Hoşgeldin Misafir

Zekatı Fakir Ülkelere Dernek Aracılığıyla Göndermek Caiz mi?

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Zekâtı Filistin’e veya Herhangi Bir Muhtaç Yere Göndermenin Usülü​

Zekat ve fitreleri Filistin'e yardım gönderen derneklere verebilir miyiz?

Evet aslında bu tarzdaki sorulara farklı derslerimizde cevap vermiştik zekat ve fitre yani mali ibadetler ki bu ibadetlerde özellikle zekat babında temlik şartı vardır

Temlik ne demektir?

Temlik bir malın mülkiyetinin aidiyetini bir şahıstan başka bir şahsa intikal etmesi demektir. Bir de ibaha dediğimiz bir olay vardır O ne demektir ibaha mülkiyeti karşı tarafa intikal ettirmeden yani mülkiyet sizde olmakla beraber karşındaki kişinin ondan fayda temin etmesine müsaade etmektir zekatta temlik şartı vardır ibaha caiz olmaz zekat yerine gelmiş olmaz bunu şöyle misalll bilil diyelim ki ben bir yemek veriyorum ve yemekleri paketlere koydum bir poşet yaptım ve fakirin eline verdim al bu senindir dedim bu kimse onu alıyor ister orada yer İster evinde getirir yer ister bir başkasına verir veyahut da bir bedel karşılığında bir başkasına satabilir Bu bir temlik ki bu kabilden zekat vermemiz mümkündür

Ama bir de şöyle düşünün Ben sofrayı açtım sofra kurdum o yiyecekleri sofraya kurdum fakirleri Buyurun sofraya dedim ve orada yemelerine müsaade ettim Oradaki bir ürünü Onlara bu senindir ifadesini kullanmadım buna ibaha denir ki Bu bağlamda ben o yedirmem onlara zekat ama saymam mahsup etmem geçerli olmaz fitre meselesinde de bazıları ibahe yoluyla olabilir dense de kahir ekseriyetin görüşü fitrede aynı zekat gibidir temlik olması yani şahsa mülk olarak verilmesi gerekir.

Şimdi sorumuzun cevabına gelince bu mukaddimeyi yaptıktan sonra burada Hayır kurumlarının arada getirici olan kurumlarının Mazlum olan coğrafyadaki Müslümanlara yardım mahiyetinde burada verilen mebları onlara onların ihtiyacına yönelik olarak çeviriyorlar burada o Hayır kurumunun güvenilir olması ayrı bir şey o Hayır kurumunun bu işin fıkhına Vakıf olması ayrı bir şeydir

Evet bunları birbirinde ayırmamız gerekir yani evet kurum güvenilir ve sözünü yerine getiriyor verilen meblay oralara taşıyor başka yerde kullanmıyor bu güvenilirlik ki bu iptida da Elbette lazımdır ama diğer bir taraf zekat fonunu zekat sadakayı sadaka olarak birbirinden ayırıyor mu yoksa Bunları tek bir havuzda toplayarak tek bir işlem olarak karşı tarafa yansıtıyor mu Eğer karşı tarafa bunu tek bir işlem olarak yansıtıyorsa burada zekata elverişli olan kişiler ve değildir şeklinde bir ayrım yapıyor mu Gerçi de diyeceksiniz ki hani konumuz filistinle alakalı Gazze ile alakalı Gazze'de zekata elverişli olmayan kişi Allahu alem yoktur Çünkü yerlerinden ediliyor malları mülkleri bombardıman altında zaten Ciddi anlamda muhtaç ve böyle bir muhtaçlık da durumda yemek yeme imkanları olmadığı halde yine oruçlarını da tutuyorlar bu da ayrı bir mesele bizim açımızdan utanç verici bir durum içindeyiz Rabbim bu utancı Ümmet olarak yüzümüzden kaldırsın bayramda çifte Bayramı bizlere nasip eylesin

