Hoşgeldin Misafir

Yapay Zeka İşlerimizi Elimizden Alacak mı? 2026'da Değişen Meslekler ve Yeni Roller 10.08.2026

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,354 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan Yapay Zeka İşlerimizi Elimizden Alacak mı? 2026'da Değişen Meslekler ve Yeni Roller adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Yapay Zekâ İşlerimizi Elimizden Alacak mı? 2026'da Değişen Meslekler ve Yeni Roller

Yapay zekâ ile ilgili konuşurken bana en çok sorulan sorulardan biri hâlâ aynı: "Yapay zekâ benim işimi elimden alacak mı?"

Açıkçası bu sorunun tek bir cevabı yok. Çünkü 2026'ya geldiğimizde gördüğümüz tablo, yapay zekânın bir gecede milyonlarca insanı işsiz bırakmasından çok daha karmaşık. Bazı görevler otomatikleşiyor, bazı mesleklerin çalışma şekli değişiyor ve aynı zamanda birkaç yıl önce var olmayan yeni görevler ortaya çıkıyor.

Üstelik bu değişim artık sadece teknoloji şirketlerinde yaşanmıyor. Muhasebeden pazarlamaya, müşteri hizmetlerinden yazılıma, tasarımdan finans sektörüne kadar birçok alanda yapay zekânın etkisini görmek mümkün.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2025-2030 dönemine ilişkin tahminlerinde 170 milyon yeni işin ortaya çıkması, 92 milyon mevcut işin ise ortadan kalkması bekleniyor. Yani ortaya çıkan tablo yalnızca "
işler yok olacak" şeklinde değil; ciddi bir iş dönüşümü yaşanması şeklinde.

Bence Asıl Değişen Meslekler Değil, Görevler

Yapay zekâ konusunda yapılan tartışmalarda bazen "Şu meslek bitecek, bu meslek bitecek." şeklinde konuşuluyor.

Ben bunun biraz yanıltıcı olduğunu düşünüyorum.

Çünkü bir mesleğin içerisinde onlarca farklı görev bulunuyor. Yapay zekâ bunların bazılarını çok iyi yapabilirken, bazılarını hâlâ insanlara bırakıyor.

Örneğin bir içerik üreticisini düşünelim. Yapay zekâ araştırma yapabilir, taslak hazırlayabilir, başlık önerebilir ve metni düzenleyebilir. Ancak hangi konunun gerçekten insanlarda karşılık bulacağını anlamak, marka dilini oluşturmak ve ortaya çıkan içeriğin doğru olup olmadığını değerlendirmek hâlâ insanın sorumluluğunda.

Bu nedenle önümüzdeki dönemde "
İnsan mı yapacak, AI mı?" sorusundan çok "İnsan ve AI işi nasıl paylaşacak?" sorusunun daha önemli hâle geleceğini düşünüyorum.

2026'da En Fazla Değişen Alanlardan Biri Yazılım

Yazılım dünyası bu dönüşümün en hızlı hissedildiği alanlardan biri.

Artık yapay zekâ ile kod yazmak, hata bulmak, fonksiyon oluşturmak veya mevcut bir projeyi analiz etmek oldukça kolaylaştı.

Bu durum özellikle başlangıç seviyesindeki geliştiriciler açısından önemli bir değişim oluşturuyor. Eskiden saatler süren bazı rutin kodlama işlemleri artık çok daha kısa sürede tamamlanabiliyor.

Ama bu, yazılımcılara artık ihtiyaç kalmayacağı anlamına gelmiyor.

Tam tersine, kodu değerlendirebilen, mimari karar verebilen, güvenlik açıklarını fark edebilen ve yapay zekânın ürettiği kodu doğru şekilde kontrol edebilen geliştiricilerin önemi daha da artıyor.

Dünya Ekonomik Forumu da AI ve makine öğrenmesi uzmanları ile yazılım ve uygulama geliştiricilerini 2030'a kadar en hızlı büyümesi beklenen roller arasında gösteriyor.

Grafik Tasarımda da Büyük Bir Dönüşüm Var

Yapay zekâ ile görsel üretiminin yaygınlaşması grafik tasarım sektörünü de doğrudan etkiledi.

Eskiden basit bir sosyal medya görseli için bile uzun süre çalışmak gerekebiliyordu. Bugün ise birkaç dakikada onlarca alternatif üretmek mümkün.

Bu durum tasarımcıların işini tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade tasarım sürecini değiştiriyor.

