Hoşgeldin Misafir

Checkra1n ile Jailbreak Yapma (ios 12.3 ve Yukarısı) - THS LOJİSTİK TİM

eisenheim

Hilal-i ahmer C*
21 Kas 2017
714 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhabalar bugün Lojistik tim olarak sizlere ios 12.3 ve yukarısı işletim sistemine sahip Apple cihazlara checkra1n aracı ile nasıl jailbreak atılır ve hangi cihazlar destekler sorularının cevaplarını ve yöntemlerini sunacağız.

Tabii öncelikle her yazımızda yaptığımız gibi bu konuya da bahsi geçen jailbreak teriminin anlamını öğrenerek başlıyoruz işe.

Jailbreak Nedir ?

Efenim bu jailbreak kelimesinin anlamı güzel Türkçemizde "hapishaneden kaçış" anlamına gelir ve sahip olduğu anlama benzer olarak Apple cihazlarda bir nevi ios işletim sisteminin getirdiği kısıtlamalardan kurtulmak ve kaçmak diyebiliriz. Nasıl android işletim sistemine sahip cihazlarda "root" yetkisi verebiliyorsanız ios işletim sistemine sahip cihazlarda da jailbreak yapmanız gerekmektedir.
Hatta android işletim sistemi yine bir nevi kök erişimine root yapmasanız bile izin verirken ios işletim sisteminde bu jailbreak yapmadığınız sürece asla mümkün değildir.

Peki hangi tür jailbreak yöntemleri mevcut ?

1 - Tethered (Bağımlı)

Bu jailbreak yöntemlerinin en sıkıntılısı olanıdır, cihaz bir bilgisayar yöntemiyle boot edilebilir sadece ve tek başlatımlıktır. Cihaz donma veya çökme olaylarında tekrar bilgisayara ihtiyaç duyar ve sürekli bunu tekrarlamak ise kullanıcıyı bir süre sonra bezdirecek konuma getirir.

2 - Semi tethered (Yarı Bağımlı)

Bugünlerde kullandığımız jailbreak yöntemlerinin hepsi bu tür jailbreak yönteminden oluşmaktadır. Yine tethered yönteminde olduğu gibi tek başlatımlık kısıtlamalar kaldırılır ve boot edilir fakat tethered gibi donma çökme veya kapanma olaylarında açılışta bir bilgisayara ihtiyaç duymaz fakat tekrar jailbreak işlemi yapılması için yine jailbreak araçlarını kullanacağınız bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Kısacası hiç yoktan iyidir dediğimiz yöntemlerden biridir.

3 - Untethered (Bağımsız)

Nerede o eski jailbreakler dediğimiz yöntemdir bu jailbreak türü. Cihaz bir kez jailbreak edilir ve kapansa donsa yeniden başlasa bile işletim sistemi çökmediği sürece jailbreak hep aktiftir ve yeniden etkinleştirmek için bir bilgisayara vs ihtiyaç yoktur fakat günümüzde bu jailbreak türü maalesef henüz çıkmadı.

Evet türlerini öğrendik gelelim şimdi nasıl jailbreak yapacağımıza. Biz kendimin de bizzat kullandığı bir araç olan Checkra1n ile jailbreak etme yöntemini öğreneceğiz.

Öncelikle macOs işletim sisteminde nasıl yapabiliriz yöntemiyle başlayalım.

Bir macbook ve Checkra1n aracına sahip olmanız gerekmektedir.

Checkra1n aracını indirmek için : Resmi Link

Desteklediği sürümler ve modeller ;
İos Sürümleri : iOS 12.3 ve yukarısı
Desteklenen Cihazlar: iPhone 5s ve iPhone X arasındaki tüm cihazlar ve aşağıdaki belirtilen iPad modelleri dahildir.

• iPad Air 2
  • iPad 5th Gen
  • iPad Pro 1st Gen
Burada küçük bir not ekleyeceğim kesinlikle sanal sisteme macOs kurup denemeye çalışmayın maalesef desteklenmemektedir ama endişe etmeyin Windows işletim sistemi içinde nasıl yapılacağına değineceğiz bu konumuzda şimdi işlemlere geçelim.