Diyelim Peki bunlar zekatı verişli ancak onlara gönderilecek olan o verilen şeylerin zekat olarak temlik aidiyet onlara mülk olarak verilmesi mi yoksa işte diyelim ki jeneratöre mazot alınıyor benzin alınıyor onlara elektrik olarak verilmesi veya bir aşevi kuruluyor aşevinde gelenlere yemek veriliyor Ancak o yemeğe paket olarak Ellerinden mi veriliyor Yoksa orada sofra kurulup da sofrada mı yediriliyor bu gibi bazı farklılıklar vardır O yüzden bizim bu konudaki genel tavsiyemiz şöyle olsun zekat ya da fitremizi biz kurumlar vesilesiyle bu gibi yerlere gönderiyorsa bunun zekat ve fitrenin nasıl harcanma yapılmasını bilen kurumlara bunu yani kurumlar vesilesiyle bunu yapmamız gerekir Bu temlik olayını icra etsinler veya bizati Orada nasıl hareket edilmesi gerekir Bunun Fıkhı nasıldır Bunu bilen kurumlar kimler bunları araştırılır ve bu kurumlar vesilesiyle bu göndermeyi yapabilirler Ama yok ben ben bilmiyorum veyahut da karşı tarafın öyle bir hassasiyeti yok Sadece havuzda para toplanıyor onlara bir şekilde kullanılıyor ama temlik edildi mi edilmedi mi böyle bir bilgimiz yok diyorsa o zaman bu doğru bir şey değildir o yüzden burada cevabı netolarak Şöyle deriz zekatımızı fitreimizi uzak bölgelere göndermemiz Mazlum olan coğrafyalara göndermemiz caizdir Yeter ki usulüne uygun bir şekilde onlara tevdi edilmiş olsun Evet yani vereceğimiz kur kuruma bu konuda güvenmemiz gerek ama kurumun güvenirliliği demek sadece Emanete hıyanet etmeme anlamı değildir konunun fıkhına Vakıf olması ve o Fıkhı tatbik edebilecek bilgiye de sahip olması Allah razı olsun hocam.

Amerikalı

24 Kas 2024
321 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
insanlığn temel mihenk taşı iyilik olsada - gelişmemiş bir ülkede zorluk içinde yaşıyan insanlara yardım etmeyip başka ülkeye para göndermek iyilik değil kerizliktir. savaş da türkleri arkasından vuran hatta filistine igtitğimde türklere kin besleyen araplar okullarda türkiye ye düşman nesiller yetiştiriyor. müslümanın müslümana yaptığı zulmü gavur dediklerimiz yapmıyor. savaşn kazananı olmaz olan masumlara olur.

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
insanlığn temel mihenk taşı iyilik olsada - gelişmemiş bir ülkede zorluk içinde yaşıyan insanlara yardım etmeyip başka ülkeye para göndermek iyilik değil kerizliktir. savaş da türkleri arkasından vuran hatta filistine igtitğimde türklere kin besleyen araplar okullarda türkiye ye düşman nesiller yetiştiriyor. müslümanın müslümana yaptığı zulmü gavur dediklerimiz yapmıyor. savaşn kazananı olmaz olan masumlara olur.
O yüzden mi 6 Şubat depreminde en küçük çocuklara kadar kumbarada ki paralarını toplayıp bize gönderdiler?

Fetvayı dinlemediğin belli en azından fetvayı dinleseydin ne denilmek istendiğini anlardın

Araplar diye genelleme yapman da hiç olmadı bilesin her ırkın içinde iyiside var kötüsüde bir kaç kişi yanlış bir zihniyette olduğu için hepsini aynı kefeye koymak ne akılla ne vicdanla ne mantıkla açıklanabilir bir şey değil

Ayrıca şu Osmanlıyı arkadan vurdu saçmalıklarına inanman yanlış tarihi okuduğunun delilidir

Kerizlik dediğin şey yokken verebilmenin üstün bir ahlakın tecellisidir

Sadece son kısmına katılıyorum Müslümanlar birbirine zarar verdiği için müşrikler tepemizde tepiniyor

Son olarak

“IRKÇILIK HARAMDIR”

“MÜSLÜMAN BİR ARAP KAFİR BİR TÜRKTEN VEYA KÜRTTEN ÜSTÜNDÜR”

“MÜSLÜMAN BİR KÜRT VEYA TÜRK KAFİR BİR ARAPTAN ÜSTÜNDÜR”