Bana göre geleceğin tasarımcısı sadece Photoshop veya benzeri programları iyi kullanan kişi olmayacak. Aynı zamanda yapay zekâya doğru komut verebilen, marka kimliğini anlayabilen ve ortaya çıkan sonuçları profesyonel şekilde düzenleyebilen kişi olacak.

Nitekim Dünya Ekonomik Forumu, grafik tasarımcılığı üretken yapay zekânın etkisiyle gerilemesi beklenen roller arasında değerlendiriyor.

Müşteri Hizmetlerinde İnsan ve AI Birlikte Çalışacak

Müşteri hizmetleri de yapay zekânın yoğun şekilde kullanılmaya başladığı alanlardan biri.

Basit sorulara cevap vermek, sipariş durumunu kontrol etmek veya sık karşılaşılan problemlere çözüm sunmak gibi işlemler AI tarafından yapılabiliyor.

Fakat müşteri gerçekten zor bir problem yaşadığında veya özel bir durum ortaya çıktığında insan desteğine ihtiyaç devam ediyor.

Bu yüzden gelecekte müşteri hizmetlerinde tamamen insan veya tamamen yapay zekâ yerine hibrit ekiplerin daha yaygın olacağını düşünüyorum.

AI rutin soruları çözecek, insan çalışanlar ise daha karmaşık ve hassas durumlara odaklanacak.

Peki Yeni Hangi Meslekler Ortaya Çıkıyor?

Bence işin en heyecan verici tarafı burası.

Yeni teknolojiler bazı görevleri azaltırken aynı zamanda yeni uzmanlık alanları oluşturuyor.

Şimdiden;

• AI uzmanı,
  • Makine öğrenmesi mühendisi,
  • AI ürün yöneticisi,
  • AI güvenlik uzmanı,
  • AI yönetişim uzmanı,
  • Veri analisti,
  • AI eğitim ve değerlendirme uzmanı,
  • AI otomasyon uzmanı
gibi rollerin daha fazla önem kazandığını görüyoruz.

2026'da Dünya Ekonomik Forumu da insanların AI ile nasıl çalışacağını tasarlayan ve AI çıktılarının kalitesini ve sonuçlarını denetleyen yeni insan rollerinin ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Bence bu roller önümüzdeki yıllarda çok daha görünür hâle gelecek.

"Prompt Yazarı" Olmak Yeterli Olacak mı?

Bir dönem herkes prompt mühendisliğinin başlı başına geleceğin mesleği olacağını düşünüyordu.

Bugün ise biraz daha farklı bir tablo görüyoruz.

Sadece iyi prompt yazabilmek tek başına uzun vadeli bir avantaj olmayabilir. Asıl değerli olan, yapay zekâyı belirli bir alan bilgisiyle birleştirebilmek.

Örneğin sadece AI kullanmayı bilen bir kişi yerine;

AI + SEO

AI + yazılım

AI + hukuk

AI + finans

AI + tasarım

gibi uzmanlık kombinasyonlarının daha değerli olacağını düşünüyorum.

Yani yapay zekâyı bilmek önemli ama yapay zekâyı ne için kullandığınızı bilmek daha önemli hâle geliyor.

En Büyük Risk: Giriş Seviyesi İşler

Bence yapay zekânın iş dünyasındaki en önemli etkilerinden biri giriş seviyesindeki pozisyonlarda görülebilir.

Çünkü birçok genç çalışan kariyerine, daha deneyimli çalışanların yaptığı işlerin basit bölümlerini üstlenerek başlıyor. AI bu basit görevleri otomatikleştirdiğinde genç çalışanların deneyim kazanabileceği alanlar da azalabiliyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Haziran 2026 tarihli çalışmasına göre dünya genelinde genç çalışanların üçte birinden fazlası AI kaynaklı görev değişimine orta veya yüksek düzeyde maruz kalan mesleklerde çalışıyor.

Bu nedenle gelecekte şirketlerin genç çalışanlara deneyim kazandırmak için farklı eğitim ve mentorluk modelleri geliştirmesi gerekebilir.

İnsanların En Büyük Avantajı Hâlâ İnsan Olmak

Yapay zekâ çok hızlı gelişiyor ama insanların hâlâ güçlü olduğu alanlar var.

Özellikle;

• Yaratıcı düşünme,
  • İletişim,
  • Liderlik,
  • Empati,
  • Problem çözme,
  • Stratejik karar verme,
  • Sorumluluk alma,
  • İnsan ilişkileri
gibi beceriler önemini koruyor.