Checkra1n Kurulum
mkegdh1.jpg

Öncelikle yukarıdaki verdiğim linkten checkra1n aracını indirin ve .dmg uzantılı dosyayı açıp uygulamalar klasörüne sürükleyin.

osbohmp.jpg

Böyle bir hatayla karşılaşırsanız eğer Sistem Tercihleri > Güvenlik ve Gizlilik kısmından Genel sekmesinden Yine de Aç'a tıklayın sorun kalmayacaktır.

su1ljhx.jpg

Kurulum tamamlandıktan sonra aracı tıklayıp açtığınızda böyle bir ekran gelecektir Cihazınızı bağlayıp Start butonuna tıklayın.

rtf2ndi.jpg

Bu kısımda next deyip devam edin cihazınız otomatik olarak recovery moduna geçecektir ve sonraki ekranda cihazınızı dfu moduna almanızı isteyecektir program kendi içerisinde bir sonraki ekranda ne yapacağınızı gösteriyor fakat siz eğer daha önce dfu modu vs hiç almamışsanız netten araştırabilirsiniz veya konu altında yazın yardımcı olurum.

s38d9sq.jpg

Bu kısımda cihazınızı DFU moduna almanızı isteyecektir start dediğinizde gösterilen işlemleri yapmanız yeterli fakat unutmamanız gereken bir şey daha var her cihazın kendine göre bir DFU moduna alma yöntemi vardır bu yüzden siz cihazınızın modeline göre netten bakabilirsiniz ama hiç bir şey bulamazsanız bile zaten program sizi yönlendirecektir.

ej8x7jb.jpg

DFU moduna aldıktan sonra otomatik olarak yükleme işlemine geçecektir ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.

oescsov.jpg

İşlem tamamlandıktan sonra telefonunuz otomatik olarak açılacaktır eğer bu kısımda hata verirse farklı bir usb kablosu ile tekrar deneyin.

5e89aqi.jpg

Telefonunuz açıldıktan sonra bir kaç saniye bekleyin ve ana ekrana gelen checkra1n uygulamasına giriş yapıp bu ekranda Cydia üzerine tıklayıp install diyerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
Jailbreak işleminiz tamamlanmıştır Hayırlı olsun.

Windows için Checkra1n

Bunun için yine checkra1n uygulamasına sahip olan bootra1n aracı ile jailbreak yapmamız yeterli fakat bu işlem için bize 1 adet 500mb üzeri bir flash bellek lazım. İndirdiğimiz bootra1n aracını rüfus veya benzeri bir program ile flash belleğe yazdırıp bilgisayarımızdan boot ederek jailbreak işlemini gerçekleştireceğiz.

Gerekli olanlar;

1 adet 500 mb ve üzeri flashbellek

Bootra1n 0.10.2 64bit : Link

Bootra1n 0.10.2 32bit : Link

Rüfus yazılımı : Link

İşlemlere geçmeden önce mutlaka telefonunuzda Parolanızı kapatınız yoksa hata alacaksınız ve jailbreak işleminiz gerçekleşmeyecektir.

1 -Yukarıda Linkte vermiş olduğum dosyaları indirip, rufus programı ile Bootra1n iso dosyasını usb'ye yazdıralım eğer daha önce kullanmamışsanız nette araştırma yapabilir veya bu konu altına yazarsanız yardımcı olurum.

2-Bios ayarlarından boot seçeneğini usb olarak ayarlayalım ve bilgisayarımızı usb ile başlatılacak duruma getirelim.

3-Bilgisayarımız usb'den yükleme yaptıktan sonra komut ekranında username ve password kısmı gelecektir.

• User kısmına: anon
  • Password kısmına : voidlinux

yazalım ve ardından sudo checkra1n komutunu girince kurulum ekranı gelecektir.

Gelen ekranda aslında yukarıda macOs ile yaptığımız işlemlerin aynısını yapmanız yeterli fakat yinede daha anlaşılabilir olması için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz işlemleriniz başarıyla gerçekleşecektir hata almanız durumunda mutlaka farklı usb kablosu ile denemeyi unutmayın. Açıldıktan sonra yine ana ekrana gelen Checkra1n uygulamasından Cydia yüklemeniz gerekli sonrasında ise telefonunuzun isterseniz parolasını aktif edebilirsiniz. Hayırlı olsun.

