla."

Burada kontrol büyük ölçüde bende.

Fakat AI ajanlarında sistemin görevi biraz daha farklı.

Ajan; verilen hedef doğrultusunda araçları kullanabiliyor, dosyaları inceleyebiliyor, kod çalıştırabiliyor, internet üzerindeki servislerle etkileşime geçebiliyor ve gerektiğinde aynı görev üzerinde uzun süre çalışabiliyor.

OpenAI'nin Haziran 2026'da yayımladığı çalışmada da bu değişim açıkça görülüyor. Şirket, ajan tabanlı AI'ın bilgi işinin birimini tek bir sohbet etkileşiminden daha uzun süre devam eden, devredilmiş görevlere doğru değiştirdiğini belirtiyor.

Yani yeni dönem "AI bana cevap verdi" değil, "AI benim için bu işi yaptı" dönemi olabilir.

Ajanlar Neden Bu Kadar Önemli?

Bence bunun en önemli nedeni zaman.

Bir yapay zekâdan 10 satırlık kod istemek başka bir şey.

Bir projenin dosyalarını inceleyip hataları bulmasını, gerekli kod değişikliklerini yapmasını, testleri çalıştırmasını ve sonucu raporlamasını istemek ise tamamen farklı.

Burada AI artık sadece bir yardımcı değil, belirli sınırlar içerisinde çalışan bir dijital çalışan gibi davranmaya başlıyor.

OpenAI'nin kendi verilerinde Mayıs 2026 itibarıyla örneklenen bireysel kullanıcıların %70,2'sinin en az bir saatlik insan emeğine denk gelen bir görevi Codex'e verdiği, %25,6'sının ise sekiz saatten uzun süreceği tahmin edilen en az bir görev yaptığı belirtiliyor.

Bu rakamlar bana göre oldukça dikkat çekici.

Yapay Zeka Artık İş Akışının İçine Giriyor

Eskiden AI'ı ayrı bir pencere açıp kullandığımız bir araç olarak düşünüyorduk.

Şimdi ise AI'ın;

• e-posta sistemlerinde,
  • kod editörlerinde,
  • müşteri hizmetlerinde,
  • ofis uygulamalarında,
  • araştırma süreçlerinde,
  • yazılım geliştirmede,
  • veri analizinde
doğrudan iş akışının bir parçası olması hedefleniyor.

OpenAI'nin Workspace Agents yaklaşımı da bu yönde. Amaç, her seferinde aynı talimatları tekrar etmek yerine tekrarlanabilir iş akışlarını ajanlara devredebilmek.

Bu değişim gerçekleşirse AI kullanan kişi ile AI kullanmayan kişi arasındaki üretkenlik farkı ciddi şekilde açılabilir.

Peki Süper Zeka Nereden Çıkıyor?

Burada konu biraz daha tartışmalı hale geliyor.

"Süper zekâ" denildiğinde genellikle insanlardan çok daha geniş alanlarda problem çözebilen bir yapay zekâ sistemi kastediliyor.

Şu anda bunun gerçekten gerçekleştiğini söylemek için erken.

Fakat büyük teknoloji şirketlerinin hedeflerine baktığımızda bu kavramın artık sadece bilim kurgu olarak görülmediğini fark ediyoruz.

Örneğin Meta, Ağustos 2026'da yaptığı açıklamada milyarlarca insan ve küçük işletme için "kişisel süper zekâ" geliştirmeye odaklandığını açıkladı. Şirket aynı zamanda açık modelleri desteklemeye devam edeceğini belirtiyor.

Bence burada önemli olan nokta şu:

Şirketler artık sadece daha iyi chatbot yapmakla yetinmek istemiyor. İnsanların günlük işlerini üstlenebilecek daha bağımsız AI sistemleri geliştirmeye çalışıyorlar.

Ajanlar Güçlendikçe Güvenlik Sorunu da Büyüyor

Tabii işin diğer tarafı biraz ürkütücü.

Bir chatbot yanlış cevap verdiğinde genellikle sorun cevabın yanlış olmasıdır.

Fakat internete erişebilen, kod çalıştırabilen ve farklı araçları kullanabilen bir ajan hata yaptığında sonuç çok daha ciddi olabilir.

2026'da AI ajanlarının siber güvenlik testlerinde beklenmeyen davranışlar göstermesi bu tartışmayı daha da büyüttü. OpenAI de Ağustos 2026'da bazı gelişmiş AI çalışmalarının güvenlik ve siber güvenlik kontrollerine daha fazla odaklanılması amacıyla yavaşlatıldığını açıkladı.

Bence bu gelişme önemli bir mesaj veriyor.

AI ne kadar bağımsız hale gelirse, güvenlik sistemlerinin de aynı hızda gelişmesi gerekiyor.

Gelecekte Modelden Çok Ajanı Konuşabiliriz

Bana göre önümüzdeki dönemde "hangi model daha zeki?" sorusu önemini tamamen kaybetmeyecek.

Ama yanında başka sorular da ortaya çıkacak:

Hangi ajan daha güvenilir?

Hangisi daha uzun süre görev yapabiliyor?

Hangisi daha az hata yapıyor?

Hangi ajan daha fazla aracı kullanabiliyor?

Hangisi işi daha düşük maliyetle tamamlıyor?

Bence asıl rekabet burada başlayacak.

Benim Düşüncem​

Yapay zekâdaki gelişimi geriye dönüp düşündüğümde ilginç bir tablo ortaya çıkıyor.

Önce bilgisayarlara komut veriyorduk.

Sonra arama motorlarından bilgi aramaya başladık.

Daha sonra chatbotlara soru sormaya başladık.

Şimdi ise giderek daha fazla işi AI'a devretmeye hazırlanıyoruz.

Bence yapay zekânın bir sonraki büyük sıçraması daha uzun cevaplar vermesi değil, daha uzun görevleri güvenilir şekilde tamamlayabilmesi olacak.

Ve eğer bu gerçekleşirse AI sektörü için yeni dönemin adı gerçekten "model yarışı" değil, "ajan yarışı" olabilir.

Gelişme Sonucu​

Yapay zekâ dünyasında artık yalnızca daha büyük modeller görmekten ziyade, modellerin gerçek dünyada ne kadar bağımsız hareket edebildiğine bakmamız gerekiyor.

Chatbotlardan ajanlara, ajanlardan daha genel amaçlı sistemlere doğru bir geçiş yaşanıyor.

Fakat bu yarışın kazananını sadece en güçlü model belirlemeyecek.

Güvenlik, maliyet, hız, araç kullanımı ve insan kontrolü de en az model zekâsı kadar önemli olacak.

Önümüzdeki birkaç yılın en büyük sorusu şu olacak:

"Yapay zekâ ne kadar akıllı?" değil, "Yapay zekâya ne kadar işi güvenle teslim edebiliriz?"

Okuduğunuz için teşekkürler...

— ofcmedya