Dünya Ekonomik Forumu da AI ve büyük veri gibi teknik becerilerin yanında yaratıcı düşünme, dayanıklılık, esneklik, liderlik ve iş birliği gibi insan becerilerinin önemini koruyacağını belirtiyor.

Bana göre burada önemli olan nokta şu: Gelecekte sadece teknik bilgi sahibi olmak da yeterli olmayacak, sadece insan ilişkilerinde iyi olmak da.

İkisini birleştirebilen insanlar avantajlı olacak.

Yapay Zekâ İşimizi Elimizden Alacak mı?

Benim bu soruya cevabım biraz farklı:

Bazı işleri evet, bazı görevleri kesinlikle evet. Ama bütün meslekleri aynı şekilde ortadan kaldıracağını düşünmüyorum.

Daha gerçekçi senaryo şu gibi görünüyor:

Bir işin tekrar eden bölümleri AI tarafından yapılacak. İnsan ise kontrol, karar verme, iletişim ve yaratıcılık gerektiren bölümlere daha fazla zaman ayıracak.

Fakat burada bir başka gerçek de var. AI'ya daha fazla yatırım yapan şirketlerde bazı pozisyonların sayısı gerçekten azalabilir. 2026'da yayımlanan güncel değerlendirmeler de AI etkisinin bazı alanlarda henüz sınırlı olsa da iş gücü piyasasında özellikle AI'ya daha açık roller üzerinde hissedilmeye başladığını gösteriyor.

Yani "
AI kimsenin işini etkilemeyecek" demek de doğru değil.

Bence Geleceğin En Önemli Yeteneği Öğrenmeye Devam Etmek

Teknoloji bu kadar hızlı değişirken bugün öğrendiğimiz bir aracın birkaç yıl sonra yerini başka bir araca bırakması çok normal.

Bu yüzden ben artık tek bir programa veya teknolojiye bağlı kalmanın yeterli olduğunu düşünmüyorum.

Asıl önemli olan yeni teknolojileri öğrenebilmek ve değişime ayak uydurabilmek.

Dünya Ekonomik Forumu'nun tahminlerine göre 2030'a kadar çalışanların becerilerinin yaklaşık %40'ının değişmesi bekleniyor ve işverenlerin büyük bölümü çalışanlarını yeniden eğitmeyi veya becerilerini geliştirmeyi planlıyor.

Bu nedenle kariyer açısından en değerli yatırımlardan birinin sürekli öğrenmek olduğunu düşünüyorum.

Benim Fikrimce

2026'da yapay zekâ artık gelecekte olacak bir teknoloji değil. İş hayatının içerisinde ve bazı mesleklerin çalışma biçimini şimdiden değiştirmeye başladı.

Ben bu süreci tamamen "
AI insanları işsiz bırakacak" şeklinde görmüyorum. Bana göre daha büyük bir dönüşüm yaşanıyor: Meslekler yeniden şekilleniyor.

Bazı görevler ortadan kalkacak, bazı görevler otomatikleşecek ve daha önce olmayan yeni roller ortaya çıkacak.

Bu nedenle gelecekte avantajlı olacak kişi, yapay zekâdan uzak duran kişi değil; kendi mesleğini yapay zekâ ile birlikte nasıl daha değerli hâle getirebileceğini öğrenen kişi olacak.

Kısacası benim için 2026'nın asıl sorusu "
Yapay zekâ işimi elimden alacak mı?" değil.

"
Ben yapay zekâ ile çalışmayı öğrenirsem işimi nasıl daha iyi yapabilirim?"

Bence geleceğin çalışma hayatında farkı oluşturacak soru tam olarak bu.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,354 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Eline sağlık teşekkürler

Hiç bir makina yaratılmışların en şereflisi olan insana yetişemez bu gelişmeler kayanın üstünde ki toz gibidir rüzgar ne kadar sert eserse essin kayadan alacağı sadece tozdur
Allah'ın yarattığı hiç bir varlık birbirinden üstün değildir beşeri yapılan lar Allah'ın yarattıklarını geçemez 🙂

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Allah'ın yarattığı hiç bir varlık birbirinden üstün değildir beşeri yapılan lar Allah'ın yarattıklarını geçemez 🙂
Hayır insan yaratılmışların içerisinde ki en şerefli ve üstün varlıktır ama insanlar birbiri içinde ise üstünlük ancak Takva iledir ve evet kulun yaptığı Cenab-ı Allah gibi olamaz mümkün değildir :)