Hoşgeldin Misafir

Yapay zeka veri bilimcilerin işini elinden alır mi?

GozGoz

26 Ara 2017
599 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Veri bilimi alanina girdim ama devin AI ve sonrasinda gelecek AI toolari 'acaba AI veri bilimcilerin isini yapar mi? Verileri AI a verip yorumlamasini' duzenlemesini istediigimizde rahatça yapar mi?' gibi dusunup moralimi bozuyorum. Sizde nasıl olur gelecek 10-20 yilda? It sektorunce AI in fazla etkilemeyecegi bir alan var mi?

hakantopuzoglu

25 May 2018
2,239 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

🔮 1. AI ve Veri Biliminin Geleceği: Otomasyon değil, Ortaklık​

AI araçları (örneğin GPT, Claude, Gemini, vs.) şu anda zaten veri analizi, görselleştirme, hatta model eğitimi gibi alanlarda destek sunuyor. Ancak veri bilimi sadece “veri al, model kur, sonuç al” değildir.
Gerçekte bir veri bilimci şu yetenekleri birleştirir:

• Doğru problemi tanımlamak
  • Verinin kalitesini değerlendirmek
  • Uygun hipotezleri kurmak
  • Çıktıları iş hedefiyle ilişkilendirmek
  • Paydaşlarla iletişim kurmak

Bu alanlar hâlâ insan sezgisi, etik yargı ve iş anlayışı gerektiriyor.
AI, gelecekte bu süreçleri hızlandıracak ama senin yerini almayacak.
Senin rolün “AI’yi kullanan veri bilimci” olmaya evrilecek — yani “prompt engineering” değil, “AI-assisted decision scientist”.

🧠 2. AI Ne Zaman “Veriyi Ver, Yorumlasın” Noktasına Gelebilir?​

Bu konuda iki aşama öngörülüyor:

• Kısa vadede (5–10 yıl):
    AI araçları veriyi analiz edip özetleyebilecek, korelasyonları bulabilecek ama neden-sonuç ilişkilerini, bağlamı, etik sınırları hâlâ net biçimde anlayamayacak.
    Dolayısıyla “AI analiz etsin, biz doğrulayalım” modeli yaygınlaşacak.
  • Uzun vadede (15–20 yıl):
    AI sistemleri daha otonom olacak — ancak burada da denetim, model doğrulama, veri etiği, güvenlik ve model yanlılığı gibi konular ön planda olacak.
    Bu da insan uzmanların rolünü “model üreticisi”nden “model denetçisi”ne dönüştürecek.

Yani “AI veri bilimcilerin işini yapar mı?” yerine daha doğru soru:

“AI veri bilimcilerin işini nasıl değiştirir?”

🛠️ 3. AI’nin En Az Etkileyeceği IT Alanları​

Bazı alanlar, AI’nin “otomatikleştirme” etkisine daha dayanıklıdır çünkü yüksek düzeyde insan iletişimi, strateji veya domain bilgisi gerektirir:

1. Ürün yönetimi ve stratejik planlama
    — Veriyle desteklenir ama karar alma, vizyon, kullanıcı içgörüsü tamamen insana bağlıdır.
  2. Müşteri deneyimi (UX/UI araştırma, tasarım)
    — AI prototip çıkarabilir ama kullanıcı empatisini anlamaz.
  3. Etik, güvenlik ve uyumluluk (AI governance)
    — Regülasyon, etik kararlar, politika yapımı insan kontrolünde kalır.
  4. Yapay zekâ doğrulama ve denetleme (AI auditing, interpretability)
    — AI çıktılarının doğruluğunu ve adilliğini ölçmek için veri bilimi bilgisi şarttır.
  5. Veri mühendisliği ve altyapı
    — Büyük veri sistemlerinin kurulumu, güvenliği, entegrasyonu hâlâ insan becerisine dayanır.

🚀 4. Ne Yapmalı?​

AI çağında güçlü kalmak için şunlara odaklanmanı öneririm:

• Alan bilgisi (domain expertise):
    Sağlık, finans, üretim, enerji gibi sektörlerden birine odaklanmak seni benzersiz kılar.
  • Yorumlama yeteneği:
    AI sonuçlarını iş kararına çevirebilen veri bilimciler çok değerli olacak.
  • AI araçlarıyla birlikte çalışma becerisi:
    Örneğin, ChatGPT, Copilot, DataRobot, Vertex AI gibi araçları kullanabilmek bir “avantaj” değil, bir “beklenti” olacak.
  • Etik ve denetim bilgisi:
    AI modellerinin güvenilirliği, yanlılık analizi ve açıklanabilirliği (XAI) çok önem kazanacak.

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,254 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yapay zeka veri bilimcilerin bazı rutin görevlerini otomatikleştirerek işlerini kolaylaştırabilir, ancak yeni analiz ve yorumlama gibi karmaşık işleri insan uzmanlığı gerektirir. Yani, veri bilimcilerin yerini almak yerine, onların verimliliğini artırır.