müminbiri
- 13 Ağu 2025
- 1,354 Mesaj
- TIM Görevleri
- 1
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Merhabalar ben Müminbiri Lojistik grup adına paylaşılan Yapay Zeka Tarafından Üretilen İçerikler Nasıl Anlaşılacak? Yeni Filigran Teknolojileri Gündemde adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Yapay Zekâ Tarafından Üretilen İçerikler Nasıl Anlaşılacak? Yeni Filigran Teknolojileri Gündemde
Yapay zekâ ile görsel, video veya ses üretmeye başladığımdan beri beni en çok düşündüren konulardan biri şu oldu: Bir gün internette gördüğüm bir içeriğin gerçekten bir insan tarafından mı üretildiğini, yoksa yapay zekâ tarafından mı oluşturulduğunu nasıl anlayacağım?
Çünkü artık bunu gözle anlamak her zaman mümkün değil. Birkaç yıl önce yapay zekâ ile hazırlanmış bir fotoğrafın bazı hatalarını kolayca fark edebiliyorduk. Eller, yüzler, yazılar veya ışıklandırma genellikle kendini belli ediyordu. Bugün ise özellikle gerçekçi görsel ve video üretiminde durum oldukça farklı.
Bu nedenle son dönemde dikkatimi çeken en önemli gelişmelerden biri içerik kaynağını gösteren yeni filigran ve dijital kimlik teknolojileri oldu.
Buradaki amaç sadece görselin üzerine "AI" yazmak değil. Asıl amaç, içeriğin nasıl oluşturulduğunu ve sonradan hangi işlemlerden geçtiğini teknik olarak doğrulayabilmek.
Artık Sadece Görüntüye Bakmak Yeterli Olmayacak
Eskiden bir fotoğrafın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışırken görüntünün kendisine bakıyorduk.
Işık doğru mu?
İnsanların yüzleri doğal mı?
Fotoğrafta garip bir detay var mı?
Ancak yapay zekâ geliştikçe bu yöntem giderek yetersiz kalıyor.
Ben artık özellikle internette gördüğüm çok gerçekçi içeriklerde sadece görüntüye güvenmemek gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin gerçek fotoğraflara oldukça yakın olması mümkün. Üstelik bir içerik daha sonra Photoshop, video editörü veya başka bir yapay zekâ aracıyla tekrar düzenlenebiliyor.
İşte burada içerik geçmişi (provenance) kavramı önem kazanıyor.
İçeriğin Geçmişini Gösteren Sistemler
Bu konuda en çok karşıma çıkan teknolojilerden biri C2PA – Content Credentials standardı.
Sistemin çalışma mantığı bana oldukça mantıklı geliyor.
Bir fotoğraf veya video oluşturulduğunda, içeriğin nasıl üretildiğine ilişkin bilgiler dijital olarak kaydedilebiliyor. Kullanılan araç, yapılan düzenlemeler ve içeriğin oluşturulma süreci gibi bilgiler kriptografik olarak imzalanabiliyor.
Böylece kullanıcı sadece fotoğrafın kendisine değil, onun dijital geçmişine de bakabiliyor.
Örneğin bir görsel için;
Oluşturuldu → AI kullanıldı → İnsan tarafından düzenlendi → Yeniden dışa aktarıldı
gibi bir içerik geçmişi oluşturulabiliyor.
Bence gelecekte bu bilgiler en az görselin kendisi kadar önemli olacak.
Filigran Görünür Olmak Zorunda Değil
"Filigran" denildiğinde benim aklıma ilk olarak fotoğrafın ortasında duran büyük bir yazı geliyor.
Fakat yeni sistemlerde durum biraz farklı.
C2PA standartlarında görünmez filigranlar da kullanılabiliyor. Bu filigranlar insan gözüyle fark edilmeyecek şekilde içeriğe yerleştirilebiliyor ve gerektiğinde içerikle ilgili doğrulama bilgisinin bulunmasına yardımcı olabiliyor.
Yani bir fotoğrafa baktığımda hiçbir şey görmeyebilirim.
Ama kullandığım tarayıcı veya platform, içerikteki dijital işareti okuyarak bunun arkasındaki doğrulama bilgisini gösterebilir.
