Hoşgeldin Misafir

Zekat İstememek Doğru mu?

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Zekâtı Maddiyatı Daha Kötüler Var Diye Geri Çevirmek​

Zekat alabilecek durumda olan kişi verilen zekatı durumu benden daha kötüler var deyip geri çevirmesi doğru mudur?

Erdemlilik yani bu güzel bir hassasiyet E bir insan zekata Mahal olabilir yani kendisi zekat alabilecek bir durumda olabilir ancak Bunun haricinde Ben öyle veya böyle kendi ihtiyacımı bir şekilde gereb akşam evime ekmek getirebiliyor Çoluk çocuğumun karnını öyle veya böyle ama tanıdıklarım bildiklerimden çevremde Öyle insanlar var ki akşam evine gelmiyorlar ekmek getiremediği için çoluk çocuğunun karnını doyuramıyorlar ve ihtiyaç sahibi olmalarında benden daha fazla muhtaçlık bundan Ben feragat ediyorum bana vereceğini onlara ver demesi bu kişi hakkında ciddi anlamda büyük bir erdemlik güzel bir bakış açısıdır.

Bunu demesinden bir mani de yoktur Ha burada o zekatı veren kimse bu kimsenin bu Erdemlilik gösterdiğinden dolayı Hem ona ikram hem de onun gösterdiği kişiye de bir artı olarak bir daha vermesi ki Gazali rahimullah öyle diyor en cinmri Müslüman malının %2,5 buçuğunu zekat olarak veren müslümandır.

Yani Evet bu farzdır bunu vermek zorundayız 40’da bir dediğimiz oran Ama bu kadarlık da iktifa etmemeliyiz madem o ki karşımızdaki kişi böyle bir iyilikte böyle bir erdemlik de bulunuyorsa bize düşen de evet farzımı ifa edelim ama o farzımı 2,5 değil Biraz daha fazla şartları zorlayın o muhtaç olan kişileri de görelim Peki Allah razı olsun hocam.