Hoşgeldin Misafir

Yapay Zeka Türleri ve Gerçek Dünya Örnekleri

crypto

crypto

Karanlık özgürlüktür.
localhost
6 Ağu 2023
1,059 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Yapay Zeka Türleri ve Gerçek Dünya Örnekleri

Merhaba değerli TurkHacks okuyucuları, ben kendini geliştirmeye çalışan leS40. Sizlere bir şey katmak ve kendimi de geliştirmek için Lojistik TİM ekibinde bulunup belirli makaleler paylaşıyorum. Makalenin tadını size bırakıyorum ve iyi okumalar diliyorum.

Yapay zeka (AI), teknolojinin farklı alanlarında devrim yaratan bir güç haline gelmiştir. Ancak, yapay zeka denildiğinde aslında farklı türlerde yapay zekalar ve bu yapay zekaların farklı özellikleri olduğunu bilmek önemlidir. Bu makalede, yaygın yapay zeka türlerini tanıtırken, her birini daha iyi anlamanızı sağlayacak somut örneklerle açıklayacağız.

DALL-E-2024-08-13-22-55-56-An-illustration-showing-different-types-of-artificial-intelligence-AI-rep.webp

1. Dar (Zayıf) Yapay Zeka (ANI - Artificial Narrow Intelligence)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "AlphaGo"
  • Tanım: Dar yapay zekanın bir örneği olarak AlphaGo, sadece Go oyunu oynamak için tasarlanmıştır ve bu alanda olağanüstü başarılar elde etmiştir.
  • Örnekler: AlphaGo, Deep Blue (satranç), Siri (sesli asistan), Amazon'un öneri motoru.

2. Genel (Güçlü) Yapay Zeka (AGI - Artificial General Intelligence)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "Sophia"
  • Tanım: Sophia, AGI'nin henüz tam olarak gerçekleştirilememiş bir örneği olarak sunulabilir. İleri düzeyde bir insan gibi davranma yeteneğine sahip olsa da, hala dar yapay zekanın sınırları içinde kalmaktadır.
  • Durum: Teorik bir kavram, Sophia benzeri robotlar bu türün potansiyelini gösterse de gerçek AGI henüz mevcut değil.

3. Süper Yapay Zeka (ASI - Artificial Superintelligence)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "Turing X"
  • Tanım: Turing X, gelecekte geliştirilmesi öngörülen ve insan zekasını aşacak süper yapay zekayı temsil eder. Bu AI türü, tüm insan etkinliklerinde üstündür.
  • Durum: Tamamen teorik, henüz bu seviyeye ulaşan bir yapay zeka geliştirilmedi.

4. Makine Öğrenimi (ML - Machine Learning)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "TensorMind"
  • Tanım: TensorMind, büyük veri setlerinden öğrenme yeteneğine sahip bir makine öğrenimi modelidir. Google’ın TensorFlow kütüphanesi üzerinden geliştirilebilir.
  • Uygulamalar: Spam filtresi, tavsiye sistemleri, müşteri segmentasyonu.

5. Derin Öğrenme (DL - Deep Learning)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "DeepVision"
  • Tanım: DeepVision, çok katmanlı sinir ağları kullanarak görüntü tanıma yeteneklerine sahip bir derin öğrenme modelidir. Örneğin, Google Fotoğraflar'daki otomatik etiketleme sistemi.
  • Uygulamalar: Görüntü tanıma, doğal dil işleme, ses tanıma.

6. Doğal Dil İşleme (NLP - Natural Language Processing)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "Linguo"
  • Tanım: Linguo, insan dilini anlama ve işleme yeteneğine sahip bir NLP modelidir. Örneğin, metin çevirisi ve sohbet robotları.
  • Uygulamalar: Google Translate, sohbet botları, metin analizi.

7. Bilgisayarlı Görü (Computer Vision)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "EyeBot"
  • Tanım: EyeBot, dijital görüntüleri analiz ederek nesneleri tanıyabilen bir bilgisayarlı görü modelidir. Otonom araçlar ve güvenlik kameralarında kullanılabilir.
  • Uygulamalar: Yüz tanıma, tıbbi görüntü analizi, otonom sürüş.

8. Otonom Sistemler

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "AutoPilot"
  • Tanım: AutoPilot, sürücüsüz araç teknolojisinin arkasındaki yapay zeka sistemini temsil eder. Tesla'nın otopilot sistemi buna örnek olarak gösterilebilir.
  • Örnekler: Sürücüsüz arabalar, drone’lar, otomatik üretim robotları.

DALL-E-2024-08-13-22-56-47-A-stylized-illustration-of-artificial-intelligence-systems-interacting-wi.webp

9. Pekiştirmeli Öğrenme (Reinforcement Learning)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "GameMaster"
  • Tanım: GameMaster, çevresiyle etkileşimde bulunarak öğrenen bir pekiştirmeli öğrenme modelidir. Örneğin, Dota 2 oynayan OpenAI.
  • Uygulamalar: Oyun stratejileri, robotik kontrol, finansal modelleme.

10. Yapay Sinir Ağları (ANN - Artificial Neural Networks)

Özellikler:
  • Yapay Zeka Adı: "NeuroNet"
  • Tanım: NeuroNet, insan beynindeki sinir hücrelerinden ilham alınarak tasarlanmış çok katmanlı bir yapay sinir ağıdır. Görüntü tanıma ve tahmin modellerinde kullanılır.
  • Örnekler: El yazısı tanıma, konuşma tanıma, tahmin motorları.
Bu örneklerle birlikte, her bir yapay zeka türünün daha somut hale geldiğini umuyorum. Bu örnekler, yapay zekanın çeşitli alanlarda nasıl kullanılabileceğini ve her birinin farklı özelliklerini gösterir.

Evet değerli abilerim ve hocalarım, bu makalemizde sözde kendini HACKER sanan VELET'leri baz aldım. Umarım hoşunuza gitmiştir ve bu durumun çok basit görünse de ne kadar psikolojik ve ekonomik açıdan zarar olduğunu da görmüş olduk. Makaleyi beğendiyseniz yorum yapıp beğenmeyi unutmayınız.

LOJİSTİK TİM SUNDU
btn1pyf.png

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,254 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yapay Zeka türleri arasında Dar (Narrow AI), Genel (AGI) ve Süper (ASI) bulunur. Dar AI, belirli görevlerde uzmanlaşmıştır, örneğin sesli asistanlar ve öneri sistemleri. Genel AI, insan seviyesinde düşünce ve öğrenme yeteneğine sahip olmayı hedefler ama henüz geliştirilmedi. Süper AI ise hayal ürünü, insan zekasını aşan yapay zekadır. Gerçek dünyada Dar AI şu an en yaygın, örneğin Google Asistan, Netflix önerileri ve finansal analizlerde kullanılıyor.