Bence bu yaklaşım günlük internet kullanımı açısından çok daha mantıklı.
"AI Tarafından Üretildi" Bilgisi Nasıl Gösterilecek?
Burada sistemin kullanıcıya sunduğu arayüz de önemli.
C2PA'nın Content Credentials sistemi, içerik üzerinde bir simge veya rozet göstererek kullanıcının içeriğin geçmişini incelemesine imkân verebiliyor.
Bu bilgiler arasında içeriğin hangi araçla oluşturulduğu, hangi düzenlemelerin yapıldığı ve üretim sürecinde üretken yapay zekâ kullanılıp kullanılmadığı gibi bilgiler bulunabiliyor.
Örneğin bir fotoğrafın üzerinde küçük bir Content Credentials simgesi olduğunu düşünelim.
Ben bu simgeye tıkladığımda;
AI ile oluşturuldu
veya
İnsan tarafından çekildi, AI ile düzenlendi
gibi daha açıklayıcı bilgiler görebilirim.
Bana göre bu, sadece "gerçek" veya "sahte" demekten çok daha kullanışlı.
AI Kullanılması İçeriğin Sahte Olduğu Anlamına Gelmiyor
Bu ayrımın özellikle önemli olduğunu düşünüyorum.
Bir fotoğrafta yapay zekâ kullanılması, o fotoğrafın tamamen sahte olduğu anlamına gelmiyor.
Örneğin gerçek bir fotoğraf çekmiş olabilirim ve daha sonra yapay zekâ ile;
- arka planı değiştirmiş,
- görüntüyü temizlemiş,
- ışığı düzeltmiş,
- görüntüyü büyütmüş,
- istenmeyen bir nesneyi kaldırmış
olabilirim.
Bu durumda "tamamen AI tarafından oluşturuldu" demek doğru olmaz.
Yeni içerik doğrulama sistemlerinin güzel tarafı da burada ortaya çıkıyor. C2PA'nın güncel yaklaşımı, AI kullanımının hangi aşamada gerçekleştiğini ve içeriğin hangi bölümünü etkilediğini daha ayrıntılı şekilde ifade edebiliyor.
Görselin Hangi Bölümünün AI ile Değiştirildiği Bile Gösterilebilir
Bence teknolojinin en ilginç taraflarından biri bu.
Güncel C2PA çalışmalarında yapay zekâ ile yapılan değişikliklerin içerikte belirli bölgelerle ilişkilendirilebilmesi üzerinde de duruluyor.
Örneğin bir fotoğrafın tamamı gerçek olabilir ancak gökyüzü AI ile değiştirilmiş olabilir.
Sistem teorik olarak bunu:
Fotoğraf: İnsan tarafından oluşturuldu
Gökyüzü: AI ile değiştirildi
şeklinde daha ayrıntılı gösterebilecek bir yapıya sahip.
Bu yaklaşımın ileride özellikle haber kuruluşları, fotoğrafçılar ve profesyonel içerik üreticileri açısından çok önemli olacağını düşünüyorum.
Peki İçerik İnternette Paylaşılınca Filigran Kaybolursa?
Bence teknolojinin karşılaştığı en büyük problemlerden biri de bu.
Bir fotoğrafı sosyal medyaya yüklediğimde platform görüntüyü yeniden işleyebilir. Boyutunu değiştirebilir, sıkıştırabilir veya dosyanın metadata bilgilerini kaldırabilir.
Bu durumda içerikle birlikte gelen dijital geçmiş bilgisi kaybolabilir.
C2PA'nın soft binding olarak adlandırdığı yaklaşım burada devreye girebiliyor. Görünmez filigran veya içerik parmak izi gibi yöntemlerle, dosyanın içindeki manifest kaybolsa bile ilgili içerik geçmişinin yeniden bulunmasına yardımcı olunabiliyor.
Bence bu özellik özellikle sosyal medya çağında çok önemli.
AI İçeriğini Tespit Eden Dedektörlerden Daha Güvenilir mi?
Burada biraz dikkatli olmak gerekiyor.
İnternette "Bu görsel AI mı?" diye analiz yapan birçok araç var. Fakat bunlar genellikle görüntünün kendisini analiz ederek tahminde bulunuyor.
C2PA yaklaşımı ise farklı.
