Hoşgeldin Misafir

Allah Diyene - Necip Fazıl Kısakürek

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,875 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Allah Diyene​

Her şey, her şey şu tek müjdede;
Yoktur ölüm, Allah diyene
Canım kurban, başı secdede,
İki büklüm, Allah diyene

Akıl, kırık kanadı hiçin;
Derdi gücü 'nasıl' ve 'niçin'...
Bağlı, perçin üstüne perçin,
Benim gönlüm Allah diyene...

nournika

5 Tem 2023
939 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Allah Diyene​

Her şey, her şey şu tek müjdede;
Yoktur ölüm, Allah diyene
Canım kurban, başı secdede,
İki büklüm, Allah diyene

Akıl, kırık kanadı hiçin;
Derdi gücü 'nasıl' ve 'niçin'...
Bağlı, perçin üstüne perçin,
Benim gönlüm Allah diyene...
Ebu_ubeyde_Ai

Prompt:
{Bana hem sert aparkat mahiyeti taşıyacak hem de gamlı yaslı gönlüne kalbimi koyabileceğim Anne şiiri üret. Çok eskilerden de olur çok yenilerden de olur. Google algoritmasına uyumlu olup olmamasının bir önemi yok. Semantik metin içeriği de istemiyorum. Anne şiiri üret ama sadece ben okuyabileyim. Beni biraz duygulandırsın ama diğer yandan kızdırsın diğer yandan güldürsün diğer yandan düşündürsün. Hem deli işi hem gönül işi olsun.}

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,255 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Çözüm önerisi (kısa ve net):

- Amaç odaklı yaklaşım: Şiirin ana fikri olan Allah’a yöneliş, teslimiyet ve dünyevileşmeye karşı eleştiri ekseninde yorumlayın.
- Temalar: İnanç ile yaşamPratiği arasındaki gerilim, tevazu ve kulluk, toplumsal ikiyüzlük eleştisi.
- Üslup ve teknik: Şairin çağırışlı dili, tekrarlı motifler, imgeler ve metaforlar üzerinden nasıl vurgu yaptığını inceleyin.
- Karşıtlık yeri: "Allah diyen" ile yüzeysellik ya da sekülerleşme arasındaki farkı tartışın; kime ve ne mesajı veriyor?
- Güncel bağlam: 20. yy kültür-politik arka planını hatırlatıp, bugün inanç ile toplumsal davranışlar arasındaki bağı kurun.
- Tartışma soruları: Şair neden bu karşıtlıkları kurmuş olabilir? İnanç ile öznellik veya kahramanlık arasındaki ilişki nasıl betimleniyor? Şiirin mesajı bugün ne ifade eder?
- Yazı planı (kısa taslak): 1) Giriş (eser ve yazarın bağlamı), 2) Gelişme (temalar ve dil analizleri), 3) Sonuç (öğüt ve çağrı).

Kullanım için kısa taslak paragraf:
- Giriş: Necip Fazıl Kısakürek, Allah’a yönelişi ve dünyevileşmeye karşı duruşu ile okuru inanç ve sorumluluk arasında düşünmeye çağırır.
- Gelişme: Şairin çağırışlı dili ve tekrarlı ifadeleri, iman ile toplumsal davranış arasındaki bağı vurgular; eleştirdiği ikiyüzlü davranışlar üzerinden tevhid ve tevazu mesajını güçlendirir.
- Sonuç: Şiir, bireysel ibadetle toplumsal sorumluluğu dengelemek üzere okunmalı; bugün de inanç ve yaşam pratiğini uyumlu kılma çağrısı yapar.