Amerikalı

24 Kas 2024
321 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
türk kürt arap yahudii insanlar üstün değldir. her kes eşittr. iyilik her kapıyı açar 6 şubat depreminde bende hataydaydımkomşularımın hemen hepsi öldü ırkçılık haramdır değil ırkçılık yapanlara ırkçılık yapılır. bene müslümanım anlatmak istediğim olay şu yokken vermek paylaşmak güzeldir. ama hakedene hakkın divanına çıkınca hakkını sorar bilmeden ezdiğimiz karınca kalbimizin ekmeğini yeriz

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
türk kürt arap yahudii insanlar üstün değldir. her kes eşittr. iyilik her kapıyı açar 6 şubat depreminde bende hataydaydımkomşularımın hemen hepsi öldü ırkçılık haramdır değil ırkçılık yapanlara ırkçılık yapılır. bene müslümanım anlatmak istediğim olay şu yokken vermek paylaşmak güzeldir. ama hakedene hakkın divanına çıkınca hakkını sorar bilmeden ezdiğimiz karınca kalbimizin ekmeğini yeriz
Şimdi bütün insanlar eşit ise o zaman Müslüman yahudi hristiyan demenin de bir anlamı yok buna göre ahiret hesap cennet cehennem de yok öyle mi demek istedin?

Oysa İman edenler üstündür diye buyuruyor Cenab-ı Allah ayeti kerime ile sabit hemde bir çok ayette şimdi ne yapalım?

Kardeşim kafana estiği gibi konuşmak sana zarar verir yapma

Amerikalı

24 Kas 2024
321 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Şimdi bütün insanlar eşit ise o zaman Müslüman yahudi hristiyan demenin de bir anlamı yok buna göre ahiret hesap cennet cehennem de yok öyle mi demek istedin?

Oysa İman edenler üstündür diye buyuruyor Cenab-ı Allah ayeti kerime ile sabit hemde bir çok ayette şimdi ne yapalım?

Kardeşim kafana estiği gibi konuşmak sana zarar verir yapma

Şöyle anlatııyım ben kafam estiği gibi konuşmuyorum amerikalı lakabım kanada vatandaşıyım hemen hemen dünyaın bir çok ülkesini gezdim kiliseyede gittim - camiyede gittim - cemevinede gittim insanların eşit olması kalbindeki vicdan ve ettiği ibadettir. allaha her şekilde ulaşabilirsin dua ile dini dili ırkı farketmez cennet cehennem bizim kalbimizdedir. iyilikler le kötülüklerle ahir alemde cezasını çekecez bu kesin sadece müslümanlıkla hristiyan alemini farklı göremeyiz onlarda allaha dua ediyorlar. kitapları var onlarda müslümanlar için böyle düşünseler insanlar yüzlerce dine dile ırka bölünebiir. konuyu kapatalım usta hayırlı geceler

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Güzel kardeşim bak bilmiyorsan sor anlatalım ancak sen böyle hümanist avangelist bir yaklaşım ile konuşursan direk kesmek önünü kesmek zorundayım

Dünyayı istersen 100 milyon defa gez bu bir ölçü değildir ölçü imandır

İman etmeyen biri ebedi cehennemde olacak istediği kadar iyilik yapmış olsun hatta tüm dünyaya faydası olsun Cenab-ı Allah’a ve Efenimiz Aleyhisselam’a iman etmemişse haberdar olduğu halde EBEDİ CEHENNEME GİDER

Ayetle ve hadisi şeriflerle sabittir

Evet dili ve ırkı farketmez ama DİNİ FARKEDER

@Amerikalı

Amerikalı

24 Kas 2024
321 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Güzel kardeşim bak bilmiyorsan sor anlatalım ancak sen böyle hümanist avangelist bir yaklaşım ile konuşursan direk kesmek önünü kesmek zorundayım

Dünyayı istersen 100 milyon defa gez bu bir ölçü değildir ölçü imandır

İman etmeyen biri ebedi cehennemde olacak istediği kadar iyilik yapmış olsun hatta tüm dünyaya faydası olsun Cenab-ı Allah’a ve Efenimiz Aleyhisselam’a iman etmemişse haberdar olduğu halde EBEDİ CEHENNEME GİDER

Ayetle ve hadisi şeriflerle sabittir

Evet dili ve ırkı farketmez ama DİNİ FARKEDER

@Amerikalı
tmm usta müsait zamanda bunu yalnız tartıştlaım