Evet bugünkü konumuzda sizlere ios 12.3 için checkra1n aracını kullanarak nasıl jailbreak yapabileceğimizi gösterdik. Umarım jailbreak yapmak isteyen arkadaşlarımız için bir faydası olur. Sonraki konumuzda ios 15.7.8 ve ios 16 işletim sahiplerine sahip cihazlarda nasıl jailbreak yapacağımız konusuna değineceğiz. Okuyan gözlerinize sağlık diliyor yorum ve beğenilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla.

THS LOJİSTİK TİM SUNDU

btn1pyf.png

Son düzenleme:

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hocam eline emeğine sağlık iPhone 4 ten beridir iPhone model cihaz kullanıyorum i4 zamanından beridir jailbreak ile çok uğraşırdım kısıtlanmaya gelmeyen bir yapım olduğu için rahat durmaz jb li kullanırdım cihazımı en son 6s modelinden sonra bıraktım jb yapmadım çünkü apple ihtayçlara daha fazla kulak vermeye başladı ve pek ihtiyaç kalmadı gibi bir durum oluştu :) ancak yine de çok eksiği olduğu aşikar aslında jb yapmayışımın en temel sebebi banka hesapları ve bilgiler jb yapınca bir çok şey açık hedef haline geliyor o yüzden artık jb ile hiç uğraşmadım :)

Yapmak isteyen arkadaşlar için çok güzel bir bilgi seli olmuş hocam eyvaAllah eline emeğine sağlık :)

eisenheim

Hilal-i ahmer C*
21 Kas 2017
714 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hocam eline emeğine sağlık iPhone 4 ten beridir iPhone model cihaz kullanıyorum i4 zamanından beridir jailbreak ile çok uğraşırdım kısıtlanmaya gelmeyen bir yapım olduğu için rahat durmaz jb li kullanırdım cihazımı en son 6s modelinden sonra bıraktım jb yapmadım çünkü apple ihtayçlara daha fazla kulak vermeye başladı ve pek ihtiyaç kalmadı gibi bir durum oluştu :) ancak yine de çok eksiği olduğu aşikar aslında jb yapmayışımın en temel sebebi banka hesapları ve bilgiler jb yapınca bir çok şey açık hedef haline geliyor o yüzden artık jb ile hiç uğraşmadım :)

Yapmak isteyen arkadaşlar için çok güzel bir bilgi seli olmuş hocam eyvaAllah eline emeğine sağlık :)

Yorum yapan ellerine sağlık hocam seninde, aslında tehlikeli tweakler ve repo adresleri kullanılmadığı sürece risk yok bir çok yardımcı tweak ilede açıkları kapatabiliyorsun ama yine de bir tedirginlik oluyor insanda haklısın bu yüzden jailbreakli cihazımda sadece whatsapp kullanıyorum zaten ne bir banka kartım var ne de bir sosyal medyam benimkisi sadece debian üzerine çalışma ve iphone ipad gibi cihazlar için tema tasarımları vs hocam.

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,886 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yorum yapan ellerine sağlık hocam seninde, aslında tehlikeli tweakler ve repo adresleri kullanılmadığı sürece risk yok bir çok yardımcı tweak ilede açıkları kapatabiliyorsun ama yine de bir tedirginlik oluyor insanda haklısın bu yüzden jailbreakli cihazımda sadece whatsapp kullanıyorum zaten ne bir banka kartım var ne de bir sosyal medyam benimkisi sadece debian üzerine çalışma ve iphone ipad gibi cihazlar için tema tasarımları vs hocam.
Aynen hocam sadece geliştirme amaçlı jb yapılırsa çok faydalı onun haricinde sakıncalı çünkü cihaz çalınırsa şifreyi geçmeleri çok zor değil en kötü tarafı bu zaten :) apple cins bir firma adamı zorluyor jb için :)

eisenheim

Hilal-i ahmer C*
21 Kas 2017
714 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Aynen hocam sadece geliştirme amaçlı jb yapılırsa çok faydalı onun haricinde sakıncalı çünkü cihaz çalınırsa şifreyi geçmeleri çok zor değil en kötü tarafı bu zaten :) apple cins bir firma adamı zorluyor jb için :)
Katılıyorum hocam bir resim müzik bile atmak işkence bilmeyen için. Ama maalesef işletim sistemi bizi gerçekten cezbediyor ve android'e göre daha stabil olduğu için tercih ediyoruz. :)