Burada amaç sonradan tahmin etmek yerine, içerik oluşturulurken doğrulanabilir bir geçmiş oluşturmak.
Aradaki fark bana göre oldukça büyük.
Bir sistem "Bu fotoğraf yüzde 87 ihtimalle AI." diyebilir.
Ama dijital olarak imzalanmış bir içerik geçmişi:
"Bu dosya şu araç tarafından oluşturuldu ve sonrasında şu işlemler yapıldı."
diyebilir.
İkincisi bana çok daha güçlü bir doğrulama yöntemi gibi geliyor.
Yine de Kusursuz Bir Sistem Değil
Burada teknolojiyi olduğundan daha mükemmel göstermemek gerekiyor.
Bir içerikte Content Credentials bulunmaması, onun kesinlikle gerçek veya kesinlikle sahte olduğu anlamına gelmez.
Aynı şekilde her AI aracının aynı doğrulama sistemini kullanması da gerekmiyor.
C2PA'nın kendisi de yapay içeriğin tespit edilememesi ve içeriğin provenance bilgilerinin eksik olması gibi tehditleri güvenlik açısından ele alıyor.
Bu nedenle gelecekte muhtemelen tek bir yöntem yerine birkaç farklı doğrulama yönteminin birlikte kullanıldığını göreceğiz.
Yeni Dönemde İçerik Üreticileri Ne Yapmalı?
Ben içerik üreticilerinin bu teknolojileri şimdiden takip etmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum.
Özellikle;
- Fotoğrafçılar,
- Haber kuruluşları,
- Web ajansları,
- Sosyal medya yöneticileri,
- Video üreticileri,
- Reklam ajansları,
- E-ticaret firmaları
için içerik geçmişinin önemi giderek artacak.
AI ile oluşturduğum bir görselin nereden geldiğini ve hangi işlemlerden geçtiğini gösterebilmek, ileride markalar açısından ciddi bir güven avantajı sağlayabilir.
Özellikle sahte içeriklerin çok daha kolay üretildiği bir internet ortamında içeriğin kaynağını kanıtlayabilmek önemli bir rekabet avantajına dönüşebilir.
Bence İnternetin Yeni "Kimlik Kartı" Bu Olabilir
Konuyu biraz daha geniş düşündüğümde Content Credentials ve benzeri teknolojileri dijital içeriklerin kimlik kartı gibi görüyorum.
Bir fotoğrafın sadece JPEG veya PNG dosyası olması yerine, onun arkasında doğrulanabilir bir geçmiş bulunabilir.
Örneğin:
Kim oluşturdu?
Hangi araç kullanıldı?
AI kullanıldı mı?
Hangi bölümler değiştirildi?
Ne zaman oluşturuldu?
Sonradan kim veya hangi araç tarafından düzenlendi?
Bu soruların cevaplarını teknik olarak doğrulayabilmek, geleceğin internetinde oldukça değerli olacak.
Gelişme Sonucu
Yapay zekâ geliştikçe gerçek ile yapay arasındaki çizgi giderek inceliyor. Ben artık önümüzdeki dönemde sadece daha iyi AI dedektörleri göreceğimizi düşünmüyorum.
Bunun yanında içeriğin kaynağını ve geçmişini doğrulayan teknolojiler de çok daha önemli hâle gelecek.
Görünür filigranlar, görünmez filigranlar, dijital imzalar, içerik parmak izleri ve Content Credentials gibi sistemler bu dönüşümün önemli parçaları olabilir. C2PA'nın güncel çalışmalarında da AI üretimi ve AI ile değiştirilmiş içeriklerin daha ayrıntılı ve doğrulanabilir biçimde açıklanmasına yönelik teknik yapıların geliştirildiğini görüyoruz.
Benim için asıl mesele artık "Bu görsel AI mı?" sorusundan biraz daha farklı.
Asıl soru şu:
"Bu içeriğin nereden geldiğini ve üzerinde neler yapıldığını doğrulayabiliyor muyum?"
Bence yapay zekâ çağında internet kullanıcılarının güvenini belirleyecek en önemli konulardan biri tam olarak bu olacak.
Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.
LOJİSTİK TİM SUNDU
LOJİSTİK TİM SUNDU
Son düzenleme: